Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tinnitus (oorsuizen): symptomen, oorzaken en behandeling

@nick
9 min read

Wat is tinnitus (oorsuizen)?

Oorsuizen of tinnitus is het waarnemen van bepaalde geluiden hoort die de mensen om je heen niet opmerken. Het is met andere woorden het horen van een geluid dat niet afkomstig is van een externe geluidsbron. Denk hierbij aan zoemen, sissen, fluiten… Iedereen ervaart de geluiden anders.

Symptomen van tinnitus (oorsuizen)

Wanneer je last hebt van oorsuizen, hoor je een geluid dat anderen om je heen niet horen en dat niet veroorzaakt wordt door een externe geluidsbron. Hierdoor kunnen concentratieproblemen ontstaan. Het is namelijk moeilijk om je ergens op te concentreren wanneer je constant een piep, tuut of geruis hoort. Dat kan tijdelijk, maar ook permanent zijn.

Hierdoor kunnen sociale contacten verminderen, omdat men zich neerslachtig gaat voelen. Oorsuizen kan dus zeker leiden tot negatieve emoties, en zelfs depressiviteit. De kans hierop is groter wanneer een patiënt minder contact zoekt met anderen en zich alleen gaat voelen. Zo merk je bijvoorbeeld aan een dierbare dat er iets aan de hand is.

Ook zorgen de geluiden die men hoort soms voor angst, omdat je ook ‘s nachts, wanneer het normaal gesproken helemaal stil is, van alles zult horen. Wanneer je hierdoor slecht slaapt, is ook vermoeidheid een klacht die wordt toegevoegd aan de (lange) lijst. Door het gebrek aan slaap door de geluiden, de frustratie, de concentratieproblemen en de angst raken patiënten vaak snel geïrriteerd.

Oorzaken van tinnitus (oorsuizen)

Lawaai en langdurige blootstelling aan harde geluiden

Er zijn veel mogelijke oorzaken van tinnitus. Zo kun je er last van hebben nadat je bij een concert bent geweest of in een andere lawaaiige situatie. Bij langdurige blootstelling aan harde geluiden, bij fabriekswerk bijvoorbeeld, heb je een verhoogde kans op oorsuizen. Ook het dragen van oortjes om muziek te luisteren met een hoog volume zorgt bij veel mensen, vooral jongeren, voor tijdelijke of langdurige tinnitus.

Stress

Stress en emotionele problemen kunnen voor lichamelijke klachten zorgen. Een van de mogelijke lichamelijke consequenties is oorsuizen. Wanneer men hierdoor nog meer angst en stress krijgt, is het mogelijk in een vicieuze cirkel te geraken waardoor de oorsuizen alleen maar erger worden.

De ziekte van Ménière

Een van de symptomen van de ziekte van Ménière is oorsuizen. Vaak hoort men iets bonken of zoemen in het oor wanneer de ziekte zich in de beginfase verkeert. Daarna wordt het vaak een ruisachtig geluid.

Roken en alcohol

Roken kan tinnitus verergeren omdat de bloedvaten worden aangetast. Hierdoor kan het zijn dat de doorbloeding van het slakkenhuis vermindert, waardoor je last krijgt van oorsuizen. Ook het drinken van alcohol kan een negatief effect hebben op oorsuizen.

Aantasting van het weefsel

Wanneer het weefsel in je oor beschadigd is, kun je last krijgen van oorsuizen. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben.

Erfelijke aandoening

In sommige families komt oorsuizen vaker voor dan in andere. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is niet bewezen dat oorsuizen erfelijk is, maar de oorzaken ervan kunnen dat wel zijn. Als je bijvoorbeeld een erfelijke ziekte hebt die tinnitus veroorzaakt, is het logisch dat anderen in je familie dezelfde klachten hebben.

Andere mogelijke oorzaken

Ziektes zoals Diabetes en otosclerose kunnen ook oorsuizen als gevolg hebben. Ook een hoofdtrauma zoals een hersenschudding, hoge bloeddruk, gebits- of kaakafwijkingen kunnen tinnitus veroorzaken.

Gevolgen van oorsuizen

Zoals hierboven vermeld kan oorsuizen veel negatieve gevolgen hebben. Sommige patiënten krijgen last van negatieve emoties, zoals eenzaamheid en depressiviteit. Door het horen van de geluiden kunnen ze zich immers minder goed concentreren op een gezellig gesprek. Hierdoor leggen ze ook minder snel sociale contacten.

Ook bepaalde hobby’s kunnen moeilijk worden, vooral wanneer die te maken hebben met geluid, zoals muziek maken of naar concerten en feesten gaan. Harde geluiden kunnen het oorsuizen namelijk verergeren en dat wil je juist voorkomen.

Door dit alles kan een patiënt last krijgen van psychische problemen. Aangezien dat lichamelijke klachten kan veroorzaken, waaronder oorsuizen, kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Het is dus erg belangrijk om tinnitus serieus te nemen en zo snel mogelijk te zoeken naar een oplossing of een manier om ermee te leven zonder al te veel klachten. Raadpleeg daarbij zeker een arts.

Ook je omgeving, zoals je familie en vrienden, krijgen met je klachten te maken. Wanneer je snel geïrriteerd raakt kunnen er bijvoorbeeld ruzies ontstaan. Ook wanneer je vermoeid of angstig bent, heeft dit invloed op je sociale contacten.

Behandeling tinnitus (oorsuizen)

Heb je last van tinnitus of oorsuizen? Je bent niet alleen. Heel wat mensen lijden hieraan en er wordt volop gezocht naar oplossingen. De meeste medische behandelingen tegen tinnitus zitten echter nog in de experimentele fase. Het is dus niet zo dat een eenvoudige operatie of medicijn het probleem volledig kan verhelpen. Bovendien zijn de meeste behandelingen niet zonder risico. Contacteer daarom steeds een (oor)arts voor je aan een behandeling begint. Hij of zij kan de voor jou geschikte behandeling voorstellen. Daarnaast zijn er heel wat methodes die arts kan voorstellen om de klachten te doen afnemen of je te leren omgaan met deze klachten.

