Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmontsteking

Darmontsteking wordt ook wel enteritis genoemd. Dit is een ontsteking in de darmen, die meestal voorkomt in de dunne darm. Heb je bij deze darmontsteking ook een ontsteking in de maag, dan spreek je van gastro-enteritis. Ook dit is een aandoening die veel voorkomt, net zoals darmontsteking.

Op deze pagina kom je meer te weten over darmontsteking. Zo lees je eerst een korte introductie over de darmen en hoe de darmen werken, om vervolgens toelichting te geven over het ontstaan van darmontsteking. Tot slot worden de symptomen van darmontsteking beschreven, zodat je op basis van deze symptomen kan controleren of jij misschien ook darmontsteking hebt.

Hoe werken de darmen?

De darmen vormen een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel in het menselijk lichaam. Zo zorgen de darmen er samen met andere organen in het spijsverteringsstelstel voor dat voedsel goed verteerd wordt. De darmen bestaan uit de dunne en dikke darm, waarbij er in de dunne darm verteringssappen aan voedsel worden toegevoegd. Hierdoor wordt het voedsel een dunne, onverteerde massa, die verder naar de dikke darm wordt gevoerd. Vervolgens worden hier zouten en water uit de massa gehaald, waarbij alleen nog ontlasting overblijft. Deze ontlasting wordt doorgevoerd naar het laatste deel van de darm, de endeldarm. Als deze vol zit, krijg je aandrang. Dit is de drang om naar het toilet te gaan. Op deze manier voltooid het spijsverteringsproces.

Hoe ontstaat darmontsteking?

Darmontsteking ontstaat in de meeste gevallen door een bacterie of een virus, die een ontsteking veroorzaakt in de darmen. De ziekteverwekkers van darmontsteking kunnen overgedragen worden door slechte hygiëne, bijvoorbeeld door na het toiletbezoek je handen niet goed te wassen. Daarnaast kun je ook ziekteverwekkers in je darmen krijgen door rauw vlees te eten, rauwe of te kort gekookte eieren te eten, ongewassen groenten te eten of ongare of ongekookte gerechten te eten. In deze voedingsmiddelen zitten namelijk ziekteverwekkers, die nu in het darmstelsel terecht kunnen komen. Hier veroorzaken de ziekteverwekkers een ontsteking, ofwel een darmontsteking.

Wat zijn de symptomen van darmontsteking?

Mensen met darmontsteking, hebben ten eerste last van krampende buikpijn, diarree, misselijkheid en braken. Daarnaast is het mogelijk dat je door darmontsteking last krijgt van koorts, spierpijn en hoofdpijn. Andere klachten of symptomen bij darmontsteking, zijn de volgende:

  • Moeite om de ontlasting op te houden.
  • Een andere kleur of geur van de ontlasting.
  • Algehele malaise.
  • Vaak naar de wc moeten.

Deze klachten houden meestal enkele dagen aan. Tijdens deze dagen is het belangrijk om veel rust te nemen, zodat je lichaam zelf de ziekteverwekkers in de darmen kan bestrijden. Het nemen van rust doe je bijvoorbeeld door voldoende te slapen of in bed te liggen. Ook is het belangrijk om gezond te eten en vooral geen voedingsmiddelen te eten die de darmen verder kunnen prikkelen. Hierbij kun je denken aan rauw voedsel (rood vlees bijvoorbeeld) en pittige gerechten.

Omdat het belangrijk is de darmen zo veel mogelijk rust te geven, kun je deze gerechten beter vermijden. Doe je dit niet, dan zit je mogelijk langer met jouw darmontsteking dan wanneer je wel op je eetpatroon let. Indien nodig bestaat er steeds Medicatie voor een darmontsteking.