Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je weerstand opbouwen en verhogen in de winter?

Lore
5 min read

De wintertijd is duidelijk begonnen want er is opnieuw veel aandacht voor een goede weerstand. Voornamelijk de afwezigheid van de zon en de vermoeidheid door de kou zorgen er voor dat je gevoeliger bent voor winterkwaaltjes zoals verkoudheden en griep. Het is dus het moment om je weerstand op te krikken!

Weerstand, wat is dat eigenlijk?

Het begrip weerstand wordt meestal gebruikt om aan te duiden hoe vatbaar je bent voor ziektes en infecties. Iemand met een hoge weerstand wordt minder gemakkelijk ziek. Onze weerstand is een functie van ons afweersysteem, dat ons beschermt tegen indringers van buitenaf, micro-organismen zoals virussen en bacteriën. Belangrijke onderdelen van ons afweersysteem zijn onder andere de witte bloedcellen. Bij een lage weerstand krijgen micro-organismen van buitenaf de kans om zich verder te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op infecties groter.

Conclusie: iedereen heeft baat bij een goede natuurlijke weerstand.

Hoe kan ik mijn weerstand verhogen?

Factoren die zorgen voor een verminderde weerstand zijn onder andere slaapgebrek, stress en een eenzijdig of olvolwaardig voedingspatroon. Daar begint het dus allemaal mee.

Zorg ervoor dat je steeds voldoende nachtrust hebt. Vermijd smartphonegebruik, cafeïne en alcohol voor het slapengaan en hou vast aan een regelmatig slaappatroon. Anders wordt de werking van het slaaphormoon melatonine, dat noodzakelijk is om een diepe en kwaliteitsvolle slaap te garanderen, verstoord. 

Piekeren of stress zorgen er op hun beurt ook voor dat het vermogen van ons immuunsysteem verslechtert. Zorg bijgevolg voor voldoende beweging, sport en ontspanning. Voldoende lichaamsbeweging geeft je weerstand wel degelijk een stimulans. Door te bewegen worden allereerst onze hart- en bloedvaten versterkt en anderzijds hebben onze cellen zuurstof nodig om optimaal gezond te zijn. Probeer jezelf vrije tijd te gunnen, lees af en toe een boek of probeer eens wat yogasessies om stress te verminderen.

Gezonde voeding met voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, mager vlees en vis is en blijft op elk moment belangrijk. Daardoor krijgen we essentiële voedingsstoffen binnen, zoals vitamines (bv. Vitamine C en D) en mineralen (bv. Selenium en zink), die bijdragen tot een goede weerstand. Een tekort aan deze belangrijke vitamines en mineralen zijn namelijk de grootste oorzaak van winterkwaaltjes.

Ook een goede hygiëne blijft van uiterst belang. Schaf jezelf een antibacteriële gel aan zodat je overal en eender wanneer je handen regelmatig kan desinfecteren. En vergeet niet om dagelijks genoeg water of thee te drinken.

Vitamine D

Voldoende vitamine D verhoogt de werking van de witte bloedcellen, die van essentieel belang zijn voor een optimale werking van het immuunsysteem en  bovendien de kans op virale en bacteriële infecties verlagen. Vitamine D versterkt onze botten en zorgt voor de opname van calcium in ons lichaam. Met het klimaat in België is het haast onmogelijk om in de wintermaanden de nodige hoeveelheid vitamine D op te nemen. Een voedingssupplement met natuurlijke vitamine D3 in koud geperste olijfolie, is dus geen overbodige luxe.

Extra Q10

Je kan je afweersysteem ook ondersteunen met extra energie. Zorg dan dat je lichaam voldoende Q10 heeft, dit is namelijk de energieproducent van ons lichaam. Q10 werkt als krachtig antioxidant en zorgt voor een normaal energiemetabolisme. Vooral onze spieren, lever, nieren en ons hart hebben de hoogste energiebehoefte voor een optimale werking.

Volg bovenstaande tips en ga ijzersterk de winter in!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…