Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer begin je met het eerste hapje?

Camille
3 min read

Wanneer is je kindje nu klaar voor het eerste hapje? Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is een langdurig proces. Het verschilt ook per kind. Maar het eerste hapje is een echte mijlpaal. Nieuwe smaken en texturen worden ontdekt en zorgen voor een nieuwe stap in de ontwikkeling.

Overstappen op vaste hapjes: wanneer beginnen?

Experts raden aan om tussen de vierde en de zesde maand te starten met het geven van oefenhapjes, ofwel kleine hapjes vaste voeding die je naast de melkvoeding geeft. Door rond deze tijd te beginnen met oefenhapjes vaste voeding, kun je voorkomen dat er bepaalde voedselallergieën ontstaan.

Daarnaast kan je kindje ook wennen met kleine hapjes aan vaste voeding. In de eerste 6 maanden blijft melk één van de belangrijkste voedingsstoffen. Als je kindje daarna grotere hoeveelheden en gevarieerde vaste voeding eet, is dat voldoende om de flesvoeding te vervangen.

Vaak merk je zelf wanneer je kindje toe is aan kleine hapjes vaste voeding. Kinderen die hier behoefte aan hebben, gaan vaak kleine smakkende geluidjes maken. Je kunt testen of je kindje klaar is voor vaste voeding door een lepeltje in zijn of haar mond te houden. Accepteert je baby het lepeltje, dan is het tongreflex verdwenen. Dit is een goed teken, dat laat zien dat je kindje klaar is voor de eerste hapjes vaste voeding. Tijdens het eerste hapje zal je baby in het begin van de lepel zuigen, net zoals hij uit een flesje drinkt. Het duurt wel even voordat hij/zij het gewoon raakt.

De eerste vaste voeding: wat wel en wat niet?

De eerste hapjes vaste voeding die je aan jouw kindje geeft, mogen niet zomaar alle voedingsmiddelen bevatten.

Laat je baby’tje eerst verschillende soorten groenten en fruit proberen. Probeer de volgende soorten fruit: appel, peer, abrikoos, meloen, mango, perzik en banaan. Zachte groenten zoals wortelen, broccoli of sperzieboontjes, worden ook aangeraden. Prei en bepaalde koolsoorten worden best zoveel mogelijk vermeden, aangezien de darmen van baby’s hier nog problemen mee hebben.  Als je kleintje fruit en groenten gewend is, kan je vanaf 6 maanden starten met vlees, vis en zuivel.

Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die kinderen jonger dan 6 maand het best niet eten:

  • Brood
  • Koekjes (wel: glutenvrij koekjes)
  • Pasta
  • Pap, gemaakt van tarwe
  • Nitraatrijke groenten: spinazie, andijvie, rode bieten, sla, bleekselderij, venkel
  • Zout: te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren. Vermijd de toevoeging van zout aan de voeding van het kind.
  • Producten met toegevoegde suikers: toevoegde suikers kunnen de doorkomende tandjes aantasten. Bovendien is ook niet goed voor hun gezondheid en gewicht.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…