Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Conceptie

Camille
7 min read

Het woord conceptie wordt gebruikt om het begin van elk nieuw leven aan te geven. Conceptie wil namelijk niets meer zeggen dan het moment waarop een mannelijke zaadcel samen met een vrouwelijke eicel versmelt. Op deze manier zal er door deze twee geslachtscellen een basis worden gevormd voor een nieuwe mens of een nieuw dier. De tegenhanger van het woord conceptie is anti- of contraceptie. De term anticonceptie kan dan ook het best worden omschreven als het voorkomen van conceptie, ofwel van een zwangerschap.

Anticonceptie in het verleden

Ongeveer anderhalve eeuw geleden werd pas voor het eerst duidelijk hoe de conceptie nu eigenlijk tot stand komt bij mens en dier. Voorheen was de enige betrouwbare manier om aan anticonceptie te doen: je volledig onthouden van alle vormen van het hebben van geslachtsgemeenschap. Toch is bekend dat er, al verder in het verleden, gebruik werd gemaakt van een soort condoom. Dat is echter geen betrouwbare methode gebleken om zwangerschappen te voorkomen. Pas circa honderd jaar geleden is er namelijk een condoom ontwikkeld dat vrij betrouwbaar was. Hoewel het gebruik van een condoom, zeker voor die tijd, een goede oplossing was om een zwangerschap te voorkomen, kan de ontwikkeling van de anticonceptiepil als een ware revolutie op het gebied van anticonceptie worden gezien. Deze anticonceptiepil is echter pas in zwang gekomen halverwege de vorige eeuw.

Anticonceptie vandaag de dag

Tegenwoordig heeft de mens de beschikking over een breed scala aan mogelijkheden om een zwangerschap te voorkomen. De betrouwbaarheid (dus het succesvol kunnen voorkomen van een zwangerschap) zal van middel tot middel echter sterk kunnen verschillen. Voor welke vorm van anticonceptie iemand kiest, zal voor een groot deel afhangen van de persoonlijke voorkeur. Het ene middel kan bijvoorbeeld praktischer zijn of minder bijwerkingen hebben dan een ander. Voor veel mensen is echter van essentieel belang dat er een mogelijkheid blijft bestaan om, na het stoppen van het gebruik van een bepaald anticonceptiemiddel, de vruchtbaar niet in het geding komt. Een man moet dan dus nog gewoon kinderen kunnen verwekken en een vrouw dient zonder problemen zwanger te kunnen raken.

De betrouwbaarheid van anticonceptiemiddelen

Uitgezonderd een gehele onthouding van iedere vorm van geslachtsgemeenschap, bestaat er geen enkel anticonceptiemiddel of -methode die voor de volle honderd procent betrouwbaar, en dus volkomen veilig, is. De hormonale anticonceptiemethoden, zoals het gebruik van het onderhuidse hormoonstaafje en het hormoonspiraaltje, benaderen nog het meest deze honderd procent veiligheid. Hierbij is het echter wel zaak dat de vrouw zelf voor een langere tijd geen actie hoeft te ondernemen om de veiligheid van de middelen te kunnen garanderen.

De anticonceptiepil zal bijvoorbeeld elke dag ingenomen dienen te worden waardoor de betrouwbaarheid in het geding kan komen op momenten dat de pil vergeten wordt. Toch kan over de anticonceptiepil wel worden gezegd dat de betrouwbaarheid hoger ligt dan die van een sterilisatie.

Een groot voordeel van sterilisatie (van man of vrouw) is echter wel dat er geen factoren van buitenaf de natuurlijke lichamelijke processen kunnen beïnvloeden. Natuurlijk zullen een heleboel mensen deze anticonceptiemethode terecht aanmerken als erg definitief. Een sterilisatie is namelijk erg lastig, of zelfs onmogelijk.

Vormen van anticonceptie

 

Hormonale anticonceptie

Methode

Werking

Anticonceptiepil

Dagelijks gebruik van een hormoonpil en na drie weken een stopweek.

Prikpil

Elke drie maanden een hormooninjectie.

Anticonceptiepleister

Elke drie weken een hormoonpleister plakken en hierna een stopweek.

Implantaat

Door een arts in de bovenarm in te brengen hormoonimplantaat dat drie   jaar actief blijft.

Vaginale anticonceptiering

Flexibele hormoonhoudende vaginale ring die drie weken wordt gedragen gevolgd door een stopweek.

Hormoonhoudend spiraaltje

Door een arts in de baarmoeder in te brengen spiraaltje dat 5 jaar lang hormonen afgeeft.

Morning afterpil

Hormoon dat innesteling van het embryo in het baarmoederslijmvlies voorkomt. Dit is geen preventief anticonceptiemiddel.

 

Niet hormonale anticonceptie

Methode

Werking

Onthouding

Door geen geslachtgemeenschap te hebben ervoor zorgen dat er geen sperma in de vagina komt.

Coitus interruptus

Voorkomen dat er sperma in de vagina terechtkomt door tijdens de geslachtsgemeenschap geen zaadlozing in de schede te laten plaatsvinden. Helaas kan ook het voorvocht ook als zaadcellen bevatten en is deze methode niet echt betrouwbaar.

Kalendermethode

Geen geslachtgemeenschap op de vruchtbare dagen van de vrouw uitgaande van de laatste menstruatie.

Temperatuurmethode     

Door het meten van de lichaamstemperatuur van de vrouw bepalen wanneer de vruchtbare periode is aangebroken en dan geen geslachtsgemeenschap hebben.

Sympto-methode

Symptomen te leren herkennen van een vruchtbare periode en dan       geen gemeenschap hebben. Een erg complexe en veeleisende methode.

Spermicide

Het gebruik van een zaaddodend middel (als vaginale schuimtablet of pasta) zal zaadcellen doden.

(Koperhoudend) spiraaltje

Voorkomt innesteling van een embryo in het baarmoederslijmvlies.

(Vrouwen)condoom

Door een fysieke barrière kunnen zaadcellen niet bij een eicel kunnen komen en kunnen seksueel overdraagbare aandoeningen niet worden overgedragen.

Pessarium

Een fysieke barrière die, over de baarmoedermond wordt geplaatst, voorkomt dat zaadcellen bij de eicel kunnen komen.

Billingsmethode

Veranderingen opmerken in het slim van de baarmoedermond en zo je vruchtbare periode bepalen.

Digitale meetmethoden    

Met een computergestuurd apparaatje uiteenlopende lichaamssignalen (en de vruchtbare periode van de vrouw) meten en hierop je seksuele activiteit aanpassen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…