Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overmatig zweten

Door te zweten, zorgt je lichaam ervoor dat je lichaamstemperatuur altijd op peil blijft. Dit wil zeggen dat je lichaamstemperatuur altijd, ook bij heet weer, koorts en grote inspanningen, op dezelfde temperatuur van 37 graden Celcius blijft. Als je last hebt van overmatig zweten, zweet je meer dan gebruikelijk. Dit is niet alleen het geval bij bijvoorbeeld warme temperaturen, maar ook als je gewoon in bed ligt of op de bank televisie zit te kijken. Zo krijg je al last van overmatig zweten als je gewoon rustig zit en geen inspanning verricht.

Overmatig zweten kan erg vervelend zijn, omdat zweten over het algemeen niet als aantrekkelijk wordt beschouwd. Daarnaast kan overmatig zweten zorgen voor zweetplekken onder de oksels of op andere plekken van het lichaam en natte, klamme handen, waardoor anderen gemakkelijk kunnen zien dat je veel zweet. Hierdoor kunnen mensen die overmatig zweten zich erg onzeker voelen.

Drie soorten overmatig zweten

De aandoening die achter overmatig zweten zit, wordt hyperhidrose genoemd. Deze aandoening wordt in drie groepen van overmatig zweten verdeeld, namelijk primaire gelokaliseerde hyperhidrose, sedundaire gelokaliseerde hyperhidrose en gegeneraliseerde hyperhidrose. In onderstaande tekst worden de drie vormen van hyperhidrose uitgebreid beschreven.

Primaire gelokaliseerde hyperhidrose

Als je te maken hebt met primaire gelokaliseerde hyperhidrose, zweet je overmatig op een bepaald deel van het lichaam. Dit kunnen de handpalmen, de voetzolen, de oksels of het hoofd zijn. De rest van het lichaam is niet aangetast door de hyperhidrose, wat betekent dat je op de rest van je lichaam wel normale hoeveelheden zweet. Daarnaast gebeurt het overmatig zweten altijd symmetrisch, waarbij beide voeten evenveel zweten en ook beide handpalmen tegelijk nat zijn van het zweet. Hoe primaire gelokaliseerde hyperhidrose wordt veroorzaakt, is niet precies duidelijk. Dit kan te maken hebben met erfelijkheid, maar ook met aanleg in de familie.

Secundaire gelokaliseerde hyperhidrose

In vergelijking met primaire gelokaliseerde hyperhidrose, is secundaire gelokaliseerde hyperhidrose een vrij zeldzame aandoening, die veel minder vaak voorkomt dan primaire gelokaliseerde hyperhidrose. Secundaire gelokaliseerde hyperhidrose wordt veroorzaakt door een beschadiging van het ruggenmerg, waardoor bijvoorbeeld één been overmatig gaat zweten. Dit is niet symmetrisch, want het andere been gaat bij deze vorm van hyperhidrose niet overmatig zweten.

Gegeneraliseerde hyperhidrose

Gegeneraliseerde hyperhidrose is de vervelendste vorm van hyperhidrose, omdat patiënten met deze vorm van hyperhidrose over het gehele lichaam meer zweten dan andere mensen. Dit hangt meestal samen met een bepaalde lichamelijke aandoening, zoals een overactieve schildklier, een ontsteking of een beschadiging van de zenuwen. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, met overmatig zweten als bijwerking, kan een oorzaak zijn van gegeneraliseerde hyperhidrose.

De symptomen van overmatig zweten

We spreken van overmatig zweten als er sprake is van een continue productie van zweet, die ook doorgaat als er weinig tot geen inspanning plaatsvindt en de lichaamstemperatuur normaal is. Zo kan men bijvoorbeeld al zweten tijdens het kijken van een film of zelfs tijdens het eten of slapen.

Symptomen waar mensen die overmatig zweten mee te maken kunnen krijgen, zijn symptomen als een onaangename zweetlucht, zweetaanvallen in de nacht en schimmelinfecties aan de voeten door het overmatig zweten van de voeten.