Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn druiven echt gezond?

Olivier
5 min read

Er gaan veel verschillende aannames rond over druiven en hun gezonde of ongezonde eigenschappen. Zoals iedereen weet is een dagelijkse portie fruit goed voor je gezondheid. Druiven worden gezien als een lekkere manier om aan je fruitbehoefte te voldoen. Toch is er nog veel onduidelijkheid over druiven. Er wordt vaak gezegd dat je van druiven dik kan worden vanwege de suiker die van nature in druiven voorkomt. Ook wordt gezegd dat druiven vermeden moeten worden tijdens een dieet.

Een andere gedachte is dat druiven vanwege hun natuurlijke suikers en antioxidanten een goede uitwerking kunnen hebben bij verschillende aandoeningen.

De druivenplant

Druiven groeien aan een klimplant genaamd Vitis Vinifera en zijn een soort bes. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en gaat wel 8.000 jaar terug. Druiven groeien het best in een mild tot mediterraan klimaat, zo worden de meeste druiven geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Griekenland.

Ook hier in België doen druiven het erg goed tijdens de lente en de zomer en dan vooral in de steden, omdat druiven goed groeien bij een goede beschutting.

Gebruik en toepassing

Druiven worden op veel verschillende manieren geconsumeerd. Natuurlijk wordt de druif door velen gegeten als verse onverwerkte vrucht, maar daarnaast wordt er ook veel van druiven gemaakt.

  • Rozijnen: Druiven worden gedroogd in de zon tot het eindproduct rozijnen. Na het drogen zijn de druiven veel langer houdbaar en ook in de vorm van rozijnen behouden druiven veel van hun gezonde eigenschappen.
  • Wijn: Door het vergisten van de druif ontstaat er alcohol. Op deze manier wordt wijn gemaakt wat op zichzelf gezonde eigenschappen heeft zoals de hoge aanwezigheid van antioxidanten. Er wordt gezegd dat een glas rode wijn per dag goed is bij het voorkomen van hart- en vaatziektes.
  • Druivenpitolie: Van druivenpitten wordt druivenpitolie gemaakt wat veel wordt gebruikt in cosmetische producten. Ook wordt druivenpitolie soms bij het warmhouden van eten gebruikt in oliebranders, omdat de olie niet snel gaat roken of walmen bij het branden.

Gezonde eigenschappen en voedingswaarden

Druiven zitten bomvol goede voedingstoffen. Wel zit er veel verschil in de verschillende druivensoorten. De meest gegeten soorten zijn de rode, blauwe en groene druif. In het algemeen zit er in druiven een hoge concentratie aan suiker. Vaak wordt gedacht dat men van deze suiker dik kan worden zoals dat kan bij bietsuiker of rietsuiker. Maar in druiven zit natuurlijke suiker, namelijk druivensuiker, wat volgens wetenschappelijk onderzoek juist een goede werking heeft op vetverbranding . Ook kan het eten van druiven helpen tegen het snoepen, omdat je goede suikers binnenkrijgt die snel energie opleveren.

Naast druivensuiker zitten er in suiker veel antioxidanten en vitaminen. Zo zitten er vooral in blauwe druiven antioxidanten die zelfs krachtiger zijn dan vitamine C. Daarnaast zijn er ook heel wat vitamine B1, 2, 3, 4, 5 én B6 in druiven aanwezig.

Druiven schijnen alsook een goede uitwerking hebben bij verschillende aandoening waaronder:

Hoge bloedruk

Druiven bevatten kalium. Een te lage inname van kalium brengt net zo veel risico op een hoge bloeddruk met zich mee als een te hoge inname van natrium (keukenzout). In het geval van een hoge bloedruk als gevolg van natrium wordt dan ook kalium aangeraden om het negatieve effect van natrium tegen te gaan.

Hart en- vaatziektes

De vezels en kalium die van nature voorkomen in druiven ondersteunen je hartfunctie. Een hoge inname van kalium en daarbij een verminderde inname van natrium vermindert het risico op hart- en vaatziektes. Hoge kalium inname wordt ook geassocieerd met het verminderde risico op beroertes, bescherming tegen het verlies van spiermassa, het voorkomen van botcorrosie en het tegengaan van de vorming van nierstenen.

Allergiën

De ontstekingsremmende werking van flavonol quercetine, een kleurstof die in druiven te vinden is kan helpen tegen verschillende symptomen van allergieën. Waaronder een loopneus, geïrriteerde ogen en een droge hoofdhuid.

Constipatie

Constipatie komt vaak voor bij een tekort aan water. Druiven, net als andere vruchten, bevatten een hoge concentratie water. Dit kan constipatie helpen tegen te gaan. Ook bevatten druiven vezels die belangrijk zijn bij het voorkomen van constipatie

Conclusie: Druiven zijn gezond

Al zit er dus veel suiker in druiven, dat wil niet zeggen dat druiven ongezond zijn. De natuurlijke druivensuiker is een goede bron van energie en vermindert de behoefte aan andere suikers. Naast de goede suikers zitten er ook een hoop andere voedingstoffen in druiven die bijdragen aan een goede gezondheid. Druiven zijn dus zeker gezond en ook nog eens erg lekker. Een super vrucht dus!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…