Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je binnenlucht grondig zuiveren? Zo begin je eraan!

@nick
4 min read

Dat de lucht buiten niet altijd even gezond is, weten we ondertussen wel. Maar hoe zit het met de lucht binnen? Kan die ook vervuild zijn en indien ja, wat kunnen we daaraan doen? Ontdek snel onze tips voor een gezond binnenklimaat!

Geen excuses: ventileer en verlucht elke dag

De meeste mensen zetten elke dag wel even een raam of deur open om wat frisse lucht binnen te laten, maar is dat wel genoeg? Deze vorm van intensief ventileren (verluchten) is natuurlijk al een goede eerste stap om de lucht in je woning fris te houden, maar volstaat niet. Er moet eigenlijk constant geventileerd worden, daarbij wordt de lucht voortdurend ververst. Nieuwe woningen zijn daartoe typisch voorzien van een gecontroleerd ventilatiesysteem, andere woningen hebben meestal roosters bij de ramen of kiepramen.

Om de lucht in je huis zo schoon mogelijk te houden, moet je dus proberen constant te ventileren en wanneer mogelijk te verluchten.

Vervuiling komt niet alleen van buiten

Misschien denk je wel dat je de ramen beter dicht kunt houden omdat de buitenlucht vervuild is. Maar wist je dat er ook binnen je woning verschillende bronnen van luchtvervuiling zijn? Een aantal hiervan kun je gelukkig vrij makkelijk verwijderen of verminderen.

’s Avonds is het bijvoorbeeld wel gezellig om wat (geur)kaarsen te branden, maar erg goed voor de luchtkwaliteit in huis is het niet. Bij verbranding komen immers schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide, vrij. Om diezelfde reden zijn roken in huis of het veelvuldig gebruik van een (gas)kachel af te raden.

Ook luchtverfrissers of schoonmaakmiddelen behoren tot de boosdoeners, bij het gebruik van dergelijke producten kunnen namelijk vluchtige organische stoffen vrijkomen. Kies liever voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zonder gevarensymbool.

Aan sommige vormen van vervuiling kunnen we helaas weinig doen. Zo geven bepaalde lijm en verfsoorten giftige stoffen af en ook nieuwe meubels kunnen schadelijke stoffen uitstoten. Kies daarom voor bouwmaterialen, verf, lijm… met zo weinig mogelijk emissies, ventileer en verlucht de eerste zes maanden extra en investeer eventueel in een luchtreiniger (zie hieronder).

Luchtreinigingstoestel

Door af en toe je raam open te zetten, voldoende te ventileren en bepaalde bronnen van vervuiling te vermijden, ben je zeker al goed op weg, maar vaak volstaan deze maatregelen niet om de lucht binnen echt volledig te optimaliseren.  Een luchtreinigingstoestel kan in dat geval een goede oplossing zijn om de lucht in je woning volledig schoon te maken én te houden.

Een aanrader op dat vlak is de Dyson Pure Cool. Deze luchtreiniger detecteert en verwijdert automatisch alle verontreinigende stoffen en gassen uit de lucht. Op het lcd-scherm kun je zien welke gassen of stofdeeltjes in de kamer aanwezig zijn en de Dyson Pure Cool verwijdert meteen 99,95% van de verontreinigende deeltjes zo klein als 0,1 micron uit de lucht. De schone lucht kun je verspreiden door de hele kamer door de 350 graden oscillatie. Bovendien biedt het apparaat in de zomer ook nog verkoeling, van win-win gesproken!

Luchtzuiverende planten

Een plant in huis oogt immers niet alleen leuk, maar bepaalde planten zijn ook uitermate geschikt voor het zuiveren van de lucht in huis van schadelijke stoffen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelde zelfs ooit een top 18 van luchtzuiverende planten samen. Onder andere lepelplant, chrysant, drakenplant, sanseveria, verschillende palmsoorten… scoren goed op vlak van luchtzuiverende kwaliteiten. De volledige lijst kan je hier bekijken. Let wel op: sommige van deze planten zijn giftig voor huisdieren.

Ga jij deze tips toepassen? In elk geval veel succes!

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…