Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om zelf wratten op je handen of voeten te behandelen

6 min read

Heb jij last van één of meerdere wratten op je handen of voeten? Dan wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Lees snel verder om erachter te komen wat je zelf kan doen om een wrat te behandelen en verwijderen.

Wratten in het kort

Wratten zijn kleine, onschuldige verdikkingen op de huid die ruw kunnen aanvoelen. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), waarvan wel 150 verschillende subtypes bestaan.

Er zijn verschillende soorten wratten, die overal op het lichaam kunnen voorkomen, maar handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen.

  • Gewone wratten komen vooral voor op de knieën, ellebogen, handen, voeten en onder de vinger- en teennagels.
  • Voetzoolwratten verschijnen, zoals de naam het zegt, meestal op de voetzool.
  • Platte wratten komen vooral op het gelaat, de rug van je hand en je onderbenen voor.

Wratten behandelen met zuur

Bij de apotheek vind je verschillende middelen op basis van zuren die te krijgen zijn zonder voorschrift. Deze middelen, in de vorm van penapplicators, patches, gels… maken de wratten week of drogen ze uit.

Salicylzuur

Middelen op basis van salicylzuur helpen je van je wratten af te komen door de wrat laagje voor laagje te verweken. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van wrat tot wrat. Vaak wordt het middel dagelijks gebruikt. Over het algemeen verdwijnt de wrat binnen de drie maanden.

Salicylzuur kan de gezonde huid rond de wrat irriteren. Dat kan je vermijden door:

  • Een pleister met een gaatje ter hoogte van de wrat (met perforator of schaar aangebracht) aan te brengen voor het aanstippen met salicylzuur.
  • De gezonde huid voor het behandelen van de wrat in te smeren met zinkzalf of vaseline.

Behandelingen met salicylzuur mogen niet gebruikt worden bij diabetes, perifeer arterieel vaatlijden of andere aandoeningen van de bloedsomloop. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, raadplegen best eerst hun huisarts voor ze een behandeling met salicylzuur gebruiken.

Mierenzuur

Een ander doeltreffend middel om zelf je wratten te behandelen, is mierenzuur. Wanneer je je wratten hiermee aanstipt, drogen ze uit, waarna je lichaam ze afstoot en ze verdwijnen.

Bij de apotheker vind je mierenzuur onder andere terug in de vorm van een handige penapplicator, bijvoorbeeld EndWarts. Zo’n penapplicator is speciaal ontworpen om wratten eenvoudig en met een grote precisie te verwijderen. De applicator geeft namelijk automatisch de juiste dosis vrij wanneer je het tipje tegen de wrat drukt. Je gebruikt het middel wekelijks.

Doordat een middel met mierenzuur pijnloos is mits correct gebruik, kan het ook voor kinderen of op dunne huid (bijvoorbeeld rug van hand) gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

In verscheidene klinische onderzoeken is aangetoond dat mierenzuur bijzonder doeltreffend is tegen wratten. In een van deze onderzoeken, waren de wratten bij 9 van de 10 deelnemers verdwenen na maximaal 12 behandelingen met mierenzuur. Gemiddeld verdwenen de wratten na 4 à 5 behandelingen. Bij kinderen zijn vaak slechts 2 of 3 behandelingen nodig voor de wrat verdwenen is.

Trichloorazijnzuur

Trichloorazijnzuur (TCA) is net als salicylzuur een bijtende zure oplossing. Het zuur maakt de bovenste lagen van het wrattenweefsel los.

TCA is een sterker zuur dan salicylzuur, waardoor het gebruik ervan met een aantal voorzorgsmaatregelen gepaard gaat. Je brengt het om de 4 dagen tweemaal per dag aan, tot de wrat verdwenen is.

Het is soms moeilijker om met trichloorazijnzuur de wrat volledig te verwijderen, veel hangt af van de precieze concentratie van de vloeistof. De behandeling kan ook littekens veroorzaken.

Een behandeling met TCA is niet geschikt voor jonge kinderen (onder 4 jaar). Diabetespatiënten toetsen best af met hun huisarts, hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Wratten bevriezen

Soms wordt ook cryotherapie, het bevriezen van wratten, thuis toegepast. Uiteraard is dit op een minder lage temperatuur dan wanneer deze behandeling door een arts toegepast wordt.

Zelf-cryotherapie werkt tot maximaal -80°C, cryotherapie die door een arts wordt uitgevoerd gaat tot ongeveer -190°C.

Door de bevriezing worden de cellen van de wrat gedood. Daardoor sterft de wrat af, ontstaat er een korstje en uiteindelijk komt er na 1 à 2 weken gezonde huid in plaats van de wrat.

Kort na de behandeling kan een pijnlijk of prikkelend gevoel optreden. Meestal blijven er geen littekens achter, maar er kunnen wel blaren optreden.

Wratten bevriezen is daarom minder geschikt bij jonge kinderen.

Huismiddeltjes tegen wratten

Naast bovenstaande behandelingen die vrij te krijgen zijn bij de apotheek, zijn er ook verschillende huismiddeltjes te vinden tegen wratten. De werking van deze middelen is echter niet bewezen. Wel zijn er veel mensen die er positieve ervaringen mee hebben.

Voorbeelden van middeltjes die je waarschijnlijk in je keukenkastjes hebt staan:

1. Bakingsoda

Bakingsoda, niet te verwarren met bakpoeder, heeft een antibacteriële werking. Meng met wat water, breng op de wrat aan en laat opdrogen.

2. Knoflook

Knoflook heeft een antibacteriële en antivirale werking. Smeer de wrat iedere dag in met versgesneden of geperste knoflook.

3. Citroensap

Citroensap heeft een uitdrogende en verwekende werking, bevat vitamine C én is antibacterieel. Smeer dagelijks citroensap op de wrat en laat dit 30 minuten inwerken.

4. Aloë vera

Aloë vera helpt tegen allerlei huidaandoeningen en wratten zijn geen uitzondering. Smeer de wrat in met aloë vera gel en dek af met een pleister.

5. Vitamine C

Vermaal een vitamine C tablet tot poeder. Meng vervolgens met een klein beetje water om er een dikke pasta van te maken en breng aan op de wrat. Dek daarna af met een pleister.

Afwachten

Bovenstaande behandelingen zijn vooral aangeraden in het geval van hinderlijke wratten. Omdat de wrat pijn doet, als hij zich op de voetzool bevindt bijvoorbeeld, maar ook vanuit esthetisch opzicht. Ook als er een reëel risico is op verdere verspreiding of besmetting is een behandeling aangewezen.

Bij niet-hinderlijke wratten is even afwachten echter ook een mogelijkheid. Veel wratten verdwijnen namelijk vanzelf binnen de twee jaar. Als je als kind wratten hebt gehad, bouwde je afweersysteem antistoffen voor het wrattenvirus op.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…