Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gordelroos Symptomen

shana
4 min read

Op het moment dat je ooit (in de regel in je kindertijd) eens waterpokken door hebt gemaakt dan zal het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van waterpokken, het Varicella zoster virus, je lichaam nooit meer volledig verlaten. Het virus zal immers je verdere leven in bepaalde zenuwcellen, die zich in je ruggenmerg bevinden, schuilhouden. In het bijzonder op het ogenblik dat je weerstand is verminderd, kan het virus na een aantal jaren opeens weer actief worden. Het gevolg: je krijgt last van gordelroos.

Wat is gordelroos?

Gordelroos, ook wel zona genoemd, kan zich op elke plaats op je lichaam openbaren, maar heeft een duidelijke voorkeur voor het gebied rond je buik- en je taille, dikwijls in de vorm van een soort gordel om je middel. Deze typische verschijningsvorm heeft de ziekte ook de benaming gordelroos bezorgd. Op het moment dat gordelroos in je gezicht, en dan vooral in de buurt van je ogen, voorkomt dan dien je altijd de deskundigheid van een arts in te schakelen. Het virus kan op deze plekken immers voor ernstige schade zorgen.

Gordelroos is een besmettelijke ziekte, in het bijzonder op het moment dat er blaasjes op je huid te zien zijn, kun je het virus overgedragen op anderen. Deze overdracht kan plaatsvinden via de lucht of het vocht dat zich in de blaasjes bevindt. Indien je vermoedt dat je te lijdt aan gordelroos dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Deze kan immers de diagnose stellen, je tips en adviezen geven en indien nodig een behandeling in gang zetten.

Wisselwerking tussen waterpokken en gordelroos

Vanwege de besmettelijkheid van het Varicella virus kun je beter niet in de buurt komen van pasgeboren baby’s als je aan gordelroos lijdt. Een besmetting met dit virus kan immers gevaarlijk zijn voor deze kleine baby’s. Omgekeerd geldt dat wanneer je een verminderde weerstand hebt contact met kinderen met waterpokken dient te vermijden omdat er dan een kans bestaat dat je gordelroos uitlokt. Om er zeker van te zijn dat je last hebt van gordelroos is een door een arts gestelde diagnose nodig. Ook voor een goede behandeling van gordelroos dien je je te melden bij een arts.

Symptomen van gordelroos

Gordelroos begint in de regel met tintelingen en/of pijn op een bepaalde plaats op je huid. Een dergelijke pijn wordt dikwijls omschreven als brandend, dof, jeukend of als elektrische schokjes. Op je huid zal dan echter nog niets waargenomen kunnen worden dat wijst op gordelroos.

De pijn, die het gevolg is van een uitbraak van gordelroos kan echter in bepaalde gevallen samen gaan met een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) of een algemeen gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen zal er een rode huiduitslag te zien zijn. De uitslag bestaat uit kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht en veroorzaken een heftige jeuk en soms zelfs pijn. De pijn is in de meeste gevallen eveneens vrij erg en gaat samen met een branderig, klemmend gevoel. Je huid kan in dat geval als overgevoelig worden aangeduid De roodheid van je huid zal circa twee tot zes weken aan blijven houden. Hierna zullen de blaasjes verdroogd zijn en korstjes gaan vormen. Op hun beurt kunnen deze korstjes littekentjes op je huid achterlaten.
 

Complicaties van gordelroos

In bepaalde gevallen kun je maanden, en in extreme gevallen zelfs jaren, last van de pijn als gevolg van gordelroos blijven houden. In de medische wereld wordt dan gesproken van het post herpetische pijn syndroom.

Het virus dat gordelroos veroorzaakt kan ernstige schade aan onder andere je ogen veroorzaken. Om die reden is het absoluut aan te raden om met gordelroos in het gezicht zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Verder moet je in geen geval je ogen aanraken om besmetting, met bijvoorbeeld het vocht uit de blaasjes, te voorkomen.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…