Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartkramp Symptomen

shana
3 min read

Het pijnsyndroom angina pectoris, bij veel mensen ook wel bekend als hartkramp, kent verschillende gradaties. Hartkramp ontstaat doordat je hartspier op een bepaald ogenblik niet genoeg zuurstof aan krijgt gevoerd. Een andere benaming die aan dit syndroom wordt gegeven is pijn op de borst (dit is immers het meest kenmerkende symptoom van hartkramp). Het betreft dan een drukkend gevoel, vaak zelfs pijn, achter je borstbeen. Over het algemeen wordt dit als een erg beklemmend en haast altijd beangstigend gevoel ervaren. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat er een hartinfarct op de loer ligt. De symptomen kunnen van geval tot geval sterk uiteenlopen.

Ontstaan van hartkramp

Hoewel de vernauwing van je kransslagaders, die verantwoordelijk is voor de hartkramp, dikwijls het gevolg is van verkalking en vervetting van je bloedvaten zijn er nog een aantal andere oorzaken voor dit syndroom bekend. Doordat er een behoorlijk aantal factoren een aanval van hartkramp uit kunnen lokken, zal een arts je doorgaans het advies geven om je leefwijze aan te passen (met andere woorden: je moet gezonder gaan leven). Alleen op die manier kan immers een verdere verslechtering van de aandoening aan je hart te voorkomen, of dit proces in ieder geval aanzienlijk te vertragen.

Op het moment dat er zich vernauwingen in je kransslagaders bevinden dan zul je dit in de regel niet meteen merken. Er ontstaan vaak pas klachten op het moment dat een van je kransslagaders voor ruim de helft is vernauwd.

Verschillende soorten hartkramp

Een aanval van hartkramp zal vaak na een paar minuten rust weer wegtrekken. In dat geval kan er worden gesproken van een stabiele hartkramp. Indien de klachten echter erger worden en alsmaar vaker en onregelmatiger terugkomen dan is er sprake van instabiele hartkramp. De pijn op je borst, die zo kenmerkend is bij hartkramp, kan overigens ook uitstralen naar je maagstreek, je onderkaak, je hals, je armen, je rug, en het gebied tussen je schouderbladen.

Niet in alle gevallen van hartkramp zijn de signalen echter even duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld als gevolg hiervan:

Dergelijke atypische signalen komen overigens meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Indien je twijfels hebt over bepaalde klachten dan is het altijd aan te raden dit met je huisarts of je medisch specialist te bespreken. Indien de klachten die ontstaan zijn, tijdens een aanval van hartkramp, na enkele minuten rust niet zijn verdwenen, of wanneer er meer klachten bijkomen, dan dien er met spoed medische hulp te worden ingeschakeld. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van een hartinfarct en zal elke seconde van levensbelang zijn.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…