Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is couperose en wat kan je eraan doen?

4 min read

Ieder mens heeft duizenden bloedvaatjes, die ons lichaam van voeding voorzien en afvalstoffen afvoeren. Deze vaatjes zijn kwetsbaar en kunnen ze zichtbaar worden in het gezicht wanneer de vaatwanden verzwakt zijn. De verwijde bloedvaatjes variëren van kleur, van lichtrood tot donkerpaars. We spreken van couperose als de verwijde bloedvaatjes in grotere aantallen voorkomen als een netwerkje in het gezicht. 

Oorzaak van couperose

Couperose ontstaat meestal op middelbare leeftijd. Met het ouder worden, verzwakken ook de vaatwandjes. Daarnaast wordt de huid dunner, waardoor de gesprongen bloedvaatjes meer zichtbaar kunnen worden. Couperose komt voor in familiepatronen dus erfelijke aanleg speelt een rol. Daarnaast kan roken, overmatig zonnen, zwangerschap en sommige medicatie zoals bloedverdunners couperose verergeren. Couperose kan ook een symptoom van onderliggende huidproblemen zijn, zoals rosacea.

Locaties couperose

Couperose komt meestal voor in het gezicht, namelijk op de wangen, neus, neusvleugels, kin, zijkanten van de hals en decolleté.

Behandeling van couperose

Couperose trekt niet meer vanzelf weg en kan ontsierend gevonden worden. De gesprongen bloedvaatjes spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid. Daarom kunnen ze veilig verwijderd worden.

1. Lichtflitstherapie bij couperose

Couperose en andere roodheden behandelen we met lichtflitstherapie (VPL). Het handstuk geeft korte lichtimpulsen af van speciaal geel licht. De energie van het licht wordt opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes en niet door de omringende huid. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot, waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.

2. Elektrocoagulatie bij couperose

Door de komst van lichtflitstherapie wordt elektrocoagulatie zelden toegepast bij de behandeling van couperose, omdat deze techniek arbeidsintensiever en tijdrovender (en dus minder effectief) is in vergelijking met lichtflitstherapie. Toch kan elektrocoagulatie een uitkomst bieden bij moeilijk bereikbare locaties zoals de ooghoeken of ter nabehandeling van lichtflitstherapie

Meer informatie over de behandeling van couperose

Meer informatie over de behandeling van couperose vind je op de website van Beautyfulskin

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.