Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Harde buik tijdens de zwangerschap – Week na Week

Olivier
5 min read

Als je een kindje verwacht, kan het voorkomen dat je buik af en toe wat hard aanvoelt. Harde buiken komen bijna altijd voor tijdens de zwangerschap en zijn niet gevaarlijk, maar het ervaren van een harde buik kan je wel vertellen dat je wat rustiger moet doen. Zo kunnen harde buiken erger worden als je te actief bent of te veel stress hebt, wat het ook een waarschuwing maakt dat je wat minder in moet plannen of minder moet stressen. Harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks of oefenweeën genoemd en komen in bijna iedere zwangerschap voor.

Op deze pagina lees je meer over harde buiken tijdens de zwangerschap. Zo lees je op deze pagina hoe je harde buiken kunt herkennen, hoe deze klacht ontstaat en wanneer je naar de verloskundige moet met jouw klacht. Heb je last van harde buiken, dan wordt aangeraden om de informatie op deze pagina eens goed door te lezen.

Hoe herken je harde buiken?

Je herkent harde buiken door een gespannen en ietwat oncomfortabel gevoel in je buik. Het voelt als een soort kramp, maar is geen heftige pijnklacht. De spanning is overigens niet continu aanwezig, maar verdwijnt vaak na een minuut of iets langer dan een minuut. Vooral vanaf het tweede trimester van de zwangerschap heb je last van harde buiken en kun je regelmatig te maken krijgen met een gespannen buik. Naarmate de zwangerschap vordert, heb je steeds vaker last van een harde buik.

Het is belangrijk om te weten dat je absoluut geen pijn mag voelen bij harde buiken. Een harde buik voelt wat onaangenaam omdat de buik gespannen is, maar pijn doet de buik zeker niet. Voelt de buik gespannen en pijnlijk aan, dan heb je mogelijk te maken met weeën.

Waarom krijg je te maken met harde buiken?

Een harde buik wordt veroorzaakt door een samentrekking van de baarmoeder. De baarmoeder is in feite en grote spier, die tijdens de bevalling hard moet werken om de baarmoedermond op te laten rekken. Als je weeën hebt, zijn de spieren aan het samentrekken om de baarmoedermond open te krijgen.

Voor je zwanger wordt, heeft de baarmoeder nog nooit zo hard hoeven werken om iets gedaan te krijgen. Daarom ‘oefent’ je baarmoeder alvast met het oprekken van de baarmoedermond door de spieren in de baarmoeder te activeren en dit voelt als harde buiken. Het is dan ook niet zo raar dat harde buiken ook wel oefenweeën worden genoemd, want in feite is je baarmoeder aan het oefenen voor de echte bevalling.

Harde buiken kunnen extra worden veroorzaakt door factoren als:

  • Een schoppende baby of een baby die beweegt
  • Een snelle groei van de baarmoeder
  • Stress
  • Bukken
  • Snelle bewegingen
  • Seks of een orgasme
  • Een volle blaas
  • Een blaasontsteking

Omdat harde buiken ook veroorzaakt kunnen worden door stress, bukken of snelle bewegingen, is het ervaren van deze zwangerschapskwaal vaak ook een teken dat je een beetje rustig aan moet doen.

Moet je naar de verloskundige met harde buiken?

Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap en kunnen geen kwaad, in ieder geval als het enkel oefenweeën zijn. Merk je dat de harde buiken opkomen als je inspanning hebt geleverd, dan is dit een teken dat je een beetje rustiger moet doen. Heb je dagelijks last van harde buiken, dan is dit ook een teken dat je een beetje rustiger moet doen.

Het is belangrijk om je verloskundige te bellen als je geruime tijd voordat je zou moeten bevallen gedurende zes uur of langer harde buiken ervaart en de harde buiken niet weg gaan door rustig te gaan liggen of in bad te gaan. Daarnaast is het verstandig om je verloskundige te bellen als je harde buiken pijn doen en zeker in de eerste maanden van de zwangerschap. Harde buiken voelen namelijk misschien wat onprettig, maar pijn moeten de oefenweeën zeker niet doen. Tot slot is het belangrijk om de dokter te raadplegen als je te maken hebt met harde buiken in combinatie met bloedverlies, vruchtwaterverlies en pijn bij het plassen. In dit geval is er mogelijk meer aan de hand dan enkel harde buiken en zal de verloskundige een onderzoek starten om te kijken wat er aan de hand is.

Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd en veel mensen halen deze zwangerschapsverschijnselen door elkaar, maar er is een duidelijk verschil tussen een harde buik en een wee. Harde buiken doen over het algemeen namelijk geen pijn, terwijl weeën duidelijk wel pijn doen. Daarnaast zijn harde buiken niet regelmatig, terwijl weeën wel regelmatig terugkomen. Heb je regelmatig terugkerende pijn, dan heb je te maken met een wee en kan jouw klacht geen harde buik genoemd worden. Heb je geen pijn en voel je een gespannen buik die onregelmatig terugkomt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een harde buik.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…