Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagontsteking

Maagontsteking wordt ook wel gastritis genoemd. Dit is een aandoening in de maag die veel voorkomt in België, voornamelijk bij mensen vanaf vijftig jaar. Kinderen hebben zelden te maken met een maagontsteking, maar het openbaren van een maagontsteking bij kinderen is zeker niet onmogelijk.

Op deze pagina wordt de aandoening maagontsteking in zijn geheel beschreven. Zo lees je eerst over de verschillende vormen van maagontsteking, om vervolgens meer te weten te komen over het ontstaan van maagontsteking. Tot slot lees je wat de symptomen van maagontsteking zijn, zodat je op basis van deze symptomen kan bepalen of je misschien maagontsteking hebt. Zeker als je ouder bent dan vijftig jaar, is het uitvoeren van een symptomencheck geen slecht idee. In dit geval behoor je namelijk tot een risicogroep voor maagontsteking.

Twee soorten maagontsteking

Er zijn twee soorten maagontsteking, namelijk acute of chronische maagontsteking. Bij acute maagontsteking beschadigt het maagslijmvlies in vrij korte tijd, terwijl er bij chronische maagontsteking een langer proces aan vooraf gaat.

De chronische variant van maagontsteking komt vaker voor dan de acute variant, waarbij de chronische variant zich langzaam ontwikkelt en manifesteert. Hierdoor heb je niet direct in de gaten dat je een maagontsteking hebt, terwijl dit wel het geval is.

De oorzaken van maagontsteking

De oorzaken van het ontstaan van een maagontsteking is afhankelijk van de soort maagontsteking. Zo zijn de oorzaken van het ontstaan van acute maagontsteking anders dan de oorzaken van het ontstaan van chronische maagontsteking. Meer over de oorzaken van het ontstaan van beide soorten maagontsteking, lees je in onderstaande tekst.

Acute maagontsteking kan optreden als het maagslijmvlies in vrij korte tijd beschadigd raakt. Dit kan komen door:

  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Langdurig gebruik van non-steroïde ontstekingsremmers, zoals aspirine en ibuprofen.
  • Het terugstromen van gal uit de dunne darm.
  • Een verminderde weerstand.

Chronische maagontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie, met de naam Helicobacter pylori. Omdat deze bacterie het maagslijmvlies kan beschadigen, kan maagzuur de maagwand bereiken en zo voor irritatie zorgen. Bij de meeste mensen is deze bacterie standaard aanwezig in de maag, waardoor deze gemakkelijk het maagslijmvlies kan beschadigen. Mensen die de bacterie al in de maag hebben, hebben dus ook meer kans om maagontsteking te krijgen. Zij behoren tot de risicogroep van maagontsteking, net zoals mensen van vijftig jaar en ouder.

De symptomen van maagontsteking

Als je maagontsteking hebt, kun je te maken krijgen met verschillende symptomen. Deze symptomen zijn de volgende:

  • Een verminderde eetlust die niet te verklaren is.
  • Brandende pijn in de maagstreek of de directe omgeving van de maag.
  • Een vervelend en naar gevoel in de maagstreek of in de directe omgeving van de maag.
  • Een vol en opgeblazen gevoel, nog voor het beëindigen van de maaltijd.
  • Een gespannen buik.
  • Misselijkheid.
  • Braken.
  • Een zwarte, teerachtige ontlasting door bloedverlies.

Bij de meeste mensen met maagontsteking nemen de symptomen ’s nachts toe. Na het eten nemen de symptomenjuist af, omdat het maagzuur dat de maagwand irriteert dan vervangen is door voedsel. Hierdoor is er minder maagzuur aanwezig en is de irritatie minder. Enige tijd na het eten kunnen de klachten vervolgens weer erger worden, omdat het voedsel in de maag nu verteerd is en weer vervangen wordt door maagzuur. Dat maagzuur gaat vervolgens weer de maagwand irriteren.

Overigens hebben veel mensen met maagontsteking helemaal geen last van de symptomen. Of je last hebt van bovenstaande symptomen, verschilt per persoon en van de ernst van de situatie. Heb je een ernstige vorm van maagontsteking, dan heb je meer last van de symptomen dan iemand die een milde vorm van maagontsteking heeft.

Niets gevonden