Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vitamine E-tekort: Symptomen, oorzaken en behandeling

Bert Pharazyn
7 min read

Vitamine E is een vitamine die als antioxidant werkt, en hierdoor zeer belangrijk is voor het menselijk lichaam. Wat zijn de symptomen van een vitamine E-tekort? En hoe kan iemand een tekort krijgen? Deze vragen zullen we behandelen in dit artikel. Natuurlijk leggen we ook uit wat voor behandeling er bestaat voor een tekort.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, ook wel alfa-tocoferol genaamd, die werkt als antioxidant. Zonder vitamine E zou men schade kunnen ervaren aan de cellen, het weefsel en de bloedbaan. Het is dus een essentiële vitamine die iedereen, in iedere leeftijdscategorie, binnen moet krijgen. Hoeveel vitamine E je op een dag via je voeding binnen moet krijgen lees je later in dit artikel.

De functie van vitamine E

Aangezien vitamine E een antioxidant is, beschermt deze de cellen, bloedbaan, celmembranen en het weefsel tegen vrije radicalen. Deze stoffen kunnen schade aanbrengen in het lichaam, en zonder voldoende inname van antioxidanten kan men dus ernstige problemen krijgen.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat antioxidanten kanker en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, indien deze zouden ontstaan door de invloed van agressieve vrije radicalen.

In sommige schoonheidsproducten zoals crèmes en zalven zit toegevoegd vitamine E. De producenten beweren dat dit goed is voor de huid, die hierdoor in betere conditie zal zijn. Echter is er niet genoeg bewijs om dit standpunt te onderbouwen. Wel kun je ervan uit gaan dat vitamine E in crèmes en dergelijke niet schadelijk is. Je kunt ze dus gewoon blijven gebruiken.

Oorzaken van een vitamine E-tekort

In landen als België komt een tekort aan vitamine E weinig voor, met als voornaamste reden dat deze antioxidant in veel dagelijks voedsel zit. Ook zonder supplementen krijgt iemand met een gevarieerd en gezond dieet dus genoeg vitamine E binnen. 

Wanneer men een tekort heeft komt dit hoogstwaarschijnlijk door een stoornis in de opname van voedingsstoffen. Echter zullen dan waarschijnlijk ook andere vitamine- en mineralen-tekorten geconstateerd worden.

Indien iemand een heel ongezond dieet heeft, kunnen ook tekorten ontstaan van zowel vitamine E als andere voedingsstoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een eetstoornis heeft.

Vitamine E-tekort: wat zijn de symptomen?

Indien men bloedarmoede, spierzwakte of neurologische symptomen heeft, kan er worden gekeken naar de vitamine E waarden. Zoals je ziet, zijn deze symptomen erg lastig, en kunnen ze meerdere oorzaken hebben. Een tekort aan vitamine E is daar één van.

Deze symptomen komen alleen voor bij een ernstig tekort. Wanneer je een dag wat minder van deze antioxidant binnenkrijgt zal er niets gebeuren.

Hoe test je een tekort aan vitamine E?

Zoals vele vitamines kan de hoeveelheid vitamine E in je lichaam worden getest in het laboratorium. Een kleine bloedafname is genoeg om veel vitamine waarden te testen. In veel gevallen wordt deze test dan ook op het lijstje toegevoegd wanneer je een uitgebreide bloedtest krijgt.

Zo’n check up is trouwens erg fijn. Je kunt bijvoorbeeld één keer per jaar jezelf op vele vitamines en mineralen laten testen. Indien je een tekort hebt ben je er misschien bij voor je symptomen krijgt.

Vitamine E-tekort voorkomen

Het voorkomen van een vitamine E-tekort is simpel: Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je genoeg binnenkrijgt.

Indien je last hebt van een eetstoornis, of vaker last hebt van tekorten, moet je je regelmatig laten testen. Het kan namelijk zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen, of dat je lichaam deze simpelweg niet goed opneemt, terwijl je wel goed eet.

De behandeling van een vitamine E-tekort

Wanneer je een tekort hebt komt dit hoogstwaarschijnlijk omdat je lichaam niet genoeg voedingsstoffen opneemt, of omdat je niet genoeg van de goede producten eet. Dit laatste komt vooral voor bij mensen met een eetstoornis zoals anorexia.

Na het testen van je bloed kan een arts op zoek gaan naar de oorzaak van je tekort. Komt dit omdat je lichaam een opnamestoornis heeft, dan zal dat probleem eerst onderzocht moeten worden. Extra vitamine E innemen heeft weinig nut als je lichaam het niet opneemt.

Indien blijkt dat je ongezond en niet gevarieerd genoeg eet, kan een arts of diëtist je helpen de juiste keuzes qua voeding te maken. Het doel is dan niet alleen het vitamine E-tekort te verhelpen, maar ook eventuele andere tekorten. Supplementen kunnen ook helpen om snel weer genoeg vitamine E binnen te krijgen.

In welke voeding zit vitamine E?

Vitamine E komt voor in zonnebloemolie, dieethalvarine, graanproducten (zoals brood), fruit (avocado, kiwi, perzik, banaan), groenten (boerenkool, asperges, tomaten, broccoli, paprika, prei, mais, spinazie, spruiten en tuinkers). Ook zaden, noten en dieetmargarine voorzien je van een goede portie vitamine E.

In 1 eetlepel van 15 gram zonnebloemolie zit bijvoorbeeld 7,6 mg vitamine E. 25 gram gemengde noten bevat 1,6 mg, en een snee van 35 gram volkorenbrood bevat 0,1 mg.

Fruit bevat veel vitamine E, hierdoor kan je een vitamine E-tekort op afstand houden.

 

 

 

 

 

 

 

Het aanpassen van je voedingspatroon bij een vitamine E-tekort

Voor je begint met het aanpassen van je voedingspatroon, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel je binnen moet krijgen op een dag. Hieronder vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E (in milligram):

Kinderen:

  • 6 tot 11 maanden: 3 mg
  • 1 tot 2 jaar: 4 mg
  • 2 tot 5 jaar: 5 mg
  • 6 tot 9 jaar: 6 mg

Mannen:

  • 9 tot 13 jaar: 8 mg
  • Vanaf 14 jaar: 10 mg

Vrouwen:

  • 9 tot 13 jaar: 7 mg
  • Vanaf 14 jaar: 8 mg
  • Zwangere vrouwen: 10 mg
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 11 mg

Om een tekort te verhelpen, kun je onder andere meer zonnebloemolie in je voeding verwerken. Gebruik bijvoorbeeld een beetje olie om een salade dressing te maken, of maak een cake met zonnebloemolie in plaats van boter. Je zult genoeg recepten vinden online. Ook elke dag een handje noten eten is erg gezond, en zal je extra vitamine E geven.

Te veel vitamine E

Je kunt ‘te veel’ vitamine E binnenkrijgen, maar dit heeft geen negatieve consequenties voor je gezondheid.

Iemand die een vitamine K-tekort heeft, of iemand die bloedverdunners krijgt, moet wel opletten. Een te veel aan vitamine E kan namelijk de bloedstolling van deze mensen beïnvloeden.

De bovengrenzen die zijn aangegeven voor de inname van vitamine E zijn als volgt:

  • Kinderen van 1 tot 3 jaar: 100 milligram per dag
  • Volwassenen: 300 milligram per dag
Door Bert Pharazyn

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…