Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat kan ik verwachten van een acupunctuur behandeling?

5 min read

Overweeg je om acupunctuur te ondergaan? Maar twijfel je nog, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten? We geven hier antwoord op enkele veelgestelde vragen over acupunctuur en we vertellen je hoe een acupunctuurbehandeling doorgaans in zijn werk gaat. Je zult zien dat je niets te vrezen hebt en juist van veel voordelen kunt genieten! Lees hier gauw meer!

Wat is acupunctuur?

Dat is toch die behandeling met die naaldjes? Iedereen heeft er weleens iets over gehoord. Deze behandeling wordt al eeuwenlang uitgevoerd. Het vormt een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Het belangrijkste principe achter acupunctuur is dat het helpt om blokkades in de doorstroom van de levensenergie (Chi) in het lichaam op te lossen om zo lichaam en geest in balans te brengen. De naaldjes worden geplaatst op de acupunten op het lichaam; dit zijn belangrijke energiecentra die op de meridianen (energiebanen) in het lichaam liggen.

Werkt acupunctuur echt?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar acupunctuur. Zo toonden wetenschappers van de Universiteit van York aan dat acupunctuur significante effecten in de hersenen veroorzaakt. Ze ontdekten dat bij mensen die acupunctuur ondergingen de delen van het zenuwstelsel die voor de verwerking van pijn zorgen minder actief zijn. Het onderzoek werd gepubliceerd in het medisch vakblad ‘Brain Research’. Diverse onderzoeken tonen aan dat acupunctuur het lichaam stimuleert om lichaamseigen pijnstillers en ontstekingsremmers aan te maken. Moderne wetenschappers hebben echter nog niet ontdekt hoe acupunctuur nu echt werkt.

Wat zijn de toepassingen van acupunctuur?

Hoewel het nog steeds niet duidelijk is hoe acupunctuur precies werkt, wordt deze behandeling al eeuwenlang met veel succes ingezet bij allerlei klachten. De naaldjes kunnen op heel het lichaam geplaatst worden, hierdoor kunnen er ontzettend veel klachten mee verlicht worden. De acupunten waarop de naalden worden geplaatst, corresponderen met bepaalde organen, lichaamsdelen of weefsels. Zo kan acupunctuur ingezet worden voor o.a.:

  • Luchtwegaandoeningen
  • Spijsverteringsklachten
  • Problemen met urinewegen en geslachtsorganen
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Problemen aan het bewegingsapparaat
  • Huidaandoeningen
  • Slaapstoornissen
  • Stress-gerelateerde klachten
  • Preventie van gezondheidsklachten

Acupunctuur kan ook ingezet worden als anti-aging behandeling. Door met acupunctuur de doorstroom van energie te stimuleren, pak je de ware oorzaak van veroudering aan. Leer er meer over in deze Cursus Anti-aging Acupunctuur!

Hoe gaat een acupunctuur behandeling in zijn werk?

De therapeut begint met een anamnese; een intakegesprek waarin hij naar jouw gezondheid, levensstijl, klachten en wensen zal vragen. Sta ook niet vreemd te kijken als de therapeut vraagt of je je tong wilt uitsteken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst worden je organen gereflecteerd op je tong. Ook wordt er vaak een polsdiagnose uitgevoerd, want ook de pols geeft informatie over de gezondheid van de organen en de doorstroom van ‘chi’.

Vervolgens zal de therapeut samen met jouw bespreken wat de beste behandeling is. Daarna kan de behandeling beginnen. De therapeut plaatst de kleine naaldjes op de meridianen en acupunten in de zones die behandeld worden. De naaldjes blijven 10 tot 40 minuten zitten, afhankelijk van de klachten. Daarna worden ze weer weggehaald en wordt de behandeling afgesloten.

Is acupunctuur pijnlijk?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag over acupunctuur. Het antwoord? ‘Nee, de behandeling doet geen pijn!’ Bij het plaatsen van een naaldje, kun je een klein prikje voelen. Dit gevoel trekt echter meteen weer weg. Vervolgens kun je een dof of tintelend gevoel krijgen. Sommige mensen krijgen ook een gevoel van warmte of zwaarte. Dit wordt gezien als een teken dat de acupunctuur goed zijn werk doet, doordat de naald de vitale energie in het lichaam raakt en stimuleert. Er is dus helemaal niets om bang voor te zijn. Ben je toch bang voor de naaldjes, dan zijn er andere behandelingen die afgeleid zijn van acupunctuur, maar waarbij geen naalden worden gebruikt.

Alternatieven voor acupunctuur

Shiatsu massage is afgeleid van acupunctuur, maar in plaats van dat er naalden worden gebruikt, wordt er binnen de shiatsu therapie gewerkt met vingerdruk. Met de vingers wordt druk uitgeoefend op de acupunten en meridianen. Dit wordt ook wel acupressuur genoemd. Hiermee kunnen dezelfde effecten bereikt worden als met acupunctuur. Voor meer informatie kun je terecht bij deze Cursus Shiatsu. Een andere behandelwijze die inwerkt op de acupunten is moxatherapie, hierbij wordt een soort van sigaar met moxa (bijvoetkruid) gebrand boven bepaalde acupunctuurpunten; de weldadige warmte brengt de energie in het lichaam in balans. Je leert er alles over in deze Cursus Moxatherapie.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…