Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogzenuwontsteking

De oogzenuw is een belangrijke zenuw, omdat deze ervoor zorgt dat we kunnen zien. Zo codeert de oogzenuw de beelden die we zien in elektrische impulsen, om deze impulsen vervolgens van ons oog naar de hersenen te sturen. In totaal bestaat de oogzenuw uit 1,2 miljoen kleine draadjes, ook wel zenuwvezels genoemd. Zijn enkele of meerdere van deze vezels beschadigd, dan ontstaat er een troebel en wazig zicht.

Wat is een oogzenuwontsteking?

Een oogzenuwontsteking wordt ook wel Neuritis Optica genoemd. Als er sprake is van een oogzenuwontsteking, wordt de zenuw van het oog rood en gezwollen. Ook werken de zenuwvezels in de oogzenuw niet meer goed, waardoor we slechter zien. Hoe meer zenuwvezels er aangetast zijn, des te slechter en waziger het beeld is dat we zien. Dit is dan ook de reden dat je bij een milde oogzenuwontsteking bijna niets merkt van de ontsteking, terwijl je bij een ernstige vorm bijna niets meer ziet.

De oorzaken van een oogzenuwontsteking

Een oogzenuwontsteking kan veroorzaakt worden door verschillende ziektes, waarbij de zenuw van één of beide ogen aangetast kan raken. Zo kan een oogzenuwontsteking veroorzaakt worden door een virusinfectie (mazelen, bof, verkoudheid, griep) of door een neurologische ziekte. Krijgt men een oogzenuwontsteking door een virusinfectie, dan heeft dit meestal te maken met een verminderde weerstand of een verkeerd afgesteld afweermechanisme van het lichaam. Hierdoor kunnen virussen gemakkelijker het lichaam in komen en bijvoorbeeld de oogzenuw aantasten.

Bij de meeste patiënten met een oogzenuwontsteking wordt de achterliggende oorzaak van de ontsteking aan de oogzenuw niet ontdekt. Maar hoewel de oorzaak vaak niet ontdekt wordt, is wel duidelijk dat de meeste mensen met een oogzenuwontsteking deze ontsteking krijgen door een virusinfectie.

De symptomen van een oogzenuwontsteking

Er zijn enkele symptomen die ploteling optreden als een oogzenuwontsteking optreedt. Dit betreft de volgende symptomen:

  • Wazig zicht in één of beide ogen.
  • Het idee hebben dat iemand het licht zachter heeft gedraaid.
  • Het anders waarnemen van kleuren.
  • Pijn rond de oogkas, voornamelijk als de ogen bewegen.
  • Een verslechterd gezichtsvermogen na het nemen van een heet bad of een hete douche.

In de meeste gevallen treden de symptomen van een oogzenuwontsteking plotseling op, maar wordt het zicht bovendien gedurende één of twee weken steeds slechter. Als bovenstaande symptomen plotseling optreden en je bovendien het idee hebt dat je zicht steeds slechter wordt, is de kans zeker aanwezig dat je een oogzenuwontsteking hebt.

Hoe wordt een oogzenuwontsteking behandeld?

De meeste oogzenuwontstekingen genezen vanzelf, maar helaas duurt dit wel maanden. Het herstel kan bevorderd worden door middel van steroïden, maar steroïden worden door de bijwerkingen van het medicijn niet bij iedere patiënt toegediend. Krijg je wel steroïden om het herstel van de oogzenuwontsteking te versnellen, dan krijg je de steroïden vaak toegediend via een infuus. Naast het toedienen van steroïden om het herstel van een oogzenuwontsteking te versnellen, is er geen vaststaande behandeling voor een oogzenuwontsteking.

Bij de meeste patiënten geldt dat het herstel nooit helemaal volledig wordt. Soms blijft het zicht wat wazig, soms blijft men de kleuren anders waarnemen en soms blijven delen van het gezichtsveld onscherp. Dit is vervelend, maar hier is helaas niets aan te doen.

Niets gevonden