Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het vastzetten van de wervels bij patiënten met lumbale spondylolisthesis

Lore
3 min read

Een lumbale fusie is één van de meest voorkomende heelkundige ingrepen aan de wervels. Concreet gaat het om een operatie waarbij de wervels in de onderrug met schroeven en staven of platen aan elkaar worden vastgemaakt. Het doel van de operatie is om instabiele wervels die lage rugpijn veroorzaken (doordat ze ten opzichte van elkaar bewegen of verplaatsten) te fixeren, waardoor ze aan elkaar kunnen vastgroeien. Er zijn verschillende manieren om een lumbale fusie uit te voeren, zo hoeft de operatie zeker niet steeds via de rug plaats te vinden. Het kan ook via de buik of van opzij.

Posterieure fusie (via de rug)

Bij deze techniek wordt gewerkt via de rug. De chirurg maakt een verticale incisie in het midden van de lage rug, ter hoogte van de wervels die vastgezet dienen te worden. Eerst wordt wat bot verwijderd, zodat de zenuwwortel die geklemd is kan worden vrijgelegd. Zo kan de aangedane tussenwervelschijf verwijderd worden. Vervolgens wordt een 'kooi' op de plaats van de verwijderde tussenwervelschijf geplaatst. Deze wordt opgevuld met eigen bot. Zo groeien de onderliggende en bovenliggende wervel aaneen, mits fixatie van de aangrenzende wervels met schroeven en staven.

Anterieure fusie (via de buik)

De ingreep kan ook gebeuren aan de hand van een incisie in de onderbuik. Op die manier kan de wervelkolom langs voor benaderd worden. De chirurg verwijdert dan zo de tussenwervelschijf, waarna die wordt vervangen door een kooi gevuld met eigen bot. Dit type ingreep kan alleen plaatsvinden als de zenuwen niet eerst moeten worden vrijgemaakt. Het voordeel van via de buik in plaats van via de rug te opereren is dat de rugspieren minder belast worden, waardoor het herstel meestal iets sneller verloopt. Aan de andere kant gaat een anterieure fusie wel gepaard met een risico op beschadiging van de grote bloedvaten en kunnen bij mannen achteraf ook vruchtbaarheidsproblemen optreden.

Laterale fusie (van opzij)

Naast een fusieoperatie langs de rug- of buikzijde, is er ook een techniek die van opzij werkt. Hierbij wordt de incisie gemaakt in de linkerflank. De chirurg kan dan na het splitsen van de grote lendespier (loopt van de onderkant van de wervelkolom naar de bovenzijde van het bovenbeen) de wervelkolom via de zijkant bereiken. Vervolgens kan hij de tussenwervelschijf verwijderen en vervangen door een kooi. Indien nodig worden ook staven en schroeven bijgezet voor extra stabilisatie. Net als bij de anterieure fusie heeft deze manier van opereren als voordeel dat zowel de rugspieren als het zenuwkanaal vermeden worden.  Net daarom wordt het ook wel een ‘minimaal invasieve’ techniek genoemd die de revalidatieduur aanzienlijk vermindert.

Lage rugpijn? Laat je onderzoeken!

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, waar een verschuiving van de ruggenwervels één van is. Indien na onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een verschuiving is een lumbale fusie, via de rug, buik of opzij, een mogelijke behandeling.

Doe mee aan deze studie over lage rugpijn >>

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…