Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van Zevenblad

Olivier
5 min read

Zevenblad is een gemakkelijk plantje dat snel doorgroeit als het eenmaal ergens geplant is. Het plantje is ooit door de oude Romeinen verspreid om ervoor te zorgen dat de legers altijd iets te eten hadden, maar jaren later werd het plantje ook veel geplant en gegeten door monniken. Het plantje houdt van schaduwplekken, groeit zeer dicht en wordt soms ook verkocht als bodembedekker in tuincentra. Je kunt het plantje herkennen aan de witte bloem die na een tijdje in het plantje gaat groeien.

Wat veel mensen niet weten, is dat zevenblad erg gezond is voor het menselijk lichaam. Ben je benieuwd wat de geneeskracht van zevenblad precies inhoudt? Lees dan meer over dit gezonde plantje op deze pagina.

De gezonde voedingsstoffen van zevenblad

Zevenblad is een gezonde plant die rijk is aan vitamine A en C. Verder zitten er ook veel mineralen in het plantje, zoals kalium, calcium en magnesium. Een groot voordeel van het plantje, is het feit dat dit plantje erg eenvoudig zelf te planten is. Sterker nog, als je het plantje eenmaal geplant hebt, is de kans groot dat het lang duurt voor je er weer vanaf komt. Alleen als je echt veel van het kruid eet, kun je de plant helemaal kaalplukken.

De geneeskracht van zevenblad

Als je regelmatig zevenblad eet, heeft dit een positieve invloed op je gezondheid. Zo versterkt het kruid ten eerste de werking van de nieren, maar is het plantje daarnaast ook urineafdrijvend. Heb je problemen met de nieren, dan wordt zeker aangeraden om dit plantje regelmatig te eten. In de nieren zitten diverse gifstoffen opgeslagen die uit het lichaam worden gehaald en deze gifstoffen moeten het lichaam uiteindelijk verlaten via de blaas, ofwel in de vorm van urine. Werken de nieren niet goed, dan blijven de gifstoffen (te lang) in de nieren zitten en dit kan voor klachten zorgen. Zevenblad zorgt ervoor dat de gifstoffen in de nieren sneller en gemakkelijker afgevoerd worden naar de blaas, waardoor problemen ten gevolge van een ophoping van gifstoffen in de nieren voorkomen kunnen worden. Denk hierbij aan nier- en blaasproblemen, maar ook aan ziekten als jicht en reuma.

Vroeger stond zevenblad vooral bekend als geneesmiddel tegen reizigersjicht. Het plantje werd niet alleen gegeten om de klachten te verminderen, maar werd ook om de aangedane gewrichten heen geslagen om de pijn in de gewrichten langzaam te verminderen. Zevenblad heeft namelijk niet alleen een positieve werking op de nieren en dus op jicht, maar heeft ook een rustgevend effect.

Tot slot heeft zevenblad ook een licht laxerend effect, wat betekent dat je het plantje ook kunt eten als je te maken hebt met obstipatie. Let wel op dat je niet te veel van het plantje eet, want dit kan weer een negatief effect hebben op de spijsvertering.

Zevenblad eten: eettips

Er zijn diverse manieren om zevenblad te eten en van de gezondheidseffecten van deze plant te profiteren. Ten eerste kun je de bladeren gewoon rauw eten, bijvoorbeeld door het plantje in een salade te doen of te roerbakken zoals je bij spinazie doet. Daarnaast smaakt het plantje ook lekker door de rijst, aangezien zevenblad een beetje hetzelfde smaakt als peterselie. Houd je niet zo van rijst? Dan kun je het plantje ook door de aardappelstamppot doen. Je kunt alleen zevenblad gebruiken voor je alternatieve stamppot, maar het is ook lekker om een stamppot te maken met zevenblad, brandnetel en spinazie.

Daarnaast is het ook mogelijk om zevenbladpesto te maken en op deze manier voldoende van het geneeskrachtige plantje binnen te krijgen. Om een zevenbladpesto te maken, meng je zevenblad, Italiaanse schapenkaas (pecorino), knoflook, olijfolie, walnoten en peper en zout met elkaar. Heb je dit gedaan, dan hoef je de pesto alleen nog maar op een boterham met roomboter te smeren en je bent klaar.

Tot slot is het ook mogelijk om een hartige taart te maken met het plantje. Je gebruikt hiervoor:

  • vier eieren,
  • 100 gram Hollandse kaas
  • en twee handjes zevenblad.

Om de taart vorm te geven, neem je bladerdeeg en een bakvorm. Zorg ervoor dat het deeg goed aansluit door het deeg te laten overlappen en vergeet ook niet de wanden van de bakvorm met het bladerdeeg te bedekken. Het mengsel van de diverse ingrediënten verdeel je simpelweg over de bakvorm en vervolgens bak je de taart op 160 graden voor 40 minuten. Gemakkelijk te bereiden, lekker en vooral erg gezond!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…