Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn zelfbruinende producten veilig?

4 min read

Wie wilt er niet een mooi zomers kleurtje? We weten echter allemaal dat uren- en dagenlang in de zon bakken niet gezond is. Bovendien laat het weer in ons landje dat vaak ook niet toe en mogelijk is die heerlijke zonvakantie nog ver weg… Onder de zonnebank dan maar? Ook dat wordt afgeraden, want de zonnebank kan eveneens schade aan je huid veroorzaken! Dan hebben we nog de zelfbruinende crèmes, maar hoe zit het daarmee; zijn zelfbruinende producten veilig?

Dihydroxyaceton in zelfbruiners

Het actieve ingrediënt in zelfbruiners, dat verantwoordelijk is voor het bruine kleurtje, heet dihydroxyaceton (DHA). Dat is een chemische stof die afkomstig is uit suikerbieten of rietsuiker. DHA zorgt voor een bruiningsreactie, die de Maillard-reactie wordt genoemd. Dihydroxyaceton reageert met de aminozuren in de dode huidcellen in de bovenste laag van de huid en geeft de huid hierdoor een bruine kleur. Deze reactie is niet schadelijk. De concentratie van DHA in cosmeticaproducten is rond de 3 tot 5%, dat geeft al een duidelijk effect. In professionele producten kan de concentratie oplopen tot 15%. Er zijn geen bewijzen dat DHA schadelijk is voor de gezondheid. We moeten wel enkele kanttekeningen zetten bij het gebruik.

Kanttekeningen bij gebruik van zelfbruiners
Bij gematigd en normaal gebruik van zelfbruiners is er niets aan de hand. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die zelfbruiners met zich mee kunnen brengen en hoe je deze risico’s kunt inperken:

  • Opgepast voor vrije radicalen

Uit een onderzoek blijkt dat het gebruik van producten met DHA de vrije radicalen op de huid met 180% verhoogt als je huid binnen 24 uur na het aanbrengen van het product wordt blootgesteld aan de zon. Vrije radicalen kunnen het DNA van je huid aantasten. Je kunt dit probleem voorkomen door uit de zon te blijven en door tegelijkertijd ook een cosmetisch product met antioxidanten te gebruiken. Leer alles over de huid en huidverzorging in deze erkende Opleiding Schoonheidsspecialiste.

  • Extern gebruik

Logischerwijs is een zelfbruiner bedoeld voor extern gebruik. DHA dringt niet door in de dieper gelegen huidlagen. Maar er is niet veel voor nodig om het product op een andere wijze je lichaam binnen te laten dringen, bijvoorbeeld via een klein wondje. Gebruik daarnaast bij voorkeur geen zelfbruiner in sprayvorm, zo kan je het inademen van het product voorkomen. Het is niet bekend of DHA in het lichaam schadelijk is, maar het is altijd beter om het te voorkomen!

  • Gebruik zelfbruiners niet te lang

Gebruik zelfbruiners niet als een dagelijks beautyproduct, maar alleen voor speciale gelegenheden of voordat je op vakantie gaat en je niet helemaal witjes in je bikini op het strand wilt liggen! In een onderzoek waarbij een kaal hondenras gedurende 21 dagen werd ingesmeerd met een product met DHA ontstond er contact dermatitis. Dat is een huidontsteking die ontstaat door contact met irriterende stoffen of stoffen waar men overgevoelig voor is. Gebruik zelfbruiners daarom uit voorzorg met mate.

Zelfbruiners beschermen niet tegen de zon!

Er zijn mensen die nog steeds denken dat als ze eenmaal een mooi bruin kleurtje hebben door de zon, hun huid goed beschermd is tegen de zon. De bruine kleur beschermt echter minimaal tegen UVB-stralen en helemaal niet tegen UVA-stralen. Gezien zonlicht voor meer dan 95% uit UVA-stralen bestaat en voor een klein gedeelte uit UVB-stralen, is het dus overduidelijk dat ook een gebruinde huid bescherming nodig heeft. De bruine kleur veroorzaakt door een zelfbruiner biedt helemaal geen bescherming tegen de zon. Kortom, bescherm je huid altijd met een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF!

Zijn zelfbruiners veilig?

Tot slot kunnen we concluderen dat zelfbruiners bij normaal en gematigd gebruik veilig zijn. Gebruik liever geen spray om inademen te voorkomen en vermijd het gebruik op de beschadigde huid. Alle cosmeticaproducten die op de markt komen, worden bovendien streng gecontroleerd en moeten voldoen aan de Europese regels.

Wil je alles weten over huidverzorging, schoonheid en gezondheid? En zie je een carrière binnen de schoonheidsbranche wel zitten? Bekijk dan hier het Opleidingsaanbod van Wellness Academie!