Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om je lichaam iedere dag te ontgiften

Lore
4 min read

Iedere dag je lichaam ontgiften klinkt misschien intens, tenminste als je daarbij aan strenge detoxkuren denkt. Er zijn echter ook manieren om je lichaam te ontgiften die je makkelijker iedere dag kan toepassen. In dit artikel hebben we 6 tips voor je verzameld die je hierbij helpen.

Waarom je lichaam ontgiften?

Je lichaam ontgift in principe automatisch. Je nieren en lever zijn namelijk altijd bezig om schadelijke stoffen af te breken. Je nieren zorgen voor de afbraak van wateroplosbare stoffen. Deze verlaten je lichaam vervolgens via je urine. Je lever is verantwoordelijk voor de schadelijke stoffen die vetoplosbaar zijn, die vervolgens worden afgevoerd via je darmen.

Nu vraag je jezelf misschien af, waarom zou ik mezelf bezighouden met ontgiften, als dit al geregeld wordt door mijn lever en nieren? Het probleem is dat we tegenwoordig met te veel gifstoffen te maken krijgen en tegelijkertijd vaak te weinig gezonde voeding eten die het natuurlijke ontgiftingsproces van ons lichaam ondersteunt.

Voedingstips om je lichaam te ontgiften

Wat extra hulp bij het ontgiftingsproces is dus zeker gewenst en de onderstaande tips helpen je hierbij.

1: Drink voldoende water

Zoals je hebt kunnen lezen, voert je lichaam een deel van de schadelijke stoffen af via je urine. Het is daarom belangrijk dat je dagelijks genoeg water drinkt, zodat er genoeg urine is om de gifstoffen af te voeren. Probeer iedere dag 2 liter te drinken.

2: Citroenwater

Een goede manier om je dag te starten is met een glas citroenwater. Lauwwarm water is hierbij beter dan koud water. Dit stimuleert namelijk je spijsvertering en werkt als een mild en natuurlijk laxeermiddel. Ook helpt het citroenwater om je nieren gezond te houden en nierstenen te voorkomen.

Maar let op: ontgiften doe je door veel vezels en gefermenteerde voeding te eten, veel water te drinken en goed uit te rusten. Citroenwater helpt daarbij, maar heeft een kleinere impact.

3: Paranoten

Paranoten zijn een van de beste bronnen van selenium. Dit is een mineraal dat als een antioxidant werkt en dat de aanmaak van glutathion ondersteunt. Glutathion is een molecuul dat schadelijke stoffen, waaronder zware metalen, ‘vangt’ waarna deze via je gal en je darmen je lichaam verlaten.

4: Groene thee

Groene thee zit bomvol antioxidanten en helpt om je lichaam, en dan met name je lever, te ontgiften. Drink dus regelmatig een kopje groene thee. Om de ontgiftende werking te versterken, kan je groene thee combineren met brandnetelthee, gemberthee of schijfjes verse gember.

5: Knoflook

Eet regelmatig wat knoflook om je lichaam te helpen ontgiften. Knoflook bevat namelijk zwavel, een stof die je lichaam helpt om zware metalen te verwijderen. Uit een onderzoek naar loodvergiftiging bleek zelfs dat knoflook kan helpen om de hoeveelheid lood in het bloed met 19% te verminderen.

6: Vermijd belastende voeding

Naast eten en drinken dat je lichaam helpt om te ontgiften, zijn er ook producten die je lichaam juist belasten. Deze voedingsmiddelen ondermijnen het ontgiftende vermogen van je lichaam.

Schrap of beperk daarom:

  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Suiker
  • Kunstmatige zoetstoffen
  • Bewerkt vlees
  • Tafelzout

Daarnaast kunnen ook dierlijke producten ervoor zorgen dat je lichaam minder goed kan ontgiften. Het is niet nodig om dierlijke producten dagelijks te vermijden, maar als je even optimaal wilt ontgiften, is het wel verstandig om tijdelijk weinig dierlijke eiwitten en vetten te eten.

Help je lichaam iedere dag om te ontgiften

Aangezien we veel gifstoffen binnenkrijgen door ons eetpatroon en onze levensstijl, doe je er goed aan om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften. Voldoende drinken, je dag beginnen met een glas citroenwater en meer knoflook eten, zijn enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Bronnen: Seltzer MA, Low RK, McDonald M, Shami GS, Stoller ML, J Urol, 1996. Kianoush S, Balali-Mood M, Mousavi SR, Moradi V, Sadeghi M, Dadpour B, Rajabi O, Shakeri MT, Basic Clin Pharmacol Toxicol, 2012.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…