Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kinkhoest tijdens je zwangerschap

Olivier
5 min read

Als je zwanger bent kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest. Door deze vaccinatie bescherm je meteen ook je kind tegen kinkhoest. Het vaccin tegen kinkhoest zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen maakt tegen de kinkhoest. Je ongeboren kind krijgt deze antistoffen dan direct mee van jou. Bij de geboorte is je kind dan voorlopig voldoende bescherm tegen kinkhoest. Deze antistoffen verdwijnen langzamerhand waardoor je kind op den duur zelf gevaccineerd moet worden.

Al eerder Vaccinatie gekregen?

Als je voor je zwangerschap al eerder bent gevaccineerd dan heb je waarschijnlijk al voldoende antistoffen in je lichaam. Maar omdat je extra antistoffen nodig hebt voor je ongeboren kind, is het raadzaam om toch opnieuw een vaccinatie te krijgen. Je bent er dan van verzekerd dat je lichaam voldoende antistoffen maakt om je kind te kunnen beschermen tegen kinkhoest. De meest productieve tijd waarin de antistoffen worden gemaakt is twee weken na de inenting, daarna neemt dat af. Als je zwanger bent en een vaccinatie neemt kun je dus je kind optimaal beschermen. Daarnaast is het voor de zwangere vrouw zelf ook goed om geen kinkhoest te krijgen. Je kunt op die manier ook voorkomen dat jij als moeder je geboren kind dan zou besmetten.

Vaccinatie tegen kinkhoest geeft geen volledige garantie dat je niet besmet kunt raken met het kinkhoestbacterie. Je kunt de kans echt wel aanzienlijk verkleinen. Het RIVM heeft diverse onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat vaccineren effectief is. Toch blijft de kans aanwezig dat je besmet kunt raken. Besmetting van vaccinatie geeft echter een mildere vorm van kinkhoest waardoor je minder last hebt van de ziekte.

Is vaccinatie tijdens zwangerschap veilig?

Het vaccin tegen kinkhoest is een vaccin wat niet actief is. Het is zogezegd een dood vaccin. Daarom is het veilig te gebruiken bij zwangere vrouwen. Er is veel onderzoek gedaan naar vaccinatie bij zwangere vrouwen. Bij de vaccinatie van kinkhoest zijn geen zwangerschapscomplicaties naar boven gekomen. Bij deze onderzoeken is bijvoorbeeld gekeken naar signalen zoals:

  • Vroeggeboorte
  • Laag geboortegewicht
  • Doodgeboorte
  • Zwangerschapsvergiftiging
  • Sterfte van de moeder

Er is geen relatie gevonden met het kinkhoestvaccin en een toename van bovenstaande verschijnselen. Het vaccin is dus veilig genoeg voor zwangere vrouwen. De veiligheid van het vaccin wordt continue in de gaten gehouden en er wordt ook nu nog steeds nieuw onderzoek uitgevoerd om meer te weten te komen over kinkhoest zodat de vaccins hierop worden aangepast. Al sinds de jaren 60 worden er vaccinatie uitgevoerd met inactieve vaccins op zwangere vrouwen. Er is in de loop der jaren voldoende kennis en ervaring opgedaan om vast te kunnen stellen dat de vaccinatie voor kinkhoest geen gevaren voor zwangere vrouwen met zich meebrengt.

Bijwerkingen van de vaccinatie tegen kinkhoest

De bijwerkingen die kunnen optreden als je een vaccinatie hebt gekregen tijdens je zwangerschap zijn hetzelfde als wanneer je niet zwanger zou zijn. Normaal gesproken kun je last hebben van slaperigheid, hoofdpijn en een kleine zwelling op de plek waar je gevaccineerd bent. Dit kan gepaard gaan met wat pijn. In uitzonderlijke gevallen kun je een allergische reactie krijgen.

Wereldwijd is al veel ervaring opgedaan met het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest. Daaruit is gebleken dat je de vaccinatie het beste kunt toedienen wanneer de zwangerschap tussen de 28 en 32 weken is. Dit heeft te maken met de placenta. Tijdens deze periode werkt de placenta het hardst en geeft het de meeste antistoffen aan het ongeboren kind. Zwangere vrouwen kun je maximaal tot de 38 week inenten. Als je zwanger bent van een tweeling of een meerling dan is één vaccinatie voldoende. Als je meer dan 34 weken zwanger bent en besmet raakt met kinkhoest dan is het belangrijk dat je je huisarts belt. De tijd dringt namelijk om dan nog een vaccinatie te nemen. Als je kinkhoest nog hebt als je kind geboren is dan is de kans dat je je kind besmet erg groot.

Als je voor een optimale bescherming wilt gaan dan is het raadzaam om bij een nieuwe zwangerschap wederom te vaccineren. Op die manier kun je opnieuw goede antistoffen geven aan je volgende kind.

Als volwassenen heb je meestal al wel eerder een vaccinatie voor kinkhoest gehad. Voor een vervolgvaccinatie is een mildere vaccinatie daarom voldoende. Er bestaat overigens ook geen vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Het zit altijd in een combinatievaccinatie. In deze vaccinatie zit dan ook het vaccin dat gebruikt wordt tegen tetanus, difterie en polio. Soms zit het er allemaal is en soms een combinatie van een aantal. Hieronder een overzicht van een aantal vaccinaties:

  • Boostrix: beschermt tegen kinkhoest, difterie en tetanus
  • diTekiBooster: beschermt tegen kinkhoest, difterie en tetanus
  • Triaxis: beschermt tegen kinkhoest, difterie en tetanus
  • Boostrix Polio: beschermt tegen kinkhoest, difterie, tetanus en polio
  • Triaxis Polio: beschermt tegen kinkhoest, difterie, tetanus en polio
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…