Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe omgaan met allergieën als je lenzen draagt?

Camille
3 min read

Een heleboel mensen zijn, in meerdere of mindere mate, angstig als het gaat om het dragen van contactlenzen en mogelijke allergieën. Allergische reacties als gevolg van het dragen van contactlenzen zijn echter niet bekend. Contactlenzen worden namelijk gemaakt van stoffen die niet aan je ogen afgeven.

Contactlenzen en allergieën

Op het moment dat je, als drager van lenzen, toch last hebt van jeukende, branderige ogen en je vermoedt een allergie dan is het verstandig om een opticien of een contactlensspecialist om advies te vragen. De reactie van je ogen kan bijvoorbeeld in verband staan met bepaalde bestanddelen in de lenzenvloeistof die je gebruikt. In bepaalde gevallen kan het dan helpen om producten te gebruiken die vrij zijn van conserveermiddelen. Er kunnen echter ook een aantal andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van geïrriteerde ogen.  

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie die veel mensen krijgen wanneer ze in aanraking komen met stuifmeel (=pollen). Deze worden via de lucht verspreid. Ook mensen die lenzen dragen kunnen heel wat last hebben van pollen. Dit betekent echter niet dat lenzendragers gedurende deze periode een bril moeten dragen. Draag een zonnebril, deze helpt al een groot stuk om je ogen te beschermen, vooral als het waait. Probeer daarnaast zoveel mogelijk om aanraking met stuifmeel te vermijden door bv. je handen te wassen wanneer je je lenzen in – en uithaalt.

Tips:

  1. Wrijf niet in je ogen wanneer ze jeuken
  2. Gebruik oogdruppels
  3. Gebruik daglenzen, zo heb je iedere dag een verse, onbevuilde lens
  4. Hou altijd je bril bij de hand

Problemen met contactlenzen

Op het moment dat je problemen ondervindt tijdens het dragen van contactlenzen dan is het altijd verstandig om een opticien of een contactlensspecialist in te schakelen. Deze deskundige kan dan uitzoeken wat de oorzaak van je probleem is. Voor sommige mensen die contactlenzen dragen is het inzetten ervan geen enkel probleem, maar zullen er pas later problemen ontstaan in de vorm van geïrriteerde ogen. Branderige ogen kan vaak in verband worden gebracht met bepaalde (conserverings)middelen in de lenzenvloeistof die je gebruikt om bijvoorbeeld je lenzen te reinigen of in te bewaren.

Omgevingsfactoren

In andere gevallen zal het dragen van contactlenzen pas naar enkele uren problemen veroorzaken. De oorzaak kan dan onder andere liggen aan je (leef- of werk)omgeving. Je hoornvlies zal immers, zelfs als je contactlenzen draagt, stoffen uit de omgeving opnemen nadat deze op het oppervlak van je oog terecht zijn gekomen. Hedendaagse contactlenzen laten weliswaar zuurstof door, maar dit neemt niet weg dat de kwaliteit van de lucht geen essentiële rol meer speelt bij een optimale verzorging van je oog.

Indien je bijvoorbeeld uren achtereen voor een beeldscherm zit te werken dan hebt je slechts een derde van de normale knipperslagen. Als gevolg van deze verminderde knipperslagen zal de laag met traanvocht, die op je hoornvlies aanwezig is, eerder verdampen en zullen je ogen eerder uitdrogen. Indien je niet voldoende drinkt, veel rookt of gedurende een langere tijd in een omgeving verblijft met schadelijke stoffen kunnen je ogen gaan branden, jeuken en uitdrogen als je contactlenzen draagt. Bij twijfel is het altijd goed om deskundig advies in te winnen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…