Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vijgen, een gezond tussendoortje

Camille
3 min read

Hoewel iedereen de vrucht op zich inmiddels wel kent, blijft ze toch horen tot die groep van exotische vruchten die minder gekend is. Maar daarom ook minder bemind? Lees het alvast in dit artikel!          

Eerst en vooral

Het mag duidelijk zijn dat de vijg niet meer weg te denken is in een gezonde voeding. Laat ons eens de aftrap geven met dit doorslaggevende feit: de Europese Unie besloot dat de vijg vanaf 2014 de officiële vermelding van “Goed voor je gezondheid” mag dragen. Een etiket waar menig vrucht naar dingt, maar weinigen slechts tot uitverkoren worden. Sterker nog: het is de eerste keer dat de Europese Unie een dergelijk besluit nam, en wel voor de vijg.

Vitaminenfeitjes

  • Vitamine A: voor een gezonde huid
  • Vitamine B: zorgt voor een stabiele stofwisseling
  • Mineralen:  de vijg bevat meer mineralen dan andere vruchten. Ze kan calcium, koper(!) , selenium en ijzer op haar palmares schrijven. Ter info: mineralen zijn goed voor bloedvaten, hart en botten.
  • Vezels: de vijg is een vezelbom, zonder twijfel. Met andere woorden: een plussertje voor een vlotte spijsvertering.
  • Mangaan: mangaan is minder bekend. Het helpt bij het optimaliseren van het zenuwstelsel, werkt prima als antioxidant, én… last but not least… speelt een belangrijke rol in de aanmaak van sekshormonen. Of 1 vijg voldoende is laten we aan persoonlijk onderzoek over.

Vijgenbladeren

Als we het over de vijg hebben, horen daar ook zijn bladeren bij. Was het je al bekend dat vijgenbladeren goed zijn voor mensen die aan suikerziekte lijden? Ze zorgen ervoor dat het insulinegehalte hoger wordt. De kalium die deze bladeren bevat zorgt er dan weer voor dat het bloedsuikerniveau op peil blijft. Onderzoek wees zelf uit dat vijgen eten diabetes kan voorkomen. De vijgenboom is overigens een boom die je makkelijk in de tuin kan laten groeien. Wat wil een mens nog meer?

Moet ook gezegd worden:

Ondanks dat het lezend publiek van dit soort thema’s vaak geen cijfervreters zijn, toch nog even volgende vergelijking tot slot meegeven: een gedroogde vijg bevat gemiddeld ongeveer 270 calorieën, daar waar dezelfde hoeveelheid in verse vrucht er slechts een schamele 74. Wie dus gaat voor dat maatje minder, koopt best de verse versie.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…