Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ken je ook iemand met een suiker verslaving?

Bram
3 min read

Suiker heel de dag door

Iemand die lijdt aan een suiker verslaving zal altijd proberen om eten en drinken te combineren met suiker. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om een hoofdmaaltijd of om een snelle hap tussendoor. Bij een suiker verslaafde zit overal wel een bepaalde suiker in. Zodra er geen suikers in een maaltijd of snack voorkomen, zal de verslaafde te maken krijgen met een soort ontwenningsverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen

Op het moment dat een suiker verslaafde gedurende een bepaalde tijd geen suikers binnen heeft gekregen, dan zullen er bepaalde ontwenningsverschijnselen de kop op gaan steken. Deze ontwenningsverschijnselen zijn vooral het gevolg van schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Door geregeld suikers via het eten en drinken binnen te krijgen zal de bloedsuikerwaarde in het bloed namelijk hoog blijven. Het lichaam zal van slag raken na een bepaalde tijd deze bloedsuikerwaarde is gedaald en er geen nieuwe suikers in worden genomen. Er kunnen dan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid ontstaan. Verder kun je last krijgen van trillende handen en duizelingen.

Grote snoepvoorraad

Iemand die verslaafd is aan suiker kun je vaak herkennen aan de altijd aanwezige voorraad snoepjes, koekjes en andere zoetigheid. In plaats van gezonde voeding zullen snoepgoed, chocolade en andere zoetwaren veelvuldig op het boodschappenlijstje voorkomen. Op momenten dat er gekozen moet worden tussen een gezond alternatief of een suikerhoudend product zal de verslaafde vrijwel altijd kiezen voor de suikers. Hun lichaam lijkt namelijk op bepaalde momenten gewoon te schreeuwen om zoetigheid. Dit kan heel de dag door het geval zijn, maar vooral ’s avonds slaat vaak de lekkere trek toe en komen de snoepjes en koekjes al snel tevoorschijn.

Meer lichaamsvet

Wanneer er door je lichaamscellen geen energie meer wordt gevraagd, dus wanneer er geen sprake is van lichamelijke inspanning, zorgt insuline ervoor dat de suikers worden opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Na dit proces zal je bloedsuikerspiegel weer het normale peil hebben bereikt en uiteindelijk weer dalen naar het peil waarop je behoefte aan suikers weer de kop opsteekt. Dit is de kern van de verslaving omdat het proces zo telkens opnieuw begint. Mensen die suiker verslaafd zijn zullen dan ook veel gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van extra lichaamsvet en dus ook voor obesitas.

Moe na een suikerpiek

Na het eten van een bepaalde hoeveelheid suiker zal je lichaam tijdelijk een boost krijgen. Je bloedsuikerwaarde zal dan namelijk stijgen. Maar zodra deze weer begint te dalen, zal je lichaam weer behoefte krijgen aan een nieuwe hoeveelheid suikers. Op het moment dat je lichaam behoefte heeft aan suikers, omdat de bloedsuikerspiegel erg laag is, zul je je juist moe en slap gaan voelen. Pas na het eten van suikers zal dit gevoel weer verdwijnen en zul je je weer fitter en helderder voelen. Het lichaam van een suiker verslaafde zal tussen de ene en de andere bloedsuikerpiek alsmaar meer naar suikers hunkeren. Dit is te vergelijken met een drugsverslaafde die tussen twee shots in alleen maar aan het verkrijgen van een nieuwe dosis kan denken.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…