Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorzaak van Buikvliesontsteking en Symptomen

Olivier
5 min read

Een buikvliesontsteking, ook wel peritonitis genoemd, is een ontsteking aan het buikvlies. De ontsteking is meestal het gevolg van een ontsteking in een ander orgaan, zoals de blinde darm, die zich onder het vlies van de buikholte bevindt en niet op tijd of niet goed wordt behandeld. Een buikvliesontsteking is een gevaarlijke klacht, die vaak direct behandeld wordt door de buik te opereren. 

Op deze pagina lees je meer over de buikvliesontsteking. Zo lees je wat de belangrijkste oorzaak is van deze ontsteking, maar lees je ook welke klachten je ervaart als je een buikvliesontsteking hebt. Heb je te maken met de klachten die op deze pagina worden beschreven, dan wordt aangeraden om contact op te nemen met de dokter. 

De oorzaak van een buikvliesontsteking

Er zijn twee mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een ontsteking van het buikvlies. De eerste oorzaak van een ontsteking van het buikvlies werd in de eerste alinea van dit artikel al kort benoemd en dit betreft een ontsteking in een ander orgaan. Heb je bijvoorbeeld last van een appendixontsteking (een ontsteking in het wormvormige aanhangsel van de blinde darm) en wordt deze ontsteking niet (goed) behandeld, dan kan de ontsteking doorbreken naar het buikvlies. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een ontsteking van het buikvlies krijgt door een galblaasontsteking die helemaal niet, te laat of niet goed behandeld wordt of dat je een ontsteking krijgt door een acute ontsteking van de eileider

De andere oorzaak van het ontstaan van een buikvliesontsteking, is de aanwezigheid van bloed in de buikholte. Je kunt bloed in de buikholte krijgen door de volgende zaken:

  • Een bloeding na het barsten van een cyste, meestal in de eierstok. 
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Een scheur in een orgaan, zoals bijvoorbeeld de lever of de milt. Een scheur in het orgaan kan optreden als complicatie van een ongeluk. 
  • Het barsten van een (groot) bloedvat in de buurt van een orgaan.
  • Perforatie van een maagzweer of een darmzweer.

Daarnaast kan er ook bloed in de buikholte komen als complicatie van een operatie. Is er bijvoorbeeld sprake van een bloeding tijdens de operatie en wordt deze bloeding niet goed opgelost, dan kan er bloed in de buikholte komen en dit kan zorgen voor een buikvliesontsteking. 

Vaak wordt de oorzaak van een buikvliesontsteking pas achterhaald tijdens het uitvoeren van de operatie om de ontsteking te verhelpen. Je weet voor de operatie dus vaak niet waarom je een ontsteking hebt, maar komt hier pas na het verhelpen van het probleem achter.

De symptomen van een buikvliesontsteking

Een belangrijk symptoom waar je mee te maken krijgt als je een ontsteking in het buikvlies hebt, is hevige buikpijn. Als je diep zucht, nemen de pijnklachten toe en dit is ook het geval als je voorzichtig aan de buik voelt of op de buik klopt. Daarnaast kun je te maken krijgen met misselijkheid, eventueel met braken en met koorts. Niet iedereen met een buikvliesontsteking krijgt deze aanvullende klachten, maar pijn in de buik is wel een duidelijk symptoom dat je mogelijk te maken hebt met een ontsteking in het buikvlies. 

De diagnose en de behandeling van een buikvliesontsteking

Als je naar de dokter gaat met een mogelijke buikvliesontsteking en de dokter ook een ontsteking van het buikvlies vermoedt, stuurt hij of zij je door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de buik op pijn of gevoeligheid onderzocht en worden er röntgenfoto’s, echo’s en een CT-scan gemaakt. In sommige gevallen moet je ook een kijkoperatie ondergaan, waarbij de buikholte op eventuele afwijkingen onderzocht kan worden. Soms krijg je vocht toegediend om uitdroging en het ontstaan van een shocktoestand te vermijden, maar dit is niet altijd nodig. Verder is het belangrijk dat de ontsteking zo snel mogelijk wordt behandeld, simpelweg omdat de infectie achter de ontsteking anders in de bloedbaan terecht kan komen. Is dit het geval, dan kan er een bloedvergiftiging ontstaan en dit is erg gevaarlijk. 

Een buikvliesontsteking wordt altijd behandeld door middel van een operatie. Blijkt tijdens de operatie dat er sprake is van een ontsteking door een bacterie, dan krijg je na de operatie ook nog een antibioticakuur om de bacterie te doden en de ontsteking te verhelpen. 

Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…