Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezichtsbeharing tijdens de Menopauze: Weglaseren?

Olivier
5 min read

Tijdens de menopauze merken veel vrouwen dat de haargroei op het gezicht toeneemt. Er kunnen stugge, donkere haren gaan groeien op de kin of op de bovenlip, die behoorlijk op kunnen vallen. Ook vrouwen die nooit eerder last hebben gehad van overmatige gezichtsbeharing kunnen hiermee te maken krijgen. Een toename van gezichtsbeharing tijdens de menopauze heeft meestal te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding. Een hoger testosterongehalte in het bloed kan vele gevolgen hebben, waar overmatige gezichtsbeharing er één van is.

Psychologische effecten van overbeharing?

De plotselinge haargroei op het gezicht komt voor veel vrouwen van middelbare leeftijd als een schok. Vaak voelen zij zich al een stuk minder mooi dan vroeger en van de stugge, donkere haartjes op het gezicht worden zij al helemaal onzeker. In onze cultuur wordt gezichtsbeharing bij vrouwen vaak als lelijk gezien. Vrouwen met haar op het gezicht zouden minder vrouwelijk zijn en sommige vrouwen gaan er, door het oordeel van de samenleving, aan twijfelen of ze niet eigenlijk als man geboren hadden moeten worden.

De negatieve attitudes tegenover gezichtsbeharing zijn echter vooral cultuurgebonden. Wat men in de ene cultuur als ‘teveel gezichtshaar’ beschouwt, is in andere culturen heel gebruikelijk. In landen waar de vrouwen van nature meer haargroei op het gezicht hebben, zullen de meeste vrouwen van middelbare leeftijd nauwelijks opvallen. De gevolgen zijn dus vooral te voelen op psychologisch vlak. Medisch gezien is overmatige haargroei bij vrouwen ongevaarlijk, al kan het wel een indicator zijn van een testosteronoverschot. Zo’n testosteronoverschot gaat echter met veel meer klachten gepaard.

Gezichtsbeharing en testosteron

Indien de haargroei op het gezicht pas in de menopauze voor het eerst toeneemt, is er meestal sprake van een verstoorde hormoonhuishouding. Door de gebruikelijke schommelingen in de hormoonspiegel kan er een overschot aan het mannelijk hormoon testosteron in de bloedbaan komen. Hoewel een kleine hoeveelheid testosteron bij alle vrouwen voorkomt, kan een overschot veel bijwerkingen hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Afnemende vruchtbaarheid
  • Onregelmatigheden menstruatiecyclus
  • Meer behoefte seks
  • Groei van de spiermassa
  • Gewichtstoename
  • Verlaging van de stem
  • Vetter haar
  • Kalende plekken rondom de slapen
  • Verkleining van de borsten
  • Vergroting van de clitoris
  • Acne

Veel van deze symptomen zijn onlosmakelijk verbonden met de menopauze, maar sommige wijken af en zouden kunnen wijzen op bepaalde aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Het polycysteus ovarium syndroom. Bij deze aandoening ontwikkelen de eicellen zich niet goed en gaan ze zich ophopen in de eierstokken.
  2. Afwijkingen aan hormoonproducerende organen. Deze kunnen worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen tegen epilepsie en reuma.

Bij overmatige gezichtsbeharing hoeft er overigens niet altijd sprake te zijn van een testosteronoverschot. Soms zijn haarwortels van nature overgevoelig voor testosteron. Wanneer ze met deze stof in aanraking komen worden ze overijverig en gaan ze teveel haar produceren. In dat geval is er sprake van ideopatisch hirsutisme. In de meeste gevallen treden de symptomen van overbeharing echter lang voor de menopauze op.

Behandelmethodes van Gezichtsbeharing tijdens de menopauze

Hoewel overbeharing bij vrouwen erg vervelend is, heeft het weinig zin om ermee naar de huisarts te gaan. Er is immers geen sprake van een acuut probleem. Wanneer er tegelijk met de toenemende haargroei andere symptomen optreden die op een verhoogd testosterongehalte kunnen wijzen, kan nader onderzoek wel noodzakelijk zijn. De dokter zal dan proberen vast te stellen wat de oorzaak is van de overmatige haargroei. Meestal gebeurt dit door middel van een lichamelijk onderzoek of een gesprek.

Eventueel kan hij of zij ook een bloedonderzoek of een echoscopie uitvoeren. Als er een ziekte wordt geconstateerd die veroorzaakt wordt door een verhoogd testosterongehalte, bijvoorbeeld het polycysteus ovarium syndroom, dan zal de arts u voor die ziekte behandelen. Bij overgevoelige haarwortels kan de dokter u anticonceptiepillen voorschrijven die kleine doses van de stof cyproteron bevatten. Cyproteron maakt dat de haarwortels minder gevoelig zijn voor testosteron. Soms kan het nodig zijn om losse cyproteron-tabletten te nemen, maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.

Als er van andere ziektebeelden geen sprake is, kunt u zich uiteraard ook tot het cosmetische circuit wenden.

U kunt zich scheren, maar dan zullen er wel stoppels achterblijven. Om ervoor te zorgen dat de haartjes langer wegblijven kunt u ze met een pincet proberen uit te trekken. U kunt ook harsen of waxen. Dit is uiteraard wel een stuk pijnlijker dan scheren.

Door de haartjes te bleken met een speciaal bleekmiddel kunt u ze camoufleren.

Als u de haartjes voor eens en voor altijd wilt verwijderen, is een laserbehandeling de ideale oplossing. Met behulp van laserstralen zullen de haarzakjes worden verschroeid, waardoor ze niet langer haar zullen produceren. Het duurt echter wel een paar maanden voordat de effecten zichtbaar worden. De laserbehandeling is erg effectief en betrouwbaar, maar ook erg duur. Bovendien wordt de behandeling door de meeste ziektekostenverzekeraars helaas niet vergoed.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…