Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat je niet wilt weten over mosselen

Olivier
6 min read

Heel erg veel mensen houden ervan om van tijd tot tijd mosselen op hun menu te zetten. Toch zijn er een aantal dingen dat je liever niet wilt weten als je een echte liefhebber van deze schelpdieren bent. Toch is het aan te raden om onderstaande weetjes eens door te nemen en, indien dit mogelijk is, maatregelen te treffen.

Slechte mosselen

Door een dode, verzwakte of slechte mossel te eten kun je je gezondheid soms behoorlijk in gevaar brengen. In het bijzonder wanneer je een zogenaamde slikmossel hebt gegeten, kun je aardig ziek worden. Een slikmossel gaat al dood als deze onder de grond zit en zal zich vervolgens vullen met slik. Op het moment dat een dergelijke slechte mossel opengaat in de pan open dan kan tevens de smaak van de andere mosselen worden bedorven.

Om te voorkomen dat je slikmosselen gebruikt dien je dan ook voor het koken goed na te gaan of je met gezonde exemplaren te maken hebt. Dit kun je doen door met je vingers over de mossel te wrijven, of de schelpdieren tegen elkaar aan te schuren. Een gezond exemplaar zal hierop reageren door samen te knijpen. Een dode, slik- of zwakke mossel geeft echter geen enkele reactie en ruik bovendien vaak onfris. De geur van een slechte mossel zul je overigens vaak direct herkennen.

Ziek door mosselen

Wanneer je mosselen eet die een beetje zuur smaken smaakten dan kun je beter direct stoppen. Alleen wanneer de bereider van de maaltijd je kan verzekeren dat deze smaak te wijten is aan het gebruik van zure ingrediënten is er waarschijnlijk weinig reden om je zorgen te maken. Maar wanneer de mosselen op een reguliere wijze zijn bereid, mogen deze niet zurige van smaak zijn.

Na het eten van wat zuur smakende mosselen kun je namelijk, soms zelfs pas uren later, niet echt lekker voelen. Je kunt je misselijk voelen en erg gaan transpireren. Daarnaast kan het gebeuren dat je moet overgeven. Je voelt je in een dergelijk geval echt beroerd. Vaak zal een arts in een dergelijke situatie een voedselvergiftiging vaststellen. Bij een milde voedselvergiftiging is het vaak voldoende om voldoende water en bouillon te drinken zodat je niet uitdroogt. Ook wordt vaak aangeraden om enkel licht verteerbaar voedsel te eten, zoals beschuiten, thee en fruit. Doorgaans zullen de klachten en het gevoel van misselijkheid een paar dagen aan blijven houden. Pas dan zal je maag weer in staat zijn om normaal voedsel te verdragen.

Mogelijke gezondheidsrisico’s van mosselen

In mosselen zitten, net zoals in de meeste schaal- of schelpdieren, relatief veel zware metalen. Vanwege de strenge controles die uit worden gevoerd, zal de vervuiling echter wel onder de gestelde norm blijven. Een echt smakelijk idee is het echter niet. Bovendien kunnen in rauwe schaal- en schelpdieren listeriabacteriën voorkomen. Om die reden is het veiliger om mosselen, maar eveneens andere schaal- en schelpdieren, eerst goed te verhitten voordat je deze gaat eten. In het bijzonder wanneer de mosselen worden gegeten door mensen die tot de zogenaamde risicogroepen behoren, zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen, moet je altijd rekening mee houden.

Hepatitis A

Mosselen, maar ook andere schelpdieren, die afkomstig zijn uit de Middellandse zee kunnen met het Hepatitis A virus zijn besmet. Hepatitis A kan over worden gedragen via (sporen van) menselijke ontlasting, besmet water of voedsel. Op het moment dat je op vakantie gaat naar een land in het Middellandse zeegebied, is het dan ook aan te raden om geen rauwe mosselen of andere schelpdieren te eten. Gekookte exemplaren kunnen daarentegen geen kwaad, mits deze zijn verhit boven de 70 graden Celsius. De ziektekiemen die je ziek kan maken, zal bij deze temperaturen immers niet kunnen overleven.

Allergische reactie

In schaaldieren, en dus ook in mosselen, zitten sterke allergenen. Deze stoffen die voor een allergische reactie kunnen zorgen, kunnen al na het eten van een geringe hoeveelheid heftige allergische reacties tot gevolg hebben. Een echte allergische reactie zal al opgemerkt worden na het eten van een geringe hoeveelheid. Een overgevoeligheid of pseudoallergische reactie komt in de regel alleen tot uiting als je een grotere portie binnen hebt gekregen. In deze laatste gevallen zul je te maken krijgen met irritaties van je huid en/of een gevoel van misselijkheid.

De meeste personen die overgevoelig zijn voor mosselen, hebben in het bijzonder vaak last als het mosselseizoen nog maar net is begonnen (in de maanden juli en augustus) wanneer de mosselen grote hoeveelheden eiwit bevatten. In de maanden waar een ‘r’ voorkomt, zal het percentage eiwit immers een beetje dalen. Na het eten van mosselen is het dan vaak voldoende om een glas melk te drinken. Indien dit niet helpt dan kun je beter helemaal afzien van het eten van (de eerste) mosselen.

Lustopwekkend

Mosselen, maar eveneens oesters, staan al eeuwenlang bekend vanwege hun lustopwekkend karakter. Deze reputatie hebben deze zeevruchten vooral te danken aan hun gelijkenis met de vrouwelijke- en mannelijke geslachtsorganen. Uit onderzoek is echter ook vast komen te staan dat er in mosselen en oesters veel zink zit. Zink zorgt er eveneens voor dat je meer zin krijgt in seks.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…