Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Moeten vrouwen hun gezicht ook scheren?

5 min read

Je hoort steeds vaker dat het goed zou zijn als vrouwen hun gezicht ook zouden scheren. We willen immers helemaal niet zien dat vrouwen een snor of baard hebben en al zeker geen stoppels voelen wanneer we een kus geven.

Iedereen heeft lichaamshaar

Iedereen heeft een bepaalde mate van ‘vellushaar’. Dat is heel fijn, dun en nauwelijks zichtbaar haar dat bijna overal op het lichaam aanwezig is. Doordat er in de puberteit meer androgenen (mannelijke hormonen) worden aangemaakt, verandert op sommige plekken dit vellushaar. Het wordt dikker, zwaarder en zwarter. Bij mannen zie je dat er bijvoorbeeld baard- en borsthaar ontstaat. Bij vrouwen zie je dat er donkerdere been- en okselharen verschijnen. De ene persoon is hariger dan de andere persoon. Dat heeft uiteraard te maken met geslacht, maar ook met de genetische bepaling, de hormonen en de leeftijd.

In de westerse cultuur is het haast onacceptabel om enige vorm van lichaamshaar te hebben. Vooral als je een vrouw bent, wordt dit gezien als een no-go. Het ideaal is een kaal en glad lichaam zowel bij mannen als vrouwen. Lichaamshaar wordt vaak gezien als lelijk, vies en zelfs dierlijk. Dat heeft tot gevolg dat we ons met z’n allen een ongeluk scheren, epileren en harsen. Voor mensen die extra behaard zijn, is scheren bijna een dagtaak. Dat kan een bron van frustratie vormen.

Mogelijke oplossing: permanente ontharing

Net daarom kiezen meer en meer mensen voor permanente ontharing. Het doel van alle definitieve ontharingstechnieken is het uitschakelen van de activiteit van de haarzakjes. Dat probeert men te bereiken door selectief warmte aan te voeren. Als de temperatuur rond een haarzakje stijgt, kleven de eiwitstructuren in de cellen van het haarzakje samen zodat daar nooit meer een haartje kan geproduceerd worden (ook wel ‘Selective Photothermolysis’ genoemd).

Voor het sturen van warmte naar haarzakjes, bestaan verschillende mogelijkheden:

  • Laserontharing
  • Intense Pulsed Light (IPL)
  • Variable Pulsed Light (VPL)
  • Elektrische naaldepilatie

Helaas bestaan er ook heel wat apparaten die veel beloven en weinig doen. Kies daarom voor een gespecialiseerde behandelaar die met een kwalitatief en hoogwaardig apparaat werkt. Die apparaten zijn immers het resultaat van jarenlange research.

Is permanente ontharing veilig?

Zowel laserontharing, IPL als VPL werken met hoogenergetische lichttechnologie. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in veiligheid en effectiviteit van deze behandelingen, zowel bij permanente ontharing als bij huidverbetering/huidverjonging.

Bij foutief gebruik van laser- en IPL en VPL-apparatuur kunnen ernstige lichamelijke klachten, zoals diepe brandwonden, ontstaan. Laat je daarom niet te snel verleiden door een lage prijs en kies liever voor een goede kliniek en behandelaar.

Ook wordt er vaak in advertenties ten onrechte beweerd dat men slechts 3, 4, of 5 behandelingen nodig heeft en dat haren dan definitief wegblijven. Dat zijn garanties die geen enkele behandelaar aan klanten kan of mag geven. Het aantal behandelingen hangt onder andere af van de hoeveelheid haar die per locatie behandeld moet worden. 

Een aantal vragen die je jezelf kan stellen

Voordat je je ‘blijvend’ laat ontharen bij een schoonheidssalon of in een privékliniek adviseren we je om de volgende vragen te stellen,

  • Is het een laserbehandeling, IPL-behandeling of VPL behandeling?
  • Zijn er wetenschappelijke studies te verkrijgen over het apparaat en de behandeling?
  • Is er een intake-gesprek? 
  • Heeft de behandelaar een speciale cursus gevolgd?
  • Hoe vaak voert hij/zij de behandeling uit?
  • Heeft hij/zij voldoende ervaring met het apparaat?
  • Zijn er voor-en-na-foto’s van mensen die behandeld zijn? 
  • Vraag vooral na wat de resultaten zijn met het betreffende apparaat en hoeveel behandelingen er voor dat resultaat nodig waren. Om een mooi, glad lichaam te krijgen heb je toch wel meerdere behandelingen nodig met steeds langer wordende tussenpozen.
  • Worden de behandelingen uitgevoerd volgens de haargroeifase?

Laat je in elk geval goed adviseren!

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte zal ze de Gezond.be-lezers voortaan dan ook voorzien van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ook haar boek Huidverjonging op maat is een echte aanrader! Een boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.