Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo krijg je die nieuwe, gezonde gewoontes ook echt in je systeem!

5 min read

Iedereen die worstelt met een gezonde levensstijl, vecht met tegenstrijdige boodschappen in het hoofd. Zoals: ‘Nee, ik ga niet snoepen, maar mmm, ik heb er zo’n zin in!’ Of: ‘Ik moet bewegen, maar ik ben zo moe, ik kijk liever tv.’ Je brein moet kiezen, en waarschijnlijk word je boos op jezelf omdat het meestal de verkeerde keuzes maakt. De vraag is dus: hoe kom je tot een gezond besluit terwijl je zin hebt in een ongezonde actie?

Train jezelf op positiviteit

Je hersenen zijn heel efficiënt in het terugbrengen van complexe beslissingen in een simpel ‘ja’ of ‘nee’. Het leven zou anders onleefbaar worden. Denk maar aan de momenten waarop je een moeilijke beslissing moest nemen: bij het doorhakken van de knoop voelde je waarschijnlijk meteen je energie stijgen. Een ‘ja’ geeft doelgerichtheid en energie.

Met het kiezen voor een gezonde levensstijl en de acties die daarbij horen, is het precies hetzelfde. Het enige wat je moet doen, is jezelf trainen op een positief ‘ja’, zodat je vanzelf gaat doen wat je echt wilt. Een ‘ja’ voor vitaliteit en een ‘nee’ tegen overgewicht en vermoeidheid.

Je voelt je beter na een ‘ja’

Iedereen voelt zich goed bij een ‘ja’, omdat het onzekerheid wegneemt. In veel gevallen word je van een ‘ja’ zelfs blij, omdat het vaak iets positiefs betekent. Kijk nu eens naar de voorbeelden van tegenstrijdige boodschappen in je hoofd. Bij de eerste boodschap, ‘Ik moet bewegen’, neig je naar een ‘nee’, want je bent moe.

Maar na zo’n ‘nee’ voel je je helemaal niet goed. Een ‘nee’ geeft geen spontane motivatie aan je hersenen, want die zijn erop getraind om beloningsstoffen, en dus een goed gevoel, af te geven bij een ‘ja’. Een van die beloningsstoffen is dopamine, dat wordt vrijgegeven als je ‘ja’ zegt tegen iets wat je leuk en aangenaam vindt.

Zeg het eens anders

Maar wat als je een lekker taartje eten leuker en aangenamer vindt dan een half uurtje wandelen? Het start met het op de juiste manier programmeren van je hersenen. Als we de tegenstrijdige boodschappen anders formuleren, heb je al een belangrijke stap gezet. In plaats van: ‘Nee, ik ga niet snoepen, maar mmm, ik heb er zo’n trek in’, denk je: ‘Ja, ik kies voor een gezonde snack want ik wil een fit lijf’, en: ‘Nee, ik ga niet snoepen, want zo word ik moddervet’. Of: ‘Ja, ik wil bewegen, want dan voel ik me energiek’ en: ‘Nee, ik blijf niet op de bank hangen, want daar krijg ik spijt van.’

Je wilskracht wordt steeds sterker

Het vraagt wat oefening, maar door het antwoord op je dilemma’s op deze manier te formuleren, ben je verzekerd van een levenslang resultaat. Want zo leer je je hersenen waar je je goed bij voelt! Nu maken je hersenen ook dopamine aan als jij je zelfrespect voedt door te doen wat je belangrijk vindt.

Richt je op het te bereiken doel

En als je moet kiezen tussen een stuk fruit en een taartje dat je veel lekkerder vindt? Dan bekrachtig je dus niet wat je lekker vindt, maar wat je doet om je doel te bereiken. Dus: ‘Ja, ik kies voor fruit, omdat het minder calorieën bevat dan dat taartje en gezonder is.’ Op die manier train je je wilskracht, in plaats van te vallen voor kortstondig genot. Na de eerste twintig positieve ‘ja’s’ gaat het je al een stuk makkelijker af – en na honderd keer gaat het vanzelf. Beloofd!

Tip: 8-daagse fitreis naar Turkije

Van 3 tot 10 november organiseert Sonja Kimpen samen met haar man Marc De Jonck een fitreis naar Turkije! 

Het is een reis om een boost energie te krijgen en inzichten die je de rest van je leven kan toepassen en dat op een prachtige locatie met lekker en gezonde voeding. 

Ook zin in een bijzondere ervaring die je kan delen met gelijkgestemden? Ontdek hier meer over de fitreis! 

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid