Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe verschilt urineverlies bij mannen en vrouwen?

Lore
4 min read

Zowel mannen als vrouwen kunnen  te maken hebben met  urineverlies, ook wel incontinentie genoemd. De oorzaken kunnen echter verschillen per geslacht, omdat de lichamen van mannen en vrouwen anders gebouwd zijn. Vooral inspanningsincontinentie heeft totaal verschillende oorzaken bij mannen en vrouwen.

In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen urineverlies bij mannen en vrouwen.

Inspanningsincontinentie

Bij mannen wordt deze vorm van incontinentie vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat of door een operatie aan de prostaat. De operatie kan de sluitspier beschadigen of verzwakken, waardoor het moeilijker wordt om het verliezen van urine tegen te houden bij inspanning. Wanneer je sport, lacht, hoest of iets zwaars tilt kun je dus wat urine verliezen.

Bij vrouwen wordt deze vorm van incontinentie vaak veroorzaakt door de zwangerschap en de bevalling. Bij de geboorte worden de bekkenbodemspieren van vrouw immers uitgerekt. Deze kunnen weer verstevigd worden door bepaalde oefeningen te doen, maar veel nieuwe moeders nemen hier de tijd niet voor of weten simpelweg niet hoe belangrijk die oefeningen zijn. Als de spieren niet goed getraind worden na de bevalling, is de kans op urineverlies groot. Doe dus tijdens je zwangerschap al onderzoek naar mogelijke oefeningen en vraag om advies aan je arts of verloskundige.

Bij vrouwen kan ook de menopauze inspanningsincontinentie veroorzaken. De doorbloeding van de bekkenbodemspieren wordt minder, waardoor deze verzwakken. Hierdoor is het dus moeilijker om je in te houden wanneer je moet lachen of niezen bijvoorbeeld.

Aandrangincontinentie

Hier hebben ongeveer evenveel mannen als vrouwen last van, en de oorzaken zijn voor beiden gelijk. Zowel mannen als vrouwen kunnen het gevoel hebben dat de blaas opeens helemaal vol zit en dat ze snel naar het toilet moeten. De blaas begint snel samen te trekken en de druk wordt hoger. Als deze druk in de blaas hoger is dan de druk van de sluitspieren, verliest men urine.

Aandrangincontinentie wordt veroorzaakt door een blaasontsteking, blaasprikkels, darmproblemen, een beroerte of bepaalde ziektes, zoals parkinson of alzheimer.

Hulpmiddelen voor vrouwen en mannen

Voor zowel vrouwen als mannen zijn er heel wat hulpmiddelen op de markt (bijvoorbeeld TENA Lady voor vrouwen en TENA Men voor mannen). Een arts of apotheker kan je goed adviseren welk product voor jou het meest geschikt is. Al kan je aan de hand van een aantal vragen ook zelf het beste product voor je situatie vinden. Uiteindelijk komt het erop aan rekening te houden met het specifieke type incontinentie, alsook de vorm van je lichaam en ondergoed. Zeker dat laatste is van belang om lekken te voorkomen. 

Tip: via TENA MEN kan je op dit moment een gratis testpakket aanvragen. De ideale manier om te ontdekken welke producten voor jou het best werken. Bestel jouw testpakket hier!

Schaam je niet voor incontinentie

Incontinentie wordt vaak verborgen gehouden omdat men zich ervoor schaamt. We horen regelmatig dingen over incontinentie bij vrouwen, vooral na de zwangerschap. Maar ook incontinentie bij mannen hoeft geen taboe te zijn. Maar liefst 1 op 4 mannen boven de 40 jaar krijgt te maken met  incontinentie, vaak kunnen ze er niet eens iets aan doen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…