Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloedverlies in het 2e en 3e deel van de zwangerschap

Olivier
5 min read

Wanneer je last hebt van bloedverlies tijdens je zwangerschap is dit een verontrustend iets. Tijdens de eerste maand van je zwangerschap horen kleine bloedingen bij je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan een innestelingsbloeding. Dit is een kleine bloeding die optreedt wanneer de bevruchte eicel zich innestelt in je baarmoederslijmvlies. Wanneer de bloedingen echter aanhouden tijdens het tweede en derde deel van je zwangerschap zou het kunnen zijn dat er meer aan de hand is.

Je moet in dat geval overleggen met je verloskundige zodat er kan worden gekeken naar de oorzaak van deze bloedingen. We geven je hier wel een aantal mogelijke oorzaken van een bloeding in het tweede en derde trimester van je zwangerschap, maar voor echt uitsluitsel zal je toch de verloskundige of je huisarts moeten spreken.

  • Pseudo-menstruatie
  • Bloeden van de baarmoedermond
  • Bloedverlies aan de rand van je placenta
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Onbekende oorzaak
  • Miskraam

Wat is een pseudo-menstruatie?

Op het moment dat vrouwen normaliter ongesteld zouden worden hebben sommige vrouwen op dat moment telkens een beetje bloedverlies. De pseudo-menstruatie zorgt er soms ook voor dat vrouwen in het begin – totdat de foetus begint te groeien – helemaal niet doorhebben dat ze in verwachting zijn. Het bloedverlies komt immers iedere maand, precies op het moment waarop ze anders volgens hun cyclus ongesteld waren geworden.

Bloeden van de baarmoedermond

Bovenop de baarmoedermond ligt een heel dun laagje huid wat doorstroomd wordt door heel veel dunne bloedvaten. Deze huid zal onder invloed van je zwangerschap nog dunner worden wat ervoor zorgt dat de bloedvaatjes in dit dunne laagje huid nog wat gemakkelijker kunnen beschadigen. Bovendien zal je baarmoedermond door je zwangerschap nog wat beter doorbloed worden.

Het is dus niet zo onwaarschijnlijk dat er wat bloedverlies optreedt wanneer je geslachtsgemeenschap hebt gehad. De penis kan eenvoudig tegen de baarmoedermond komen waardoor er een bloeding ontstaat. De dunne huid op je baarmoedermond is dan even gewond. Laat je hierdoor niet afschrikken: het is geen teken dat je niet mag vrijen tijdens je zwangerschap. Je baarmoedermond kan ook zomaar spontaan bloeden. Je zal in dat geval rood en dun bloed verliezen zonder dat je buikkramp hebt.

Bloedverlies aan de rand van je placenta

Je placenta zit vast aan de randen van je baarmoederwand. Die randjes kunnen voor wat bloedverlies zorgen. Op het moment dat je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap wordt ook je placenta mee omhoog gehesen. Dit omhoog hijsen van je placenta kan zorgen voor wat spanning op de aanhechting bij je baarmoederwand, waardoor er een paar bloedvaten kunnen beschadigen. Hier zal wat bloedverlies mee samen gaan.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het komt gelukkig heel weinig voor, in slechts één procent van de zwangerschappen: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dat geval zal je eicel zich verkeerd innestelen: de bevruchte eicel nestelt zich dan niet in je baarmoeder maar daar buiten, dit innestelen gebeurt dan vaak in één van de eierstokken. Het spreekt voor zich dat dit een heel riskante situatie is. De foetus kan nooit voldragen worden, en de kans op ernstige complicaties bij de moeder is groot.

Je zal bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet direct last hebben van een bloeding, dit treedt in ongeveer tachtig procent van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen op, maar eerder wel van heel heftige buikpijn. Je verloskundige zal in dat geval kijken of er in jouw geval sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Onbekende oorzaak

De oorzaak van een bloeding in het tweede en derde deel van je zwangerschap wordt in veel gevallen helemaal niet gevonden. Er zal niets verontrustends te zien zijn wanneer er een echo wordt gemaakt en de foetus ontwikkelt zich gewoon normaal. Wellicht is dat niet geruststellend voor jou als zwangere, maar wel gunstig voor je ongeboren kindje.

Miskraam

Een miskraam komt doorgaans voor in het eerste trimester van de zwangerschap. Het kan ook – in veel zeldzamere gevallen – voorkomen in het tweede trimester van je zwangerschap. Een miskraam zal gepaard gaan met heftig bloedverlies en heel hevige buikkrampen.

Wat doe je bij bloedverlies?

Wanneer je bloed verliest in zodanige mate dat je regelmatig een maandverbandje moet verschonen is het goed om je verloskundige of huisarts te bellen. Wanneer het bloedverlies is na het vrijen kan je rustig wachten. Bij bloedverlies in de nacht zal je arts niet veel kunnen doen, wacht dan tot de dag erop met bellen. Wanneer de huisarts of verloskundige het noodzakelijk vindt om onderzoek te doen zal een inwendig onderzoek worden gedaan waarbij de arts voelt of er ontsluiting is. Om te controleren of alles met de foetus in orde is kan een echo worden gemaakt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…