Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwanger en Muggensteek: Gevaarlijk of niet?

Olivier
5 min read

Ben je zwanger? Dan is dit natuurlijk ontzettend leuk! Jullie krijgen een kindje. Het enige nadeel is echter, dat je waarschijnlijk last hebt van een van de bekende kwaaltjes, zoals misselijkheid, veel plassen en gevoeligheid. Als je in de zomer zwanger bent, kun je daar nog een kwaaltje bij optellen: extra muggensteken. Iets dat natuurlijk ontzettend vervelend is.

Als zwangere vrouw krijg je meer muggenbeten dan andere vrouwen. Dit heeft verschillende redenen: zo is je lichaamstemperatuur hoger, zweet je meer, verandert je lichaamsgeur en adem je meer koolstofdioxide uit.

Vrouwtjesmuggen zijn de dader

De vrouwtjesmuggen zijn de enige muggen die steken. Zij voeden zich namelijk met bloed dat ze opzuigen via de huid. De vrouwtjes hebben dit bloed nodig om eitjes te produceren. Een vrouwtjesmug heeft een naaldvormig monddeel, waarmee ze door je huid kan steken. Bij een steek brengt de mug speeksel in, waarin eiwitten zitten die een bloedstolling tegengaan. Hierdoor kan een mug het bloed dus opzuigen. De mannetjes halen hun voeding uit plantensap.

Bij de meeste kinderen veroorzaakt de allereerste muggenbeet vaak geen huidreactie. De reactie ontstaat pas bij de volgende beten. Je wordt dan gevoelig voor de vreemde eiwitten die in het speeksel van de mug zitten. Als je vaak bent gestoken, dan kan je hier ongevoelig of juist veel gevoeliger voor worden. Zo kan je een allergie ontwikkelen met ontstekingsverschijnselen en blaren, zoals een flinke zwelling of een erge roodheid.

Gestoken door een mug tijdens de zwangerschap?

Ben je gebeten door een mug in België? Dan vormt dit gelukkig geen gevaar voor je zwangerschap. Je kunt de jeukende steek op een aantal manieren behandelen:

  • Door een zalf of lotion met calamine, menthol of zink op de beet aan te brengen. Zo wordt de jeuk vermindert
  • Een koud kompres op de plaats van de bult leggen helpt ook. Dit vermindert de zwelling.

Als je last hebt van een allergische reactie kunnen speciale tabletten (antihistaminica) de hevige jeuk verlichten. Als de jeuk niet overgaat, dan kan je overgaan op ontstekingsremmende pijnstillers.

Gevaarlijke muggen

Muggen komen over de hele wereld voor, dus ook in ons land. Gelukkig veroorzaken de steken van Nederlandse muggen geen gevaar. Ze zijn alleen heel erg vervelend. Echter, in een aantal niet-Europese landen zijn er wel gevaarlijke muggen. Ze brengen via het bloed bepaalde ziekteverwekkers over. Deze muggen brengen onder meer de volgende ziektes over:

Deze ziekteverwekkers vormen dan ook een groot gevaar voor jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje. Als je binnenkort op vakantie gaat naar een zuidelijk, niet-Europees land, is het dan ook een aanrader om jezelf goed te beschermen of je eventueel te laten inenten. De gevaarlijke muggen komen onder meer voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Neem voorzorgsmaatregelen

Controleer voor je reis of er op de vakantiebestemming gevaarlijke muggen voorkomen. Is dit het geval? Informeer dan bij de huisarts of de GGD welke inentingen of tabletten je mee moet nemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, voorkom je dat je zwangerschap in gevaar komt. Je loopt dan veel minder risico op muggensteken. Ook al heb je de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen, toch is het een advies om muggensteken zoveel mogelijk te voorkomen.

A. Smeer insectenwerende crème met deet

Met insectenwerende crème die deet bevat, houd je muggen goed op afstand. Smeer de crème op je huid en besprenkel je beddengoed ermee. Deet is een zeer doeltreffende stof, die in tal van crèmes is verwerkt. Als je deze stof op je huid aanbrengt, komt het direct in je bloedbaan terecht. Aangezien het een zeer krachtig middel is, kan het soms een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Meestal is er in de crèmes een lage werkzame concentratie van 30 tot 40 procent gebruikt. Als je zwanger bent, is het advies om een insectenwerende crème te gebruiken met maximaal 30 procent deet.

B. Zit niet te dicht bij het licht

Muggen worden aangetrokken door licht. Ga dus niet te dicht bij een lichtbron zitten. Het is bijvoorbeeld een afrader om ’s avonds naast een lamp te zitten. Logischerwijs loop je dan meer risico om gestoken te worden.

C. Verjaag muggen niet

Verjaag de muggen niet door ze weg te slaan. Als je dit doet, gaan ze zich verdedigen en steken ze je eerder.

D. Draag lange kleding

Kies voor lichtgekleurde, lange kleding, zoals een blouse met lange mouwen en een lange broek of rok. Slaap ook onder een muskietennet. Spuit je kleding en het muskietennet in met insectenwerende crème of spray, zodat je nog beter beschermd bent.

E. Zorg altijd voor bescherming

Muggen zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Bescherm jezelf dus altijd goed. Door dit te doen loop je het minste kans, dat je toch gestoken wordt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…