Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe een voedselvergiftiging door de hitte vermijden?

Camille
3 min read

Bijna iedereen wacht elk jaar weer op een heerlijke warme zomer. Helaas hebben heel wat mensen in de zomer te maken met een voedselvergiftiging als gevolg van de hitte. Om een dergelijk vervelend probleem te kunnen voorkomen, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Goed koelen

Als je boodschappen doet, doe dit op momenten dat het minder warm is zoals ’s ochtends vroeg of aan het begin van de avond. Voedsel dat een extra risico op een voedselvergiftiging met zich meebrengt (zoals vlees, vis, kip en zuivel) kan je het best in een koeltas vervoeren en thuis meteen bereiden of in een koeling leggen.

2. Melk niet in deurkoelkast

Het is dus heel belangrijk om bepaalde producten in de koelkast te bewaren. Wat veel mensen niet weten is, dat het geen goed idee is om melk te bewaren in de deur van je koelkast. Voedsel dat opgeslagen wordt in de deur van de koelkast, komt sneller in aanraking met warme lucht telkens wanneer de deur wordt geopend. Hierdoor zal het sneller bederven. Bewaar deze dus het best achteraan in de koelkast.

3. Voldoende verhitten

Vlees, kip en vis kan je op warme dagen beter niet rauw eten. De kans dat er schadelijke bacteriën in aanwezig zijn, is immers erg groot. Alleen door deze producten voldoende te verhitten (minimaal 70 graden Celsius) zullen alle bacteriën worden gedood en zal de kans op een voedselvergiftiging worden beperkt.

4. Voorkom kruisbesmetting

Tijdens het bereiden van een maaltijd dien je te voorkomen dat bacteriën, die mogelijk in een rauw product aanwezig zijn, worden overgebracht naar een ander voedingsmiddel. Om die reden moet je altijd hygienisch te werk gaan. Gebruik aparte snijplanken voor het snijden van rauw vlees, kip of vis en rauwe groenten. Ook gebruik je het best voor elk product een schoon mes en leg je geen rauwe en bereide producten bij elkaar op een schaal of bord.

5. Voorgaren van producten

Om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood zijn, kan je je vlees voorgaren in de oven of in een pan. Hierdoor ligt het ook minder lang op de barbecue, waardoor je minder kans hebt op aangebrande stukken.

6. Gekookt eten

Voedsel dat bederfbaar is, zet je best nooit langer dan 2 uur op tafel. Plaats een beperkte hoeveelheid op tafel. Wanneer het heel warm is, gooi dan het bederfbaar voedsel al na 1 uur weg, eet dit zeker later niet meer op.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…