Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kinderen in de auto: Welk gevaar? Regels en Wetgeving

Olivier
5 min read

Je neemt je kind zowat dagelijks mee in de auto. De meeste ouders, jij vast ook, zijn enigszins op de hoogte van de verkeersregels die gelden rondom het vervoer van kinderen in de auto. Er zijn echter ook een heleboel zaken die niet bekend zijn, of waar veel onduidelijkheid omheen bestaat. Feit is dat ongeveer 60 procent van alle kinderen die we in de auto meenemen niet goed zitten vastgegespt. Dit heeft als gevolg dat bij een auto-ongeluk of bij een noodstop kinderen kunnen worden gekatapulteerd door de auto met ernstige verwondingen of zelfs de dood als gevolg. Dit is natuurlijk een heel ernstige situatie en daarom zullen we de regels op een rijtje zetten.

Handig is overigens altijd pechverhelping af te sluiten bij een erkende organisatie zoals de VAB, Europ Assistance, Corona Direct of Touring.

Welke kinderen moeten in een zitje in de auto?

  • Kinderen tot 13 kilo
  • Kinderen van 13 tot 18 kilo
  • Kinderen vanaf 1,10 meter tot 1,35 meter

Per lichaamslengte en lichaamsgewicht van je kind gelden er aparte regels voor de positionering van je kind in de auto, en er worden ook aparte regels gesteld aan het type autozitje wat je voor jouw kind nodig hebt. Bij alle kinderzitjes geldt wel dat het altijd veiliger is om het kinderzitje in een isofix-bevestiging te plaatsen indien die aansluitingspunten in jouw auto zijn bevestigd. De meeste automerken houden hier tegenwoordig rekening mee. Isofix-bevestigingspunten zorgen ervoor dat het kinderzitje als het ware wordt vastgeklonken in je auto via een vaste vergrendeling.

Je zal dan natuurlijk wel een autozitje moeten aanschaffen wat geschikt is voor een isofix bevestiging. Deze zitjes zullen doorgaans in het iets duurdere segment vallen, maar dit weegt niet op tegen het gemak en de veiligheid van een goed bevestigd autozitje.

Hoe bevestig je het autozitje van jouw kind

Een zitje voor kinderen tot 13 kilo bevestig je tegen de rijrichting in. Een baby dien je bovendien te vervoeren in een speciaal autozitje voor pasgeborenen. Dit is omdat hun nekspieren te zwak zijn om een klap bij een auto ongeluk of noodstop op te kunnen vangen. Je kindje riskeert beschadiging aan de ruggengraat en het ruggenmerg wanneer het in een auto ongeluk betrokken raakt bij gebruik van een verkeerd autozitje of bij vervoer in de verkeerde rijrichting. Wanneer jouw kindje tegen de rijrichting in zit wordt de schok bij een ongeval over het hele lichaam verdeeld, omdat het hoofdje van je kind tegen de rugleuning van het zitje steunt. Let er altijd op dat je de airbags rondom je kind uitschakelt.

Kind van 13 tot 18 kilo

Je kind van 13 tot 18 kilo mag je met het autozitje met de rijrichting mee vervoeren. Het is wel aan te raden om ze nog tegen de richting in te vervoeren zolang ze nog niet met hun hoofd boven de rugleuning van het stoeltje reiken. Deze stoeltjes hebben hun eigen gordelsysteem, doorgaans een vijfpunts-gordel. Deze gordels komen over de borstkas, op heuphoogte en een tussen de benen om te voorkomen dat de andere gordels naar boven kunnen schuiven. Bovendien zorgen ze ervoor dat je kind minder gemakkelijk uit het zitje kan kruipen.

Kind vanaf 1,10 meter op verhoogzitje

Je kind vanaf 1,10 meter kan je meenemen op een verhoogzitje, ook wel een booster genoemd. Deze zitjes worden geadviseerd tussen 18 en 36 kilo, maar wanneer je je kind nog lang in een ander kinderstoeltje kan worden meegenomen heeft dat de voorkeur. Een ander kinderzitje is pas te klein wanneer je kind echt met het hoofd boven de rugleuning uit komt. Een boosterzitje zorgt ervoor dat de gordel van de autozitting op de juiste plek over de heupen heen gaat. Een gordel die te hoog zit kan zorgen voor kwetsuren wanneer je een auto-ongeluk krijgt waarbij de autogordel in de buikholte drukt. Je kind kan in zulke gevallen – dus zonder het gebruik van een verhoogzitje – ook onder de gordel door glijden.

Kleiner dan 1,35 meter

Wanneer je kind groter is dan 1,35 meter mag het op dezelfde manier als een volwassene worden vervoerd, dus zonder zitje. Je mag je kind dan in de normale gordel vastklikken. Let erop dat je kind zijn gordel niet zelf losmaakt onder het auto rijden. Wanneer de autogordel bij de laatste twee opties toch te hoog zit is er een mogelijkheid om de hoek van de gordel wat te verkleinen. Hiervoor zijn gordel-adapters verkrijgbaar waardoor de gordel wat lager over de heupen van je kind heen valt wanneer het in de auto zit. Denk er bovendien aan dat het wel heel verleidelijk kan zijn om –bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje- veel kinderen op de achterbank te laten zitten. Denk er echter wel aan dat kinderen een volledige zitplaats per kind tot hun beschikking moeten hebben.

Meer informatie: Lokalepolitie.be

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…