Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen misselijkheid?

Camille
4 min read

Misselijkheid is over het algemeen een onschuldig kwaaltje bij iedereen kan voorkomen. Het kent verschillende oorzaken en is gelukkig wel goed te behandelen. Zelfs met de simpelste natuurlijke middeltjes zoals gember.

Soorten misselijkheid

1.Reisziekte

Reisziekte wordt meestal veroorzaakt door onverwachte bewegingspatronen en schommelingen. Het ontstaat omdat de hersenen tijdens een verplaatsing tegenstrijdige informatie ontvangen over de positie van het lichaam. Onverwachte en onbekende bewegingspatronen kunnen je dus  duizelig en extreem misselijk maken.

Het wordt veroorzaakt door (teveel) prikkelingen aan het evenwichtsorgaan en kan gepaard gaan met spanningen, hyperventilatie, braken en bleekheid. Meestal houden de klachten van reisziekte op zodra de (onbekende) bewegingspatronen (golven, hobbelige weg e.d.) stoppen. Op een stuk gember kauwen kan al binnen enkele minuten voor verlichting zorgen.

2. Emoties

Ook sterke emoties kunnen een gevoel van misselijkheid oproepen. Een gevoel van walging bij bepaalde ideeën of gebeurtenissen is voor veel mensen een veelvoorkomende oorzaak van misselijkheid. Een warme kop gemberthee en enige afleiding kan enorm helpen.

3. Zwangerschap

Sommige vrouwen hebben nauwelijks met zwangerschapsmisselijkheid te maken. Een ander kan er met vlagen last van krijgen en in sommige gevallen houdt het de hele zwangerschap aan. Het HCG hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt, heeft een sterke invloed op de spijsvertering en kan de boel flink in de war gooien. Eet kleine, lichte maaltijden verspreid over de dag met gember als specerij of drink gemberthee.

4. Overmatig eten

Veel mensen hebben vlak na het eten een opgeblazen gevoel. Dit komt meestal na een zware maaltijd of door te snel te eten. Als dit gepaard gaat met misselijkheid, rommelende darmen of oprispingen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een moeizame vertering.

5. Migraine

Misselijkheid bij migraine ontstaat meestal doordat niet alleen de zenuwen en de bloedvaten naar het oog beïnvloed worden door prikkels, maar ook die van het oor. In het oor zitten namelijk evenwichtsorganen die hierdoor van slag raken. Er ontstaan opnieuw conflict door de tegenstrijdige informatie, waardoor misselijkheid kan ontstaan.

Gember in de redding!

Voor de reeds genoemde onschuldige ‘kwaaltjes’ is gember (Zingiber Oficinale) een uitstekend redmiddel. Het is natuurlijk, betrouwbaar, super gezond (ook niet onbelangrijk) en er zijn na jarenlange onderzoeken geen nadelige bijwerkingen van bekend. Het is wel even wennen aan de licht pittige smaak, maar als je daar overheen bent, kun je weer opgelucht ademhalen.

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt in de Oosterse keuken, maar ook als medicijn voor een hele reeks van aandoeningen. De bewezen geneeskracht wordt steeds meer omarmd in de Westerse cultuur. De vele antioxidanten en vitaminen geven je immuunsysteem een flinke boost. Het stofje Gingerol helpt misselijkheid verminderen en de maag te kalmeren.

Wat kan je nog doen tegen misselijkheid?

1. Voldoende drinken

Het is heel belangrijk dat je blijft drinken, om uitdroging te voorkomen. Kies voor dranken met suiker.

2. Frisse lucht

Je kan ook misselijk worden door onvoldoende zuurstof of een te hoge temperatuur. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende frisse lucht binnenkrijgt. Zet waar het kan, een raam open.

3. Kruiden

Bepaalde kruiden, net zoals gember, werken tegen misselijkheid en andere maagklachten. Kruiden die de maagproblemen verlichten:

  • Pepermunt
  • Kamille
  • Gember

4. In – en uitademen

Adem goed en rustig in en uit. Vaak krijgen mensen door een angstig gevoel een onregelmatige ademhaling waardoor ze misselijk worden

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…