Medicijnen

Er zijn nog geen medicijnen waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen laten verdwijnen. Wel kan de oorzaak, in sommige gevallen, verholpen worden.

Er zijn middelen waarmee de klachten verminderd worden, zoals sprays met een antitensor actief bestandeel caroverine. De verzachtende en rustgevende werking zorgen ervoor dat de tinnitusklachten kunnen verminderen.

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

Tinnitus Retraining Therapy (TRT) is een therapievorm voor tinnitus die ontwikkeld werd door J. Hazell en P.J. Jastrebroff. Deze therapie focust op het leren omgaan met oorsuizen. Het is met andere woorden een therapie die leert hoe je aan de geluiden gewend kan raken en ze naar de achtergrond kan duwen.

De patiënt leert hoe oorsuizen ontstaat en leert technieken om ermee om te gaan, zowel op emotioneel als lichamelijk vlak. Emotioneel wordt er aangeleerd dat de geluiden geen reden tot paniek zijn en dat er perfect mee te leven valt. Lichamelijk wordt er geleerd hoe je de geluiden naar de achtergrond kan duwen zodat ze niet meer hinderlijk zijn voor de patiënt.

Hoortoestel of ruisgenerator

Mensen met tinnitus die ook een verminderd gehoor hebben krijgen vaak een hoortoestel. Hiermee horen ze beter, maar wordt ook het oorsuizen onderdrukt.

Een ruisgenerator kan mensen met een ‘hoge tonen’-oorsuis helpen. De ruis schijnt de hoge tonen te onderdrukken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden kunnen worden gebruikt bij tinnitus die is ontstaan door een lawaaitrauma.

Relaxatietherapie

Aangezien stress oorsuizen kan veroorzaken en sowieso over het algemeen slecht is voor je gezondheid, kan relaxatietherapie goed helpen. Hierbij leer je stress als het ware uit je lichaam te laten verdwijnen, waardoor je je rustiger en sterker voelt. Wanneer je de stress onder controle hebt, zullen de lichamelijke klachten verdwijnen.

Multidisciplinaire tinnitusbehandeling

Deze behandeling pakt zowel audiologische als psychologische klachten aan in het geval van chronische tinnitus.

Operatie

Indien de patiënt tinnitus heeft als gevolg van een probleem in het binnenoor, of bijvoorbeeld de ziekte van Ménière, kan een operatie een optie zijn. Het is echter heel moeilijk om door een operatie of medische ingreep volledig verlost te geraken van oorsuizen.

Behandeling met elektrodes

Sinds een aantal jaren worden er soms elektrodes gebruikt om mensen met tinnitus te helpen. Wanneer andere behandelingen niet werken, kunnen deze elektrodes het deel van de hersenen dat te actief is ‘in toom houden’.

Hyperacusis of overgevoeligheid voor geluid

Als je aan hyperacusis lijdt, ben je veel gevoeliger voor geluiden dan anderen. De geluiden die voor andere mensen in je omgeving normaal zijn, ervaar je als harder of storender. Een deur die dichtvalt wordt bijvoorbeeld even luid ervaren als andere mensen een explosie horen.

Er zijn verschillende vormen van hyperacusis: centrale, peripherale, metabole, vestibulaire en mechanische hyperacusis. Er zijn vele oorzaken die hyepracusis doen ontstaan, zoals een geluidstrauma, langdurige blootstelling aan harde geluiden, oorontstekingen, de ziekte van Ménière, stress, een operatie, een hoofdletsel, medicijngebruik etc.

Hyperacusis en tinnitus vertonen grote gelijkenissen en komen soms samen voor. Het is echter niet zo dat tinnitus-patiënten automatisch ook overgevoelig zijn voor geluiden. Blijf dus zeker je oren beschermen!

Hoe kan ik tinnitus (oorsuizen) voorkomen?

Pas op met harde geluiden. Draag speciale oordoppen wanneer je hieraan blootgesteld wordt, bijvoorbeeld als je naar een concert gaat of op het werk indien nodig. Wanneer je vaak oordoppen nodig hebt, kan je ze ook op maat laten maken. Op maat gemaakte oordoppen zitten comfortabel omdat ze aan jouw oor aangepast zijn en houden rekening met jouw specifieke wensen (bv. geluidskwaliteit bij concerten of doffer maken van harde geluiden op de werkvloer).

Maak je oren regelmatig schoon met een daarvoor bestemde spray. Maak je oren niet schoon met wattenstaafjes, omdat je daardoor je oren kan beschadigen.

Roken, alcohol en stress zijn erg ongezond, en kunnen ook aan de oorzaak liggen van oorsuizen. Probeer dat dus te vermijden en schakel eventueel professionele hulp in.

Is tinnitus (oorsuizen) permanent?

Afhankelijk van de oorzaak kan tinnitus tijdelijk of permanent zijn. Meestal verdwijnt de tuut echter na een tijdje vanzelf wel weer. Deze vorm van tinnitus is een tijdelijk oorsuizen. Soms gaat de tinnitus echter nooit meer weg en is de tinnitus permanent geworden. Je hoort dan een permanente piep of tuut in je oren, doordat de trilhaartjes in het binnenoor dan te zwaar beschadigd zijn.

Wanneer je vreest dat het suizen in je oor niet meer weggaat, contacteer dan onmiddellijk een arts. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de gehoorschade behandeld kan worden.

banner Calmaspray

Meer info over Calmaspray

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…