Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Veel voorkomende fouten die mensen maken in hun relatie

Anja
7 min read

Iedereen kent wel stellen die na verloop van tijd uit elkaar zijn gegaan. In sommige gevallen zal dat met instemming van beide partner gebeuren, maar ook vaak door een fout die één van hen heeft gemaakt binnen de relatie. De andere partner zal door deze fout geen vertouwen meer hebben in de relatie. In de regel zal een relatiebreuk het gevolg zijn van een opeenstapeling van fouten en een heleboel mensen hebben niet eens in de gaten dat ze fouten maken, of zullen dit telkens weer doen, waardoor hun partner de relatie niet langer ziet zitten. Om die reden is het verstandig om eens bij jezelf na te gaan of dit soort fouten binnen jullie relatie worden gemaakt. Alleen op die manier kun je immers voorkomen dat jullie relatie aan dergelijke fouten ten onder gaat.

Jaloezie binnen de relatie

Eén van de fouten die binnen relatie het meest vaak voorkomen, is jaloers gedrag. Uiteraard is het hebben van een beetje jaloezie heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Jaloezie laat immers zien dat je je van je partner houdt en hem, of haar, wilt verliezen. Maar jaloezie kan eveneens ernstige vormen aan gaan nemen in een relatie.

Zo kan bijvoorbeeld een partner niet willen dat de ander alleen met vriend(inn)en uitgaat, niet met mensen van het andere geslacht mag praten en al evenmin vrienden van het andere geslacht kan hebben. Er bestaat dan een enorm grote kans dat je partner deze extreme jaloezie beu wordt en de relatie wil beëindigen. Je partner bewust jaloers proberen te maken, zal eveneens een negatieve uitwerking hebben op je relatie.

Controlerend gedrag binnen de relatie

Je partner controleren is een vaak gemaakte fout in een relatie. Hierbij kun je onder andere denken aan het controleren van de telefoon, mailbox en post van je lief, maar ook aan voortdurend met hem, of haar, bellen en/of berichten sturen. Altijd willen weten waar, en met wie, je partner is en waar hij, of zij, mee bezig is, kan een verstikkende uitwerking hebben en je partner zelfs afstoten.

Door je partner te controleren geef je hem, of haar, bovendien het signaal dat je geen vertrouwen hebt in deze persoon. Wellicht dat je in deze situatie de relatie eens goed onder de loep moet nemen en moet bepalen of je echt altijd op deze manier door wilt blijven gaan. In sommige gevallen kun je immers beter kiezen voor een relatie met een man, of vrouw, die je werkelijk helemaal vertrouwt.

Te afhankelijk zijn van je partner

In een relatie kun je beter niet te afhankelijk zijn van je partner. Op het ogenblik dat je alle beslissingen die gemaakt moeten worden van je lief af laat hangen, zal dat overkomen alsof je niet zelfstandig kunt handelen en niet in staat bent om op eigen benen kunt staan. Binnen een relatie is het essentieel dat beide partners de gelegenheid krijgen om een eigen leven te leiden.

Elkaar binnen de relatie vrijlaten in zaken die jullie prettig vinden zorgt namelijk voor een hechtere band. Je kunt bijvoorbeeld zo nu en dan activiteiten gaan ondernemen zonder dat je lief in je kielzog loopt. Een zelfstandig persoon zal eveneens zelfverzekerd overkomen en wordt in de regel als veel aantrekkelijker gezien dan iemand die voortdurend aan zijn, of haar, partner hangt.

Leugens binnen een relatie

Ieder mens heeft ooit wel eens een leugentje om bestwil verteld. Dit is echter niet hetzelfde als binnen een relatie voortdurend liegen. Door leugens te verkondigen zal je partner je alleen maar minder gaan vertrouwen, en na verloop van tijd zelfs achterdochtig gaan worden. Op momenten dat je eerlijk tegen je partner bent, zal hij, of zij, je zelfs niet volledig meer kunnen vertrouwen.

Door te liegen binnen een relatie loop je bovendien altijd de kans dat een ander zich verspreekt of dat je jezelf gaat tegenspreken als je verstrikt bent geraakt in je web van leugens. Je partner zal dan direct merken dat er iets niet in orde is en je leugen zal aan het licht komen. Wanneer je eenmaal tegen je partner hebt gelogen, zal het doorgaans enorm lastig zijn om zijn, of haar vertrouwen weer terug te winnen. Het kan zelfs gebeuren dat je lief je leugens niet langer accepteert en besluit om de relatie te beëindigen.

Vreemdgaan

Vreemdgaan is een fenomeen dat in een heleboel relaties voorkomt. Er zijn echter niet veel mensen die eerlijk zijn over dit bedrog tegen hun partner. Het kan hierbij gaan om een enkel slippertje, maar eveneens om een langere verhouding. Op het ogenblik dat je lief achter het vreemdgaan komt, dan dien je echt te knokken om je relatie nog te kunnen herstellen. Het vertrouwen van je partner heb je immers verspeeld en hij, of zij, zal ernstig gekwetst zijn.

Een ander gevolg van vreemdgaan kan overigens ook zijn dat je partner per direct de relatie verbreekt en het nooit meer goed komt tussen jullie. In alle gevallen is het dus beter om niet vreemd te gaan, maar indien je toch wat met een ander persoon wilt beginnen, is eerlijkheid de enige correcte optie. Pas nadat je je relatie op een nette manier hebt beëindigd, kun je dan verder gaan met je nieuwe liefde.

Indien je al vreemd bent gegaan, dan doe je er goed aan om alles eerlijk op te biechten en je partner van alles op de hoogte te brengen. Wanneer je dat namelijk achterwege laat, blijft er een reële kans dat hij, of zij, dit na verloop van tijd toch te weten komt. In het bijzonder als er sprake is van een verhouding, dan zul je op een zeker moment fouten gaan maken en je ongewoon gaan gedragen tegenover de partner die je bedriegt.

Respectloosheid in een relatie

Voor een relatie kan het einde in zicht zijn op het ogenblik dat één van de partners respectloos gedrag gaat vertonen naar de ander. Respectloosheid komt echter in een groot aantal relaties voor. Zo kun je bijvoorbeeld een partner kleineren, uitschelden en niet voldoende rekening met hem, of haar, houden. In de regel is respectloosheid te wijten aan de vanzelfsprekendheid van de relatie. Indien je respectloos wordt behandeld door je partner, dan hoef je dit uiteraard niet te accepteren.

Respectloos gedrag kan zelfs zo ver gaan dat er zelfs gesproken kan worden van geestelijke mishandeling. Op een bepaald moment zal je partner het respectloze gedrag beu zijn en de relatie verbreken. Binnen een relatie dien je elkaar altijd met respect te behandelen, zelfs als er sprake is van een meningsverschil of een ruzie.

Niet communiceren

Het meest belangrijke binnen een relatie is goed met elkaar blijven communiceren. Toch komt het dikwijls voor dat twee mensen in een relatie dit niet voldoende doen. Als gevolg van een gebrek aan communicatie zullen bepaalde zaken zich op gaan stapelen, zoals (zowel grote- als kleine) ergernissen, bepaalde gevoelens en problemen. Door een dergelijke opstapeling ontstaan er vervolgens vaak ruzies zonder dat de reden hiervan echt duidelijk wordt. Communiceren met je partner is dan ook essentieel omdat zonder communicatie de relatie ten gronde zal worden gericht. Op het ogenblik dat je wat dwars zit, of je vermoedt dat je lief ergens mee zit, dan kun je dit vaak oplossen door er samen over te praten. Zo kun je je gedachtes en je gevoelens met je partner delen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…