Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde tanden tijdens je zwangerschap

3 min read

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor iedereen. Kindjes leer je op een jonge leeftijd al hoe ze het best hun tandjes verzorgen om een basis voor later te leggen. Twee maal per dag je tanden reinigen wordt aangeraden voor zowel kinderen als volwassen. Ook een jaarlijkse controle kan problemen voorkomen. Slechte verzorging van de mond en tanden kan namelijk leiden tot gaatjes, ontstekingen en soms infecties. Ook vrouwen die zwanger gaan best op controle bij de tandarts tijdens hun zwangerschap. Wij leggen je uit waarom en geven enkele tips voor een goede mondhygiëne.

Zwanger en mondhygiëne

Door de hormonen zal er heel wat veranderen in je lichaam. Vrouwen tijdens de zwangerschap hebben meer kans op tandproblemen en moeten dus beter letten op hun mondhygiëne. Niet alleen verhoogt de zuurtegraad in mond, suikerhoudende producten door ‘goestingskes’ kunnen de tanden aantasten en de drukte en opwinding van de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je af en toe je tanden vergeet te poetsen. Ben je aan het proberen voor een baby’tje, dan is het aangeraden om onbehandelde tandproblemen eerst op te lossen. Sommige behandeling en geneesmiddelen zijn namelijk niet aangeraden tijdens de zwangerschap. Soms moeten röntgenfoto’s van je gebit worden genomen. Vermeld aan je tandarts dat je zwanger bent, meestal zullen de foto’s dan genomen worden in het tweede trimester van je zwangerschap. 

Ochtendmisselijkheid en je gebit

Tijdens de zwangerschap kan je meer kans hebben op misselijkheid in de ochtend of zuuroprispingen. Dit kan slecht zijn voor de gezondheid van je tanden. Braaksel heeft namelijk een heel hoge zuurtegraad, waardoor het beschermend laagje op je tanden aangetast wordt. Na het braken kan je je mond spoelen met mondwater of los een theelepel baking soda (zuiveringszout/bicarbonaat) op in water om het zuur te neutraliseren. Poets je tanden niet meteen na het braken want dan schraap je de beschermende stof nog verder weg. Door gezonder te eten en je levensstijl aan te passen, kan je onpasselijkheden verminderen of vermijden.

Invloed tandproblemen op de baby

Kwaaltjes en ongemakken horen nu eenmaal bij de meeste zwangerschappen. Vrouwen die een kindje verwachten kunnen vaker last hebben van pijnlijk en opgezwollen tandvlees. Wanneer dit ondragelijk wordt, kan dit infecties aan het tandvlees (of parodontitis) veroorzaken. Niet alleen moet parodontitis behandeld worden, de kans op een te vroege geboorte en ondergewicht bij het baby’tje stijgt. Ook kunnen bepaalde bacteriën die ontstaan bij een slechte mondhygiëne van de moeder overslaan op het kindje, waardoor je kindje later meer kans zal hebben op gaatjes in de tanden. Daarom is het belangrijk om preventief je tanden te laten controleren en tijdens de zwangerschap extra te letten op je mondhygiëne.

Tandverzorging wordt deels terugbetaald door je ziekenfonds. Maar veel kosten draag je nog zelf. Dankzij Dentalia, de tandverzekering via Partena Ziekenfonds, kan je tot €1.250 extra per persoon per jaar terugkrijgen.

Bron: Silk, H., Douglass, A. B., Douglass, J. M., & Silk, L. (2008). Oral health during pregnancy. American Family Physician77(8).

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…