Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de lekkerste seizoensingrediënten

Camille
4 min read

Tegenwoordig kan je in de grotere supermarkten het hele jaar door bijna alle groenten kopen. Vroeger was dit anders en waren alleen seizoensgroenten beschikbaar. Omdat supermarkten veel groenten en fruit uit het buitenland importeren, is het aanbod groter. Maar dit houdt wel in dat ons eten soms minder vers is en bovendien niet van eigen bodem komt.

Daarom nemen steeds meer particulieren het initiatief om met lokale streekproducten te koken.

Voordelen

1.Goedkoper

Groenten en fruit kweken in het gepaste seizoen is makkelijker en bijgevolg goedkoper. De seizoensproducten worden in ideale omstandigheden geteeld en moeten niet vroeger geplukt worden omdat ze nog een lange weg moeten afleggen. Dat heeft als gevolg dat ze goedkoper zijn én vaak meer smaak hebben. Een lekkerder en gezonder product is de ideale reden om voor seizoensproducten te kiezen.

2. Gezonder

Lokale producten belanden vaak veel sneller op je bord. Dat wil zeggen dat ze heel vers zijn en veel meer voedingsstoffen bevatten dan degenen die een aantal dagen onderweg zin. Daarnaast worden producten die lang vervoerd moeten worden, vaker behandeld met allerlei verschillende chemicaliën om ze langer vers te houden.

3. Goed voor het milieu

Door seizoensingrediënten te gebruiken vermijd je hoge elektriciteitsrekeningen (van bv. verwarmde serres) en een grote ecologische voetafdruk (door transport uit verre landen). Er wordt ook geen gebruik gemaakt van chemicaliën om de oogst vers te houden tijdens het transport.

4. Gevarieerde voeding

Door te eten volgens de seizoenen breng je variatie in je voedingspatroon. Een gevarieerde voeding is belangrijk omdat niet elke groente en/ of fruitsoort uit dezelfde vitaminen en mineralen bestaan.

1. Januari, februari en maart

In het begin van het jaar vinden we veel knolgroenten in de Belgische bodem. Omdat het nog winter is, zijn we afhankelijk van de warmere aarde waarin zij kunnen groeien. Bv.:

  • Aardappelen
  • Pompoen
  • Prei
  • Rode biet
  • Spruiten
  • Uien,
  • Knolselderij
  • Pastinaak en
  • Wortelen.

Bepaalde soorten kool doen het ook al prima: rode kool, witte kool en savooikool. Maak eens een lekkere ovenschotel met witlof of pompoen en combineer de verschillende smaken. Ook champignons, spinazie en bloemkool zijn vanaf maart te vinden op het platteland.

2. April, mei en juni

De aardappel is in elk seizoen verkrijgbaar. Vanaf april zijn de volgende producten de nieuwkomers:

  • Andijvie
  • Radijzen

En in mei:

  • Doperwten
  • Kropsla
  • Asperges

Juni is de maand van de tomaten, tuinbonen, venkel maar ook broccoli en sperziebonen.

3. Juli, augustus en september

Naarmate de zomer vordert, breidt het assortiment verse groenten zich verder uit:

  • Aubergine
  • Komkommer
  • Paprika
  • MaÏs
  • Pompoen
  • Knollen

Aubergine is lekker in een gerecht met couscous, maar ook heerlijk als ovengerecht. Komkommer en paprika: smaakmakers in een zomerse salade. Of wat dacht je van courgette gevuld met heerlijke groenten zoals ui, paprika, knoflook en champignons? Augustus brengt ons maïs, snijbonen en pompoen. En als de herfst zijn intrede doet, komen langzaam maar zeker de knollen weer tevoorschijn. 

4. Oktober, november en december

In oktober komen de volgende seizoensingrediënten aan bod:

  • Pompoen
  • Pastinaak
  • Schorseneren
  • Spruiten.

Er is geen enkel voedingsmiddel dat alle voedingsmiddelen levert die je nodig hebt. Eén van de sleutels tot gezond eten is gevarieerd eten. Door verschillende soorten voedingsmiddelen te eten krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt.

Nog enkele tips:

  • Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Dat verkleint je kans op klachten en ziekten.
  • Vervang verzadigde vet door onverzadigd vet. Dit verkleint je kans op hart – en vaatziekten. Kies bijvoorbeeld voor plantaardige margarine in plaats van roomboter.
  • Eet veel groenten, fruit en volkorenbrood
  • Bak je groenten mooi bruin in vloeibare margarine, dit houdt ze mooi krokant voegt extra omega 3 toe.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…