Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Scheurtje in het middenrif – Hoe ontstaat het?

Olivier
5 min read

Wanneer het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm niet meer goed functioneert spreekt met van een scheurtje in het middenrif, ook wel middenrifbreuk genoemd. De opening tussen de borst- en de buikholte is bij een middenrifbreuk iets groter dan normaal en dit kan klachten opleveren. Er is een verschil tussen een aangeboren middenrifbreuk en een middenrifbreuk die op latere leeftijd wordt ontdekt. De naam middenrifbreuk wordt eigenlijk alleen gebruikt als de aandoening aangeboren is. wanneer de diagnose later gesteld wordt spreekt men van een hiatus hernia.

Klachten bij een scheurtje in het middenrif

Klachten bij een middenrifbreuk zijn er eigenlijk niet. Pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif omhoog komt, kan het klachten opleveren. Normaal gesproken ligt de maag in de buikholte. Bij mensen met een scheur in het middenrif kan de maag gedeeltelijk omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag ligt bij deze mensen in de borstholte in plaats van in de buikholte. Omdat het sluitspiertje tussen slokdarm en maag minder goed sluit kunnen refluxklachten ontstaan, ook wel bekend als brandend maagzuur.

Een scheurtje in het middenrif komt heel vaak voor. Sommige mensen hebben niet eens door dat ze het hebben, omdat je niet altijd last hoeft te hebben van klachten. Het is heel vaak dat de diagnose toevallig gesteld wordt. Ongeveer 40 procent van de mensen ouder dan 60 jaar heeft last van een middenrifbreuk.

In het kort kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Last van brandend maagzuur;
  • Een pijnlijk gevoel in de slokdarm;
  • Vaker dan normaal moeten hoesten;
  • Een zure smaak in je mond;
  • Kramp op je borstbeen met uitstraling naar je rug;
  • Moeite met slikken.
  • Wat als een middenrif breuk aangeboren is?

Sommige kinderen worden geboren met een ernstige vorm van een middenrifbreuk. Wanneer dit het geval is liggen de organen vaak verspreid door de buik en niet op de juiste plaats. Organen kunnen hierdoor bekneld raken. Dit is een levensbedreigende situatie en wordt Congenitale Hernia Diafragmatica genoemd.

Oorzaken van een middenrifbreuk

Als een scheurtje in het middenrif op latere leeftijd ontstaat, kan het meerdere oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van een ongeval of een verslapping van de spieren. Ook het middenrif kan verslapt raken. Dit gebeurt vaak bij oudere mensen, omdat de spieren in het lichaam verslappen naarmate we ouder worden. Als het middenrif verslapt, wordt de opening in het middenrif wijder en hierdoor ontstaat een breuk in het middenrif.

Hoe wordt een middenrifbreuk onderzocht en behandeld?

Als je bij de huisarts komt met maagklachten en de dokter vermoed een middenrifbreuk, dan zal hij je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Een röntgenonderzoek kan hierbij uitsluitsel geven. Het kan ook voorkomen dat er een kijkonderzoek in de maag plaatsvindt. Bij een röntgenfoto krijg je eerst een contrastvloeistof te drinken. Hierna wordt de röntgenfoto gemaakt. Door deze contrastvloeistof zijn de maag en de slokdarm goed zichtbaar. Wanneer er besloten wordt tot een kijkonderzoek gaat er via je slokdarm een slang met een kleine videocamera plus lampje je maag in. Op deze manier kan de arts goed zien of er een gedeelte van je maag in de borstholte ligt.

Hoe wordt een middenrifbreuk behandeld?

Omdat in de meeste gevallen reflux één van de meest voorkomende klachten is. wordt een middenrifbreuk behandeld met maagzuur remmende medicatie. De middenrifbreuk blijft dan bestaan, de klachten van het brandende maagzuur verdwijnt wel grotendeels. Zo heb je weinig kans dat je slokdarm beschadigd raakt of dat je last krijgt van ontstekingen van het zuur dat uit je maag omhoog komt. In ernstige gevallen zal een operatie nodig zijn. Deze operatie heet een antirefluxoperatie en wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Tijdens deze operatie zal het gedeelte van de maag dat ik de borstholte ligt terug geplaatst worden in de buik. Ook wordt de opening in het middenrif kleiner gemaakt. Dit is om te voorkomen dat de maag weer omhoog komt.

Nieuwe techniek

Deze operatie is erg ingrijpend en niet altijd succesvol. Ongeveer 10 tot 20 procent van de patiënten blijft klachten houden na de operatie. Het komt ook voor dat er opnieuw een breuk ontstaat in het middenrif. Een nieuwe techniek, wat in een aantal ziekenhuizen wordt gebruikt, zorgt ervoor dat de overgang van de slokdarm naar de maag wordt hersteld. Met een endoscoop wordt de maag via de mond naar binnen geplooid (ter hoogte van de slokdarmopening) en wordt vastgezet aan de wand van de slokdarm. Via deze methode verdwijnen de klachten grotendeels.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…