Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen buikpijn die echt helpen!

Olivier
4 min read

In de meeste gevallen gaat buikpijn vanzelf over, maar sommige mensen hebben geen zin om te wachten tot de klachten minder worden. Ga je bijvoorbeeld op reis, heb je een belangrijke vergadering of moet je echt naar school? Dan heb je geen zin om de hele dag met buikpijn rond te moeten lopen. Wil je jouw klachten sneller verhelpen om de dag wat gemakkelijker door te komen, dan kun je gebruik maken van diverse middelen tegen buikpijn.

In dit artikel lees je welke middelen tegen buikpijn je kunt gebruiken om jouw klachten te verminderen. De middelen die effectief werken tegen buikpijn worden in diverse categorieën onderverdeeld, zodat je gemakkelijk op kunt zoeken welke soort buikpijn jij hebt en welke medicijnen hiertegen kunnen helpen.

Buikpijn en paracetamol

Als je een standaard vorm van buikpijn hebt (en dus niet te maken hebt met maagpijn of met verstoppingen), kun je het beste paracetamol nemen om de pijnklachten te verminderen. Je neemt drie tot vier paracetamols per dag en gebruikt per keer twee tabletten van 500 milligram, zodat jouw pijnklachten zo snel mogelijk over gaan. Let wel goed op dat je jouw kind met buikpijn minder paracetamol geeft, want deze dosering is alleen geschikt voor volwassenen. Op de verpakking van jouw paracetamol kun je zien hoeveel je precies mag gebruiken als volwassene en hoeveel paracetamol je jouw kind per dag mag geven.

Middelen voor hevige buikpijn met bewegingsdrang

Heb je te maken met hevige buikpijn met bewegingsdrang, ofwel de drang om te bewegen die je bijvoorbeeld hebt als je een niersteen hebt, dan kun je het beste gebruik maken van een NSAID. Voorbeelden van NSAID’s zijn naproxen, ibuprofen en diclofenac. Houd er wel rekening mee dat NSAID’s kunnen zorgen voor maagpijn en zeker als je de middelen niet met andere voedingsmiddelen inneemt. Neem je een NSAID in bij de maaltijd, dan heb je al veel minder kans op maagpijn.

Heb je hart-, vaat-, darm- of maagklachten, ben je ouder dan 60 jaar of heb je andere medicijnen? Dan kun je wel NSAID’s nemen om de maagklachten te verminderen, maar moet je dit wel in overleg doen met je dokter. In dit geval kan het innemen van NSAID’s namelijk gevaarlijk zijn, wat het belangrijk maakt dat je dit onder begeleiding van een arts doet.

Middelen voor buikpijn door de menstruatie

Heb je last van buikpijn als gevolg van de menstruatie, ook wel menstruatiepijn genoemd, dan kun je ook gebruik maken van paracetamols of NSAID’s om de pijnklachten te verminderen. Net zoals bij de hevige buikklachten met bewegingsdrang, moet je de NSAID’s bij de maaltijd innemen en opletten met het gebruik van deze medicijnen als je bepaalde klachten hebt of als je andere medicijnen slikt. 

Middelen tegen maagpijn

Heb je last van maagpijn, ofwel een stekende pijn in de directe omgeving van de maag? Dan kan het gebruik van maagzuurremmers of maagzuurbinders helpen om de pijn te verzachten. De meeste mensen die last hebben van maagpijn, hebben deze klachten door problemen met maagzuur. Door maagzuurremmers en maagzuurbinders te nemen, kunnen de problemen met het maagzuur opgelost worden en heb je minder last van maagpijn.

Middelen tegen verstopping

Heb je last van een verstopping en heb je hierdoor te maken met buikklachten? Dan zijn er ook diverse middelen die je kunt gebruiken. De middelen die je kunt gebruiken als je last hebt van een verstopping, zijn de volgende:

  • Psylliumzaad, in poeder- of korrelvorm.
  • Sterculiagom, in poeder- of korrelvorm.
  • Lactulose, in stroop of in zakjes met poedervorm,
  • Macrogol, in zakjes met poedervorm.
  • Bisacodyl in tabletvorm.
  • Sennosiden in stroopvorm.

Eventueel kun je ook gebruik maken van een microklysma om de verstopping te verhelpen en de buikklachten die bij de verstopping horen, direct te laten verdwijnen.

Middelen bij buikpijn door een blaasontsteking

Als je last hebt van buikklachten door een blaasontsteking, moet je naar de dokter voor een antibioticakuur. Maak de kuur af en je bent niet alleen van je blaasontsteking af, maar ook van de buikklachten die door de blaasontsteking veroorzaakt worden. Je kunt de buikklachten die bij een blaasontsteking herkennen door de ligging van de pijnklachten, want bij een blaasontsteking heb je vaak onderbuikspijn in de buurt van de blaas. Voel je klachten in de onderbuik bij de blaas, dan kun je naar de dokter gaan voor een antibioticakuur.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…