Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rosacea

Eén van de meest vervelende huidaandoeningen is Rosacea. Deze huidaandoening is niet besmettelijk maar wel erg hinderlijk, we leven nou eenmaal in een maatschappij die erg visueel is ingesteld en een afwijkend gelaat, ook wat betreft kleur, valt nu eenmaal snel op.

Alhoewel Rosacea relatief vaak voorkomt in België is de kennis vrij beperkt. Vaak denken mensen dat het een extreme vorm van acne is, terwijl Rosacea in feite geen verband houdt met acne. Als we kijken naar de positie van Rosacea op de lijst van huidaandoeningen, staat deze op een vijfde plaats. Helaas is er nog geen medicatie die deze huidaandoening kan genezen.

Informatie over Rosacea is belangrijk, ook voor je omgeving

Het verkrijgen van de juiste informatie omtrent deze huidziekte is essentieel voor de juiste behandeling. Het gaat dan om het herkennen van de eerste signalen, de symptomen en het huidige stadium van de ziekte. Juist door het tijdig te onderkennen kan erger worden voorkomen. De klassieke kenmerken zijn uiteraard de rode plekken c.q. Vlekken in het gezicht van de patiënt. Deze symptomen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook mannen kunnen te maken krijgen met Rosacea, in dat geval vertonen zij ernstigere vormen van de ziekte.

Zonnebrand

Hetgeen wat Rosacea lastig maakt, is dat de symptomen zeer langzaam de kop op steken. In veel gevallen zal je bij veranderingen in je gelaat niet direct denken aan deze huidaandoening en ook huisartsen zijn niet altijd in staat om tijdig de juiste diagnose te stellen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een huisarts specifieke klachten afdoet als ‘zonnebrand’. In het begin zal je alleen het idee hebben dat er kleine adertjes dichter aan de oppervlakte van de huid liggen dan anderen waardoor de huid op bepaalde plekken roder van kleur lijkt te zijn. Ook kunnen er in de beginfase kleine bultjes en pukkeltjes ontstaan waardoor er als het ware een rode gloed over de huid valt.

Een andere opvallend symptoom is het gevoel te hebben van een ‘vlammende roodheid’. Hierbij ervaren mensen met Rosacea een veel grotere roodheid in het gezicht die later weer afzwakt, vaak gebeurt dit onder invloed van warmere buitentemperaturen.

Waar moet je op letten bij Rosacea

Het verschilt per persoon hoe Rosacea zich openbaart en ontwikkelt. Er is niet een vast schema op te stellen wat betreft symptomen en de hevigheid hiervan. Wel is het mogelijk om aan de hand van een symptomenlijst vast te stellen dat er inderdaad sprake is van Rosacea en zo ja, in welke vorm. Zo onderscheid de dermatoloog een aantal vaste ‘primaire’ symptomen en ‘secundaire’ symptomen:

Primaire symptomen en kenmerken van Rosacea

  • Blozen: Als je snel en makkelijk bloost is de kans groot op het ontwikkelen van Rosacea.
  • Blijvende roodheid: Het hebben van een ‘kleurtje’ kan heel gezond zijn. Blijft de kleur echter langer aanwezig dan normaal dan kan dat een eerste voorteken zijn.
  • Oneffenheden en ernstige puistjes: Rosacea kenmerkt zich niet enkel door roodheid, ook het hebben van bultjes en kleine puistjes kunnen een eerste aanwijzing zijn. Houdt er wel rekening mee dat de puistjes bij Rosacea geen acne is, ze bevatten dan ook geen talk zoals bij gewone jeugdpuistjes.
  • Zichtbare bloedvaten: Een van de bekende kenmerken van Rosacea zijn de kleine bloedvaten. Deze zijn vaak goed zichtbaar op de huid.

Andere mogelijke tekenen en symptomen

  • Oogirritatie: Voor mensen met Rosacea is dit een bekend gegeven: ogen die er geïrriteerd uitzien. In een enkel geval zelfs waterig alsof men elk moment in tranen kan uitbarsten. Dit verschijnsel noemt men ook wel oculaire rosacea. Indien dit verschijnsel ernstige vormen aanneemt is medisch ingrijpen noodzakelijk: beschadiging van het hoornvlies en verlies van het gezichtsvermogen is namelijk niet uitgesloten.

Behandeling

Helaas is er, zoals gezegd geen medicatie voor handen die deze huidaandoening kan genezen. Vermoed je zelf dat je last hebt van Rosacea, ga dan tijdig naar de huisarts. In de meeste gevallen kan er een goed behandelplan worden opgezet, eventueel in combinatie met een specifiek Rosacea-dieet. Hierdoor kunnen de meeste hinderlijke symptomen afdoende worden bestreden