Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een Kneuzing kun je Behandelen

Olivier
4 min read

Een kneuzing kan je wel degelijk behandelen. Vaak wordt dit wel gecombineerd met rust. Een slachtoffer heeft vooral veel rust nodig om goed te kunnen herstellen van een eventuele kneuzing. Het is belangrijk om de plek van de kneuzing niet te snel te gaan overbelasten. Een overbelasting kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nieuwe kneuzingen, waardoor het herstel uiteindelijk nog langer zal gaan duren. Zorg dus voor een rustige aanpak bij het behandelen van kneuzingen.

Eerste hulp

Vaak heb je het bij een kneuzing behandelen over wat je moet doen na afloop van de blessure. Toch is de behandeling voordat de weken van rust en herstel ingaan ook ontzettend belangrijk. De eerste hulp bij een kneuzing kan bepalen hoe het herstel verder zal verlopen. Het is belangrijk om bij de eerste hulp de volgende stappen te verlenen:

  • Koelen van de kneuzing met water of een coldpack
  • Koel minimaal tien minuten en maximaal twintig minuten.
  • Zorg voor rust bij het lichaamsdeel (leg bijvoorbeeld een mitella aan).
  • Kijk uit dat er geen onderkoeling ontstaat door bijvoorbeeld geen handdoek bij een coldpack te gebruiken. 
  • Geen ijs of coldpack beschikbaar? Gebruik koud stromend water uit de kraan. 
  • Laat de kneuzing eventueel controleren door een arts op een breuk. 

Rust

Eén van de belangrijkste behandelingen bij een kneuzing is dus rust. Gemiddeld staat er zes weken rust voorgeschreven. Hierbij is het belangrijk dat een lichaamsdeel zoveel mogelijk wordt ontzien. Ondanks dat het lichaamsdeel wordt ontzien blijft het belangrijk om het lichaam te blijven bewegen. Je verliest anders veel kracht in je spieren waardoor je uiteindelijk een langer herstel nodig hebt om je spieren weer goed te kunnen gebruiken. Een balans tussen rust en voldoende beweging is in het begin erg lastig om te vinden. Eventueel kan je hiervoor professionele hulp inschakelen om je te helpen met bewegen en het vinden van rust. Tijdens deze rustperiode wordt het natuurlijk afgeraden om te gaan sporten. Zelfs als je hersteld bent van de sportblessure is het belangrijk om je rust te pakken. Je bent namelijk extra gevoelig voor nieuwe blessures en voor je het weet heb je weer nieuwe kneuzingen.

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is een professional op het gebied van bewegen en blessures. Als geen ander kan hij de juiste combinatie weten te vinden tussen bewegen en rust. Maar ook als de kneuzing verholpen is kan je nog steeds bij de fysio terecht. De fysio kan je dan helpen om weer opnieuw kracht in de spieren te krijgen. Vaak zijn je spieren een stuk slapper geworden doordat je ze niet volledig gebruikt zoals je normaal zou doen zonder de kneuzing. Dankzij de hulp van een fysiotherapeut herstel je sneller en met bepaalde oefeningen verdwijnen de klachten van lichte kneuzingen zelfs extra snel. Mocht je veel last hebben van de sportblessure of een hele zware kneuzing hebben opgelopen dan wordt er altijd het advies gegeven om naar de fysiotherapeut te gaan.

Behandeling

Naast de rust en eventuele oefeningen van de fysiotherapeut zijn er eventueel nog meer behandelingen mogelijk. Zo kan een arts of fysio je aanraden om gebruik te maken van koude of warme kompressen. Deze kan je meestal bij een drogisterij of apotheek kopen. De kompressen kan je vaak opwarmen in de magnetron en vervolgens op de kneuzing leggen. De warmte helpen je spieren te ontspannen, waardoor ze minder snel vast komen te zitten. Vaak worden deze kompressen gebruikt naast aspirines. De aspirines kunnen je lichaam helpen om de pijn te verminderen. Vaak is er verder geen behandeling nodig en is een fysiotherapeut ook lang niet altijd nodig. In de meeste situaties verdwijnen de klachten spontaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…