Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Presbyopie of ouderdomsverziendheid: dit kun je doen

Lore
4 min read

Vanaf een jaar of 40 krijgen veel mensen last van zogenaamde ‘ouderdomsverziendheid’ ofwel ‘presbyopie’. Met presbyopie wordt het steeds moeilijker om te focussen op voorwerpen die dichtbij zijn. Bij het ouder worden verliest de ooglens namelijk een deel van zijn flexibiliteit. Vrijwel iedereen krijgt op een bepaald punt van zijn leven ooit last van ouderdomsverziendheid. In dit artikel zetten we daarom de verschillende manieren om deze onschuldige, maar vervelende ouderdomsaandoening te corrigeren op een rijtje.

Wat is presbyopie?

Bij presbyopie wordt het steeds moeilijker om dingen dichtbij scherp te zien, zeker bij beperkt licht. De ooglenzen worden bij het ouder worden immers steeds minder flexibel en elastisch. Op een bepaald moment kunnen de ooglenzen zich hierdoor niet meer voldoende bol maken om objecten dichtbij, bijvoorbeeld kleine lettertjes tijdens het lezen, scherp te stellen.

Symptomen van presbyopie

Presbyopie is duidelijk te herkennen aan het feit dat je objecten steeds verder van je af moet houden om ze zo beter te kunnen zien of lezen. Mensen die er last hebben van presbyopie merken daarom wel eens op dat ‘hun armen te kort geworden zijn’.

Het wazige zicht kan gepaard gaan met vermoeide ogen of hoofdpijn.

Diagnose van presbyopie

Vermoed je dat je aan presbyopie lijdt? Ga dan langs bij een oogarts of contactlensspecialist voor een oogonderzoek.

Sowieso is het aangeraden om vanaf een leeftijd van 40 regelmatig de ogen te laten testen op aan leeftijd gerelateerde oogproblemen.

Manieren om presbyopie te corrigeren

Vrijwel iedereen krijgt op een bepaald punt in zijn leven last van presbyopie. Daarom is het goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om de oogproblemen die ermee gepaard gaan te corrigeren. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Leesbril

Veel mensen die nog geen last hadden van hun zicht voor de ouderdomsverziendheid optrad, kiezen voor een leesbril. Dat is een relatief makkelijke en goedkope oplossing (tenzij je een leesbril op maat laat maken), maar een leesbril gaat tegelijk gepaard met een aantal nadelen:

  • Je moet je leesbril doorheen de dag telkens weer op en af zetten.
  • Een leesbril is meestal al niet zo groot en daardoor makkelijk kwijt te raken.
  • Het duurt altijd even voor je je leesbril erbij genomen hebt wanneer iemand je snel/spontaan iets wil laten zien.

Multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen zijn lenzen waarin beide sterktes, dus zowel dichtbij als veraf, gecombineerd zijn. Multifocale contactlenzen kunnen daardoor ouderdomsverziendheid, maar ook bijziendheid of verziendheid corrigeren. Zeker voor mensen die al lenzen of een bril dragen voor bijziendheid bieden deze multifocale contactlenzen de ideale oplossing bij ouderdomsverziendheid: ze hoeven voortaan niet meer af te wisselen tussen lenzen/bril en leesbril. Maar ook voor mensen die voor het eerst overwegen lenzen te dragen is dit type contactlenzen geschikt, zeker als ze een actieve levensstijl onderhouden: lenzen zitten niet in de weg bij het sporten of andere dagelijkse activiteiten.

Er wordt wel eens gezegd dat je aan multifocale lenzen even moet wennen. Je kijkt immers door beide sterktes tegelijk heen, waarbij je hersenen er het scherpste beeld uit filteren. Soms duurt het even tot je hersenen de juiste keuze maken. Tot dat gebeurd is, kan je wat duizeligheid ervaren.

Multifocale bril

Naast multifocale lenzen, bestaan er ook multifocale brillen. Dat soort brillen combineren eveneens beide sterktes in één glas. Het onderste gedeelte is bedoeld om te voorwerpen dichtbij te bekijken, met het bovenste gedeelte kan je goed ver zien. Er is ook nog een gebied voor ’tussenafstand’.

Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen multifocale contactlenzen en een multifocale bril op te merken:

  • Ook aan een multifocale bril moet je over het algemeen even wennen. Die gewenning gaat minder snel dan bij multifocale lenzen.
  • Een multifocale bril gaat gepaard met een beetje wazigheid en kleine vervormingen aan de rand van het glas.
  • en multifocale bril gaat gepaard met de typische ongemakken van een bril zoals snel vuil, kan aandampen, glijdt af wanneer je zweet…

Andere manieren

Naast een leesbril, multifocale daglenzen of multifocale bril, kan presbyobie nog op een aantal andere (minder vaak voorkomende) manieren gecorrigeerd worden. Er bestaan immers ook bifocale contactlenzen en bifocale brillen (combinatie van beide sterktes, maar dan zonder geleidelijke overgang), alsook monovisie (hierbij heeft 1 oog een contactlens in om dichtbij te zien, de ander een contactlens voor veraf).

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…