Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Weg winterdip, Welkom ENERGIE!

6 min read

Last van een winterdip? Neem zelf de controle over je energiegehalte dankzij dit eenvoudige actieplan van Sonja Kimpen. Al na één week merk je een positief resultaat.  Tijdens de sombere wintermaanden kan je energiegehalte wel eens een dieptepunt bereiken. We komen minder buiten en missen de zon. Gezond eten en regelmatig bewegen lijken minder vanzelfsprekend, maar is toch essentieel om jezelf fitter te voelen en te beschermen tegen alle mogelijke winterkwaaltjes. We helpen je graag op goede weg met de 7 actietips van Sonja Kimpen!

Actie 1: Beweeg

Ook in de winter blijft het belangrijk om voldoende te bewegen. Je gezondheid heb je niet altijd in de hand, maar je levensstijl wel. Die bepaalt o.a. je energievoorraad.  Door voldoende te bewegen ga je je ‘feel good’-hormonen (serotonine en endorfine) stimuleren, die je een prettig gevoel bezorgen.  Het zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen met een depressie er sneller op vooruit gaan wanneer ze vaker bewegen. Bewegen is dus de boodschap, want het brengt alle lichaamsprocessen optimaal op gang. Zelfs wandelen, fietsen of de trap nemen kan al voldoende zijn.

Doen! Laat het weer en de temperaturen je tijd en zin om te sporten niet bepalen!

Actie 2: Zon-en luchtvitaminen

Licht is een belangrijke factor in het energieproces. Zowel volwassenen als kinderen hebben een tekort aan licht, waardoor ze te weinig vitamine D aanmaken. Vitamine D is belangrijk voor je stemming,  je immuniteit, je stofwisseling en je botten. Als je voldoende vitamine D wilt aanmaken, dan moet je per dag ongeveer een half uur in buitenlucht (zonlicht) verblijven.  Vanaf de herfst daalt de lichtintensiteit in ons land, waardoor we dus niet meer onze dagelijkse zonvitaminen kunnen opnemen. Daarom is het aan te raden om dagelijks een supplement vitamine D in te nemen. Vitamine D is o.a. ook aanwezig in vette vis, paddenstoelen en melk.

Doen! Plaats je bureau aan het raam en kies lichte kleuren voor je muren en plafond. Vertoef zowel in de zomer als in de winter veel buiten.

Actie 3: Gezonde voeding

Minder suiker of geen suiker eten is altijd een goede strategie . Door je suikerspiegel stabiel te houden, hou je ook je energiepeil in stand. In het algemeen bewegen we in de winter minder, waardoor suikers niet genoeg afgebroken worden. Vervolgens gaat je suikerspiegel schommelen en dat maakt je nerveus, lastig of ambetant. Dit negatieve gevoel heeft dan weer een invloed op je stresshormoon en zo belang je in een vicieuze cirkel. Kies daarom voor een gezonde en gevarieerde voeding.

Het is aan te raden om ongeveer 60 verschillende ingrediënten per week te eten. Kies voor gevarieerde menu’s met veel groenten en fruit. Maak ook ’s avonds altijd wat meer groenten klaar, zo heb je meteen een lunchportie voor de volgende dag. Het is aan te raden om 2 keer een half bord groenten per dag te eten. Heb je graag de swingcarrousel als hulpmiddel voor meer variatie? Stuur een mailtje naar Sonja.kimpen@synergie.be

Actie 4: Drink voldoende water

Minimum 2 liter water per dag drinken is een must, maar toch niet altijd even evident. Vind je water in de winter te koud? Bewaar dan je fles water uit de koelkast of warm het even op.

Wist je trouwens dat je je ‘zin’ om te drinken kunt trainen? Het zit in je hersenen. Een gezond lichaam geeft altijd een prikkel om de mond te bevochtigen. Wanneer je onvoldoende water drinkt, denkt je lichaam dat die prikkel niet helpt, en gaat het je in de plaats een hongergevoel bezorgen. Zo krijgt je lichaam zin om te snacken en komt het toch aan een beetje water, maar dan op de verkeerde manier. Focus je 2 weken echt op die fles water en drink ze leeg.Vermijd absoluut frisdrank. Toxines verbruiken extra zuurstof waardoor je je meer futloos zult voelen.

Actie 5: Adem

Een goede ademhaling is de beste manier om te ontspannen. Inademen doen we automatisch en vergt geen moeite. Uitademen is een andere zaak. Uitademen heeft een rustgevend effect op je zenuwstelsel dat helpt om een bepaalde stresssituatie beter aan te kunnen. Op stressvolle of vermoeide dagen, ademen we vaak te oppervlakkig. Neem de tijd om eens goed UIT  te ademen. Adem diep uit en je longen zullen spontaan een grote scheut zuurstof aanzuigen. Of kies ervoor om eens enkele yoga of pilates lessen te volgen.

Actie 6: Goede nachtrust

Een goede nachtrust zorgt voor meer energie. Heb je vaak slapeloze nachten in de winter? Dat komt omdat te weinig daglicht je bioritme verstoort. Het daglicht en dus vitamine D zorgen ervoor dat je lichaam melatonine aanmaakt, het slaaphormoon. Het is dus belangrijk om je dagelijks in buitenlucht te vertoeven. Bovendien hebben je organen ’s nacht een zuiverende functie.  Elk orgaan heeft een bepaalde werking op een bepaalde uur. Word je vaak om 3u ’s nachts wakker? Dan geven je overactieve longen een teken dat je misschien verkouden bent. Bij onvoldoende nachtrust ontstaat er een ondermaats ontgiftingsproces waardoor je organen hun werk niet kunnen doen. Daardoor sta je ’s morgens op zonder energie.

Actie 7: Gezonde levensstijl

Train jezelf op een gezonde levensstijl. Beweging speelt hierin een belangrijke factor. Van beweging een routine maken is voor veel mensen zeer moeilijk. In het begin vraagt dit allemaal enige wilskracht, maar hoe kun je voor een blijvend effect zorgen. Er zijn ongeveer 24 bewegingsmomenten nodig van minstens 30 minuten, verspreid over een periode van 3 maanden, om je lichaam te trainen en ‘goesting’ te doen krijgen in sport.

Daarnaast zijn er ook bepaalde hormonen, zoals leptine, die je aansporen om te bewegen. Mensen met overgewicht bijvoorbeeld, hebben een verstoorde hormonenbalans, waardoor zij zeer weinig leptine aanmaken en dus ook geen zin hebben om te sporten.

Wil je jezelf een boost van energie cadeau doen dan is de inspiratiereis naar Turkije met Sonja Kimpen een échte aanbeveling. Meer info op www.sonjakimpen.com 

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid