Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorprop: Wat doen als je een prop in je oor hebt?

Olivier
5 min read

Door een opeenhoping van oorsmeer in je gehoorgang kan een oorprop ontstaan. De oorprop kan extra groot en hard worden door huidschilfertjes van de externe gehoorgang. Hierdoor gaat je oor dicht zitten, omdat het overbodige oorsmeer niet meer naar buiten kan door de opeenhoping die de weg naar buiten blokkeert. Oorsmeer is meestal gelig van kleur en erg stroperig. Het bestaat uit zweet, talg, vuil, haartjes, keratine en collageen huidcellen. 

Oorsmeer is erg functioneel, omdat het je oor beschermt tegen vuil, vocht, virussen en bacteriën. Bovendien zorgt oorsmeer ervoor dat je trommelvlies soepel blijft. Maar als er te veel oorsmeer wordt aangemaakt, of als de weg naar buiten geblokkeerd wordt, hoopt oorsmeer zich steeds meer en meer op. Als dit gebeurt, heb je te maken met een oorprop.

De uiterlijke en lichamelijke kenmerken van een oorprop

Door toedoen van een oorprop zal je minder goed kunnen horen, waardoor je andere mensen om je heen niet goed meer kunt verstaan. Je eigen stem zal juist extra hard en daardoor vreemd klinken, wat men ook wel het occlusie-effect noemt: het lijkt alsof je eigen stem vanuit een ton komt. Je kan daarnaast een van de volgende geluiden gaan horen:

  • Een plop
  • Een suis
  • Een piep
  • Een kraak

Door water kan je oor helemaal dicht gaan zitten en gaan opzwellen. Dit kan gebeuren tijdens het zwemmen, of na het douchen. Voor de rest kun je last hebben van jeuk, omdat het oorsmeer kleeft aan de huidwand van je oor en daar gaat broeien. Bovendien kan je ineens duizelig worden of pijn hebben in je oor.

Oorzaken van een oorprop

Een oorprop kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Zo kan het zo zijn dat je een te smalle gehoorgang hebt, waardoor een opstopping vaak voorkomt. Ook is het mogelijk dat je overmatig veel oorsmeer produceert. Dit gebeurt voornamelijk als je verkouden bent. Als je veel naar een concert gaat of niet kan slapen en om die reden oordoppen gebruikt, heb je ook een vergroot risico op een oorprop. Daarnaast kan overmatige haargroei in de gehoorgang er ook voor zorgen dat het oorsmeer zich ophoopt. 

Een oorprop komt meer voor als je al wat op leeftijd bent, aangezien je oorsmeer dan wat brokkeliger wordt. Dit laatste geldt ook omdat men dan vaker een hoorapparaat gebruikt. Het oorstukje van een gehoorapparaat kan je oor ook afsluiten waardoor het oorsmeer niet een weg naar buiten kan vinden. Het is daarom van belang om een venting in dit oorstukje of in een in-oor-apparaat te boren.

Mensen die veel wattenstaafjes gebruiken, denken dat dit erg hygiënisch is. Maar vaak is dit de oorzaak van een oorprop, omdat mensen de wattenstaafjes op een onjuiste manier gebruiken. Hierdoor wordt het oorsmeer juist dieper in het oor geduwd dan dat het vuil verwijderd wordt. Het is daarnaast erg gevaarlijk om een wattenstaafje te gebruiken als je dit overmatig en onjuist doet, aangezien je je trommelvlies hiermee kunt beschadigen.

Behandeling van een oorprop

Op het moment dat je weet dat je een oorprop hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen. Als je dit namelijk niet doet, heb je een kans op een oorontsteking. Er zijn wat middeltjes die je zelf (thuis) kunt doen. Als dit niet werkt, kan je ook je oor laten uitspuiten.

Wat kan je zelf doen?

Zoals eerder gezegd kan de prop op een gegeven moment steeds harder worden. Je kunt olijfolie of baby-olie in je oor laten druppelen om de prop wat te laten verzachten. Dit kan je bijvoorbeeld tijdens het douchen doen. Denk er wel aan dat je bij het spoelen van je oor slechts lauw water gebruikt. Het spoelen van je oor doe je door je hoofd een beetje schuin te houden en je oorlel naar beneden te trekken. Op deze manier open je je gehoorgang. Vervolgens spuit je met een pipetje voorzichtig in je oor: de druk moet niet te hoog zijn, aangezien dit je trommelvlies kan beschadigen. Als deze methoden niet werken, of als je daarna duizelig wordt of pijn hebt, breng dan een bezoekje aan je huisarts.

Wat kan de huisarts doen?

Bij de huisarts kan de doktersassistent je oor uitspuiten. Dit gaat het soepelst als je zelf al enige dagen olie in je oor hebt laten druppelen. Eenmaal bij de huisarts wordt door middel van een pompje lauw water in je oor gepompt. Het spuiten van het lauwe water doet geen pijn, maar is ook niet erg aangenaam. In een opvangbakje wordt de oorprop opgevangen. Als de prop erg groot en hard is, kan het zo zijn dat je oor nog een keer moet worden uitgespoten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…