Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Urineverlies bij mannen: het komt vaker voor dan je denkt

Lore
4 min read

Urineverlies is een kwaal waar vooral onder mannen weinig over gesproken wordt. Er hangt een soort taboe rond het onderwerp, wat zeker niet nodig is. Urineverlies bij mannen komt namelijk vaker voor dan je denkt: 1 van de 4 mannen heeft te maken met urineverlies. Heb jij ook te maken met urineverlies of wil je er meer over weten? Hieronder ontdek je er meer over. Schaam je niet!

Wat is urineverlies?

Er zijn verschillende vormen van urineverlies. Zo is het mogelijk dat men regelmatig wat druppels verliest, of bijvoorbeeld onmogelijk de plas op kan houden tot er een toilet in de buurt is. Ook kun je nadruppelen. Dat betekent dat je na het plassen toch nog wat druppels verliest, ook al denk je dat je blaas helemaal leeg is.

Men onderscheidt de volgende vormen van incontinentie:

  • Stressincontinentie / inspanningsincontinentie
  • Aandrangincontinentie
  • Gecombineerde incontinentie (combinatie van de twee hierboven genoemde vormen)
  • Nadruppelen
  • Overloopincontinentie

Welke mannen hebben meer kans op urineverlies?

Iedere man kan last krijgen van incontinentie, zowel jong als oud, ziek als gezond. Toch zijn er zogenaamde ‘risicogroepen’.

Zo lopen mannen met een vergroting van de prostaat meer kans op incontinentie. Ook wanneer dit goedaardig is, kan er aandrangincontinentie of nadruppelen voorkomen. Hetzelfde geldt voor mannen die een operatie aan de prostaat zijn ondergaan, de spieren kunnen dan tijdelijk wat verzwakt zijn. In dat geval kan ook stressincontinentie ontstaan. Je herkent het snel, want je verliest een beetje urine wanneer je iets zwaars tilt, sport, lacht, hoest of niest bijvoorbeeld.

Naast problemen met de prostaat kunnen ook andere ziektes en aandoeningen voor urineverlies zorgen. Denk hierbij onder andere aan blaasontsteking, darmproblemen, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en Multiple Sclerose. In sommige gevallen zal de incontinentie tijdelijk zijn, zoals bij een blaasontsteking. Mannen met hierboven genoemde aandoeningen of ziektes hebben een vergrote kans op aandrangincontinentie. Hierbij heb je opeens een sterk gevoel dat je naar de het toilet moet en dat je het niet tegen kan houden. Ook ‘s nachts kan het zijn dat je regelmatig moet plassen.

Overloopincontinentie komt vooral voor bij mannen met een beschadigde of geblokkeerde blaas. Ook diabetes kan zenuwbeschadiging tot gevolg hebben, waardoor men regelmatig wat druppels urine verliest.

Hoe kan urineverlies voorkomen of behandeld worden?

Het voorkomen van urineverlies bij mannen is vrijwel onmogelijk, er is eigenlijk maar weinig dat je kan doen. Wel kun je maatregelen nemen om een blaasontsteking te voorkomen, waardoor je de kans op incontinentie iets verkleint. Vermijd ook overgewicht: obesitas verhoogt de druk op blaas en kan ook de spieren van de blaas aantasten.

Als je last hebt van urineverlies zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Maak bijvoorbeeld eerst een afspraak met je huisarts om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Een eventuele behandeling is namelijk erg afhankelijk van de patiënt en het type urineverlies.

Verder kun je het best zittend plassen en je blijft beter ook langer zitten dan normaal. Probeer je blaas echt helemaal te legen: hiermee verklein je de kans op nadruppelen. Je dient ook genoeg te drinken. Je zou kunnen denken dat je minder moet drinken zodat je minder moet plassen, maar net daardoor kun je uitdrogen en andere gezondheidsproblemen ontwikkelen. Stop of probeer daarentegen wel te minderen met roken en verlaag je inname van bepaalde triggers zoals cafeïne of alcohol.

Ben je vooral bang voor ‘ongelukjes’? Dat is niet nodig: ondertussen bestaan er al tal van producten, zoals die van TENA Men, die je kunnen helpen oncomfortabele situaties te voorkomen. Via TENA MEN kan je op dit moment bovendien een gratis testpakket aanvragen. Weet ook dat stress het ongewenst urineverlies verergeren. Probeer je dus niet te veel op te jagen en hanteer desnoods ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en meditatie.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…