Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking bij Mannen

Olivier
5 min read

De blaas wordt gebruikt als opslagplaats voor urine, die via de urinebuis naar buiten komt. Heb je te maken met een blaasontsteking, dan is het slijmvlies van de blaas ontstoken. In sommige gevallen gaat deze ontsteking ook over op de urinebuis, maar dit is niet altijd het geval bij een blaasontsteking. In enkele zeldzame gevallen, kunnen ook de urinewegen en de nieren ontstoken raken door een blaasontsteking.

Over het algemeen hebben vrouwen vaker te maken met een ontsteking van de blaas dan mannen, maar dit betekent zeker niet dat mannen niet te maken kunnen krijgen met deze vervelende ontsteking. Ben je een man en denk je dat een blaasontsteking hebt? Lees dan meer over een blaasontsteking bij mannen in dit artikel.

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij mannen?

Een blaasontsteking wordt in de meeste gevallen door een bacterie veroorzaakt. Vaak gaat het om bacteriën die in de darmen voorkomen en via de urinebuis de blaas in komen. Kun je de blaas niet goed leef plassen of doe je dit eigenlijk nooit zonder hierbij na te denken, dan loop je meer risico op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Dit komt omdat er in dit geval altijd een beetje urine achterblijft in de blaas, waar de bacteriën gemakkelijk in kunnen groeien. Verder kan een bepaalde ziekte of aandoening, zoals suikerziekte, er ook voor zorgen dat je sneller een blaasontsteking kunt krijgen.

Over het algemeen hebben vrouwen vaker een blaasontsteking dan mannen en dit komt omdat de urinebuis van de vrouw dichtbij de anus ligt. Komen de bacteriën uit de darmen via de anus in de urinebuis, dan krijgen zij een blaasontsteking. Bij mannen komt dit minder voor, omdat de urinebuis niet zo dicht bij de anus ligt.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking bij mannen?

Als je een blaasontsteking hebt, merk je dit vaak omdat je pijn voelt of een branderig gevoel ervaart bij het plassen. Ook moet je vaker naar het toilet, maar komt er bij ieder toiletbezoek maar een klein beetje urine uit. Ben je aan het plassen, dan heb je steeds het gevoel alsof er nog meer urine uit moet komen. Je doet je best, maar naast een klein beetje urine komt er helemaal niets meer uit de blaas.

Verder kun je te maken krijgen met de volgende klachten als je een blaasontsteking hebt:

  • Je hebt een drukkend en/of pijnlijk gevoel in de onderbuik.
  • De urine ruikt onaangenaam en anders dan je gewend bent.
  • De urine is troebel.
  • Er zit bloed in de urine.

Over het algemeen heb je geen koorts als je een blaasontsteking hebt, maar je kunt wel wat verhoging hebben tot maximaal 38 graden Celsius.

Bij een blaasontsteking kan het zelfs zo zijn dat je nauwelijks klachten ervaart en enkel merkt dat het plassen iets anders gaat dan normaal. Bijvoorbeeld omdat je minder moet plassen per keer, omdat je vaker naar het toilet moet of omdat je wat druk voelt als je aan het plassen bent.

Naar de dokter met een blaasontsteking: Dit kun je zelf doen

Heb je een blaasontsteking, dan wordt altijd aangeraden om hiermee naar de dokter te gaan. De dokter zal je urine testen en als je een blaasontsteking hebt, krijg je antibiotica voorgeschreven. Ga je niet naar de dokter voor een behandeling, dan blijft de blaasontsteking bestaan en is de kans groot dat de ontsteking erger wordt en zich verder gaat verspreiden. Dit kan betekenen dat je ontsteking ook naar de nieren of het prostaat kan gaan, wat je natuurlijk wil voorkomen. Soms gaat een blaasontsteking vanzelf over, maar dan blijf je wel extra vatbaar voor een nieuwe ontsteking. Dit betekent dat je even van je ontsteking af bent, maar na een tijdje weer een ontsteking krijgt die maar niet weg wil gaan.

Tips tegen een blaasontsteking

Heb je een blaasontsteking, gebruik je antibiotica van de dokter om de ontsteking te verhelpen en wil je zelf ook een actieve rol spelen in het verhelpen van de ontsteking en bijbehorende klachten? Dan kun je dit doen door onderstaande vijf tips te raadplegen.

  1. Tip 1: Drink extra veel, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Door veel te drinken, spoel je de blaas op natuurlijke wijze door en hierdoor gaan de bacteriën sneller weg.
  2. Tip 2: Plas regelmatig, zodat je de bacteriën uit je lichaam kunt plassen. Hoe meer je drinkt, hoe vaker je moet plassen en hoe sneller je van de bacteriën in de blaas af bent.
  3. Tip 3: Houd de plas nooit op, ook niet als je net naar de wc bent geweest. Voel je aandrang om te plassen, al is dit twee keer per tien minuten, dan ga je altijd naar de wc.
  4. Tip 4: Draag warme kleding en let bij het uitkiezen van kledingsets voornamelijk op de onderkleding. Vooral het onderlichaam en de voeten moeten goed warm blijven.
  5. Tip 5: Ga direct naar het toilet als je seks hebt gehad. Niet alleen als je een blaasontsteking hebt, maar ook als je geen blaasontsteking hebt en wil voorkomen dat je blaas gaat ontsteken door het vrijen.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…