Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Couveusebaby: Alles wat je moet & wil weten!

Olivier
4 min read

Op het moment dat je hoort dat je baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling dan is dat dikwijls erg heftig. Zeker wanneer je vooraf niet wist dat je baby in een couveuse terecht zou komen. Juist nu: na de bevalling, krijg je te maken met allerlei gevoelens die variëren van blijdschap tot onzekerheid en zelfs angst. Je kleintje kan dan immers niet bij je blijven en, vaak voor je gevoel, alleen aan de zorg van anderen over worden gedragen.

Wanneer gaat een baby in een couveuse?

Een baby die wordt geboren voor de zevenendertigste zwangerschapsweek zal naar de couveuse gaan, er is dan namelijk sprake van een prematuur. Wanneer je kindje voor de tweeëndertigste zwangerschapsweek geboren wordt, of een geboortegewicht heeft van circa 1500 gram, wordt als extreem prematuur aangeduid en zal eveneens in een couveuse worden gelegd. Dit geldt eveneens voor een baby die ziek is en in sommige gevallen zelfs als er een afwijking of een handicap in het spel is.

Waarom is een couveuseopname nodig?

Een opname in een couveuse is nodig omdat een premature baby de eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil weet te houden. De couveuse zal dan voor een constante temperatuur van 37 graden Celsius zorgen en uitdroging van de baby te voorkomen door de luchtvochtigheid hoog te houden. Verder zal een couveuse de baby bescherming bieden tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Natuurlijk zal er in een couveuse altijd verse lucht circuleren en bestaat er een mogelijkheid om extra zuurstof aan te sluiten. Met andere woorden: in een couveuse wordt een optimaal klimaat gecreëerd waarin je baby zich in alle rust verder kan ontwikkelen.

De aparte wereld van de couveuseafdeling

Een couveuseafdeling is eigenlijk een wereld op zich binnen een ziekenhuis. Overal is uiteenlopende apparatuur aanwezig, staan monitoren, zijn er regelmatig piepjes te horen en loopt er voortdurend medisch personeel rond. In de regel zullen de baby’s in de couveuses verbonden zijn met een heleboel slangetjes en apparaten. Op het ogenblik dat er complicaties ontstaan, of wanneer je baby extreem prematuur is, dan zal er een plekje worden gezocht op een speciale intensive careafdeling voor pasgeborenen. Deze afdeling kan op de kersverse ouders een nog heftiger indruk achterlaten.

Het medisch personeel op een couveuseafdeling zal altijd uitleggen wat er met je baby gebeurt en je over de onderzoeken, geneesmiddelen of behandelingen op de hoogte houden. Doordat je net bent bevallen en er allerlei emoties door je lichaam gieren, kan het gebeuren dat niet alle informatie tot je is doorgedrongen. Zeker wanneer er veel medische vaktermen gebruikt worden kun je behoorlijk overdonderd raken. Echt vreemd is dat overigens niet omdat in korte tijd erg veel gebeurt. Vraag echter zo vaak uitleg als je wilt aan de medische staf die voor je kindje zorgt. Zodra er tijd vrijgemaakt kan worden zullen zij je graag de nodige uitleg geven en je met raad en daad bijstaan waar dat mogelijk is.

Contact maken met een couveusebaby

Je kindje ligt dan wel in een couveuse, toch is het mogelijk om een goede band met elkaar op te bouwen. Je kunt immers altijd naar je baby kijken en tegen hem, of haar, praten, troosten en geruststellen. Ook is het vaak mogelijk dat je je baby in de couveuse aanraakt. Je aanwezigheid, je stemgeluid en je geur zijn van essentieel belang. Maar omdat zogenaamd huid-op-huidcontact met je baby belangrijk is in de ontwikkeling en de binding, wordt er vaak ook aan zogenaamd kangoeroeën gedaan. Dit wil zeggen dat je, zodra het mogelijk is, je baby op je blote borst gelegd krijgt. Dit kan uiteraard ook bij je partner gebeuren. Er wordt dan uiteraard altijd wel gezorgd dat je kindje het lekker warm heeft en een dekentje jullie afdekt.

Couveusebaby’s en borstvoeding

Voor een pasgeboren baby is moedermelk de beste voeding die er bestaat, dit geldt zeker voor couveusebaby’s. Toch kan het op gang brengen van de borstvoeding in dergelijke situaties soms behoorlijk lastig zijn. Dikwijls kan een te vroeg geboren baby zo kort na de geboorte bovendien nog niet direct uit de borst drinken en dient je zo snel mogelijk na de bevalling met afkolven beginnen en de melkproductie op gang houden. Wanneer je baby wel zelf kan drinken dan zal de gedronken hoeveelheid moedermelk vaak te weinig zijn en is kolven alsnog noodzakelijk. Maar met voldoende doorzettingsvermogen en goede begeleiding komt het meestal toch goed.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…