Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogklachten tijdens zwangerschap

Olivier
5 min read

Er zijn diverse klachten waar je tijdens de zwangerschap mee te maken kunt krijgen. Sommige van deze klachten zijn erg bekend, zoals ochtendmisselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid, maar er zijn ook enkele zwangerschapsklachten die wat minder bekend zijn.

Wat veel vrouwen bijvoorbeeld niet weten, is dat zij tijdens de zwangerschap ook te maken kunnen krijgen met oogklachten. De meest voorkomende oogklachten van zwangere vrouwen zijn wazig zien, dof of licht zien, stippen zien of dubbel zien. Zie jij plotseling anders sinds je zwanger bent? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want de oogklachten die je tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt hebben vaak te maken met de hormonen die door de zwangerschap in je lichaam voorkomen en zijn bovendien gemakkelijk te behandelen. Meer over oogklachten tijdens de zwangerschap, lees je op deze pagina.

Oogklacht 1: Extra oogvocht tijdens de zwangerschap

Het oogvocht van een zwangere vrouw heeft niet alleen een andere samenstelling dan het oogvocht van een vrouw die niet zwanger is, maar er wordt ook meer oogvocht aangemaakt als je zwanger bent. Dit komt door de zwangerschapshormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt en diverse lichamelijke veranderingen teweeg brengen.

Voornamelijk vrouwen die lenzen dragen, kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van hun ogen door het veranderende oogvocht en de grotere hoeveelheid vocht in het oog. Het oog kan bijvoorbeeld sneller geïrriteerd raken, maar het oog kan ook moeite hebben de lens vast te houden door de grote hoeveelheid oogvocht of juist de lens te stevig vasthouden door de veranderende samenstelling van het vocht. Na de zwangerschap gaan de klachten vanzelf over, want dan komt het zwangerschapshormoon weer minder voor in het lichaam van de vrouw.

Oogklacht 2: Verminderd zicht

Door de invloed van zwangerschapshormonen kun je tijdens je zwangerschap zelfs tijdelijk minder goed zien. Je denkt misschien dat je een bril nodig hebt of dat je lenzen niet meer in de goede sterkte zijn, maar dit komt simpelweg door de zwangerschapshormonen in je lichaam. Omdat het aan de hormonen ligt, wordt niet aangeraden om een nieuwe bril aan te schaffen tijdens de zwangerschap of de sterkte van je bestaande bril of je bestaande lenzen te laten veranderen. De gemeten uitslag kan na de bevalling namelijk weer anders zijn, wat betekent dat je jouw nieuwe bril of lenzen weg kunt gooien of na de bevalling weer een nieuwe sterkte nodig hebt.

Oogklacht 3: Verbeterd zicht

Dit is natuurlijk niet echt een oogklacht te noemen, maar een gunstige bijwerking die de zwangerschap op sommige dames heeft. Vrouwen die een verbeterd zich krijgen door de zwangerschapshormonen tijdens de zwangerschap, kunnen hier zowel tijdelijk als voor altijd van profiteren. Tijdens de zwangerschap heeft het niet zo veel zin om je sterkte te veranderen, maar het is wel verstandig om dit na de zwangerschap te doen als het verbeterde zicht hetzelfde blijft.

Oogklachten tijdens de zwangerschap: verschillend per vrouw

Of je te maken krijgt met oogklachten tijdens de zwangerschap, is helemaal verschillend per vrouw. Zo hebben sommige vrouwen helemaal geen last van oogklachten, terwijl andere vrouwen zelfs een combinatie van diverse oogklachten ervaren. In welke mate je oogklachten krijgt tijdens de zwangerschap, heeft te maken met de hoeveelheid zwangerschapshormonen in je lichaam en de reactie van jouw ogen op deze zwangerschapshormonen. Niet iedere vrouw krijgt dan ook oogklachten tijdens de zwangerschap, maar dit is zeker niet vreemd.

Oogklachten melden en naar de dokter gaan

Als je oogklachten ervaart tijdens de zwangerschap, is dit in ieder geval goed om even te melden bij de behandelend arts. De arts kan vervolgens bepalen of er een behandeling in gang moet worden gezet omdat het om een ernstige klacht gaat, of dit niet nodig is.

In de volgende situaties is het belangrijk om een consult bij de arts in te plannen voor jouw oogklachten tijdens de zwangerschap:

  • Als je niet meer goed kunt functioneren door de oogklachten.
  • Als de oogklachten erger worden en mogelijk niet door de zwangerschap veroorzaakt worden.
  • Als de oogklachten niet over gaan na de zwangerschap.
  • Als je last hebt van meerdere klachten in combinatie met de oogklachten, zoals zwangerschapsmisselijkheid, duizeligheid en koorts.

Je bent niet meteen in gevaar in bovenstaande situaties, maar het is wel belangrijk om jouw oogklachten in dit geval beter te laten onderzoeken door een gespecialiseerd arts. Maak een afspraak bij de huisarts en hij stuurt je eventueel door naar een specialist in het ziekenhuis.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…